Daniel Steegmann Mangrané nyrjäyttää tavan katsoa taidetta

Taiteilija Daniel Steegmann Mangranésta museon pitää olla muutakin kuin tila, jonne esineitä kerätään ihanteellisiin olosuhteisiin suojaan ulkopuolella sijaitsevalta maailmalta. Museon pitäisi mieluummin tarjota paikka, jossa pohtia suhdetta planeettaan uusiksi.
Barcelonasta kotoisin oleva ja vuodesta 2004 Rio de Janeirossa asunut Steegmann Mangrané (s. 1977) jahtaa hetkeä, jolloin näyttelykävijä lakkaa keskittymästä yksittäiseen teokseen ja alkaa havainnoida omaa kokemustaan tilassa. Keinoina Steegmann Mangrané käyttää valoja, värejä, makuja ja hajuja. Hän leikittelee mittasuhteilla ja kiinnittää huomion yksityiskohdilla.
Kävijä pääseekin kokemaan Kiasman 4. ja 5. kerrokseen levittäytyvän näyttelyn teoksia myös kehollaan, sen sijaan että vain katsoisi niitä. Esimerkiksi teoksessa Oranssit appelsiinit (2001) voi puristaa ja juoda appelsiinimehua oransseista, läpikuultavista seinistä rakennetussa paviljongissa. Appelsiinin tuoksu ja maku ovat tuttuja, mutta rajoitetun värispektrin vuoksi hedelmät ja mehu eivät näytä siltä, mitä odotamme. Raja teoksen ja ympäristön välillä liukenee, kuten monissa Steegmann Mangranén töissä.
Orgaaninen ja geometrinen kohtaavat
Kiasmassa 31. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä muun muassa piirustuksia, elokuvia, veistoksia ja ääniteoksia.
Museon ylin kerros muuttuu immersiiviseksi installaatioksi. Merkittävä elementti on ikkunoista sinisten värifiltterien läpi tulviva luonnonvalo, joka saa näyttelyn muuttumaan vuorokaudenaikojen ja sääolosuhteiden mukana. Lattia on vuorattu sinisellä matolla, jolle voi asettua vaikkapa makoilemaan ja tarkkailemaan ympäristöä.
Steegmann Mangrané pyrkii teoksillaan hämmentämään näyttelykävijän aisteja ja kyseenalaistamaan oletuksia. Häntä kiehtovat esimerkiksi kummitussirkat, jotka naamioituvat osaksi elinympäristöään. Mikä ensin näyttää videoteoksessa oksalta, osoittautuukin hahmoksi, kun se alkaa liikkua.
Luonto ja keinotekoinen kohtaavat taiteilijan teoksissa usein. Kasvien lehtiin on piirretty, leikattu ja heijastettu geometrisiä kuvioita. Hetken on epävarmaa, mikä on ihmisen tekemää ja mikä luonnon muovaamaa. Steegmann Mangranélle kyse ei kuitenkaan ole vastakohdista: ihminen on osa luontoa, ei siitä erillään tai sen yläpuolella. Lapsena biologin ammatista haaveilleelle taiteilijalle monissa teoksissa toistuva sademetsä toimii vertauksena siitä, miten kaikki maailmassa on linkittynyt yhteen.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Barcelonan Nykytaiteen museon (MACBA) kanssa. Näyttelyä on tukenut Institut Ramon Llull. Näyttelyn ovat kuratoineet Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia, MACBAn näyttelyiden pääkuraattori Hiuwai Chu ja Kiasman vaihtuvien näyttelyiden kuraattori Piia Oksanen.
Daniel Steegmann Mangrané
A Leaf Shapes the Eye
31.3.–10.9.2023
Lehdistökuvia: https://press.kiasma.fi/media/daniel-steegmann-mangrane/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja medialle:
Piia Oksanen, amanuenssi, piia.oksanen@kiasma.fi, 0294 500 538
João Laia, intendentti, joao.laia@kiasma.fi
Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KIASMA
Kiasma viettää 25-vuotisjuhlaansa17.5.2023 09:13:06 EEST | Tiedote
Ohjelmassa on muun muassa musiikkia, tanssia ja yleisöopastuksia Tom of Finland -näyttelyyn. Juhlapäivää vietetään perjantaina 2. kesäkuuta, jolloin Kiasmaan on ilmainen sisäänpääsy.
Strike over – Kiasma_strike accepts outcome of negotiations28.4.2023 15:23:40 EEST | Press release
A strike by more than two hundred artworkers and four organisations against Museum of Contemporary Art Kiasma has ended with a negotiation outcome that will affect the entire art and museum field. A meeting of the Board of the Finnish National Gallery on 27.4 approved revised ethical guidelines for private funding, which will hopefully bring about a significant change on the Finnish museum scene, and beyond.
Työnseisaus on ohi – Kiasma_strike hyväksyi neuvottelutuloksen28.4.2023 10:10:16 EEST | Tiedote
Yli kahdensadan taidetyöläisen ja neljän organisaation työnseisaus nykytaiteen museo Kiasmaa kohtaan on päättynyt koko taide- ja museokentän kannalta merkittävän neuvottelutulokseen. Kansallisgallerian hallituksen kokouksessa 27.4. hyväksyttiin uudistetut yksityisen rahoituksen eettiset ohjeistukset, jotka toivottavasti aikaansaavat merkittävän muutoksen suomalaisella museokentällä.
Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida -näyttelyn teoksista voi löytää oman paikan etsimistä, kipua, rakkautta ja himoa27.4.2023 09:36:18 EEST | Tiedote
Ryhmänäyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida keskittyy seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymyksiin Kansallisgallerian kokoelmista valituissa teoksissa. Näyttely avautuu Kiasmassa perjantaina, ja sen teemoja ovat muun muassa yhteyden hakeminen, kodin löytäminen ja rakkauden etsiminen. Teemoja syventää entisestään Kiasma-teatterin ohjelmisto.
Kutsu medialle: Tom of Finland – Rohkea matka- ja Dreamy-näyttelyiden esittely Kiasmassa to 27.4. klo 10–1412.4.2023 09:06:45 EEST | Kutsu
Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Kiasmassa avautuva näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä ja osoittaa hänen asemansa yhtenä 1900-luvun taiteen ja visuaalisen kulttuurin keskeisistä tekijöistä. Samaan aikaan avautuu omista kokoelmistamme koottu näyttely Dreamy – Queer ja vapaus unelmoida. Tervetuloa näyttelyiden tiedotustilaisuuteen Kiasmaan torstaina 27.4.2023 klo 10–14. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme