KIASMA

Daniel Steegmann Mangrané nyrjäyttää tavan katsoa taidetta

Jaa
Taiteilija Daniel Steegmann Mangrané luo Kiasmaan ympäristön, jonka voi kokea kaikilla aisteilla. Maaliskuun lopussa avautuva näyttely on laajin Pohjoismaissa nähty katselmus taiteilijan teoksiin ja hänen ensimmäinen esiintymisensä Suomessa. Teoksillaan Steegmann Mangrané herättelee kyseenalaistamaan tapoja, joilla olemme tottuneet katsomaan maailmaa.
Daniel Steegmann Mangrané, Villiintynyt ajatus, 2020. Teoksen valokuvat on otettu Brasilian itärannikolla Mata Atlântican sademetsässä, joka on yksi biologisesti monimuotoisimmista, mutta myös uhanalaisimmista sademetsistä maailmassa.
Daniel Steegmann Mangrané, Villiintynyt ajatus, 2020. Teoksen valokuvat on otettu Brasilian itärannikolla Mata Atlântican sademetsässä, joka on yksi biologisesti monimuotoisimmista, mutta myös uhanalaisimmista sademetsistä maailmassa.

Taiteilija Daniel Steegmann Mangranésta museon pitää olla muutakin kuin tila, jonne esineitä kerätään ihanteellisiin olosuhteisiin suojaan ulkopuolella sijaitsevalta maailmalta. Museon pitäisi mieluummin tarjota paikka, jossa pohtia suhdetta planeettaan uusiksi. 

Barcelonasta kotoisin oleva ja vuodesta 2004 Rio de Janeirossa asunut Steegmann Mangrané (s. 1977) jahtaa hetkeä, jolloin näyttelykävijä lakkaa keskittymästä yksittäiseen teokseen ja alkaa havainnoida omaa kokemustaan tilassa. Keinoina Steegmann Mangrané käyttää valoja, värejä, makuja ja hajuja. Hän leikittelee mittasuhteilla ja kiinnittää huomion yksityiskohdilla. 

Kävijä pääseekin kokemaan Kiasman 4. ja 5. kerrokseen levittäytyvän näyttelyn teoksia myös kehollaan, sen sijaan että vain katsoisi niitä. Esimerkiksi teoksessa Oranssit appelsiinit (2001) voi puristaa ja juoda appelsiinimehua oransseista, läpikuultavista seinistä rakennetussa paviljongissa. Appelsiinin tuoksu ja maku ovat tuttuja, mutta rajoitetun värispektrin vuoksi hedelmät ja mehu eivät näytä siltä, mitä odotamme. Raja teoksen ja ympäristön välillä liukenee, kuten monissa Steegmann Mangranén töissä.

Orgaaninen ja geometrinen kohtaavat 

Kiasmassa 31. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä muun muassa piirustuksia, elokuvia, veistoksia ja ääniteoksia.

Museon ylin kerros muuttuu immersiiviseksi installaatioksi. Merkittävä elementti on ikkunoista sinisten värifiltterien läpi tulviva luonnonvalo, joka saa näyttelyn muuttumaan vuorokaudenaikojen ja sääolosuhteiden mukana. Lattia on vuorattu sinisellä matolla, jolle voi asettua vaikkapa makoilemaan ja tarkkailemaan ympäristöä.

Steegmann Mangrané pyrkii teoksillaan hämmentämään näyttelykävijän aisteja ja kyseenalaistamaan oletuksia. Häntä kiehtovat esimerkiksi kummitussirkat, jotka naamioituvat osaksi elinympäristöään. Mikä ensin näyttää videoteoksessa oksalta, osoittautuukin hahmoksi, kun se alkaa liikkua.

Luonto ja keinotekoinen kohtaavat taiteilijan teoksissa usein. Kasvien lehtiin on piirretty, leikattu ja heijastettu geometrisiä kuvioita. Hetken on epävarmaa, mikä on ihmisen tekemää ja mikä luonnon muovaamaa. Steegmann Mangranélle kyse ei kuitenkaan ole vastakohdista: ihminen on osa luontoa, ei siitä erillään tai sen yläpuolella. Lapsena biologin ammatista haaveilleelle taiteilijalle monissa teoksissa toistuva sademetsä toimii vertauksena siitä, miten kaikki maailmassa on linkittynyt yhteen.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Barcelonan Nykytaiteen museon (MACBA) kanssa. Näyttelyä on tukenut Institut Ramon Llull. Näyttelyn ovat kuratoineet Kiasman vaihtuvien näyttelyiden pääkuraattori João Laia, MACBAn näyttelyiden pääkuraattori Hiuwai Chu ja Kiasman vaihtuvien näyttelyiden kuraattori Piia Oksanen.

Daniel Steegmann Mangrané
A Leaf Shapes the Eye
31.3.–10.9.2023

Lehdistökuvia: https://press.kiasma.fi/media/daniel-steegmann-mangrane/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle:
Piia Oksanen, amanuenssi, piia.oksanen@kiasma.fi, 0294 500 538
João Laia, intendentti, joao.laia@kiasma.fi


Kiasman viestintä:
Piia Laita, viestintäpäällikkö, piia.laita@kiasma.fi, 0294 500 507
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631

Kuvat

Daniel Steegmann Mangrané, Villiintynyt ajatus, 2020. Teoksen valokuvat on otettu Brasilian itärannikolla Mata Atlântican sademetsässä, joka on yksi biologisesti monimuotoisimmista, mutta myös uhanalaisimmista sademetsistä maailmassa.
Daniel Steegmann Mangrané, Villiintynyt ajatus, 2020. Teoksen valokuvat on otettu Brasilian itärannikolla Mata Atlântican sademetsässä, joka on yksi biologisesti monimuotoisimmista, mutta myös uhanalaisimmista sademetsistä maailmassa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

I Dafna Maimons verk kan man känna igen sig själv, och det kan locka till skratt – utställningen Symptomer öppnar på Kiasma24.4.2025 09:48:44 EEST | Pressmeddelande

Konstnären Dafna Maimon har på Kiasma byggt upp en utställning där människokroppen med sina olika delar och symtom öppnar sig mot publiken. Besökaren får röra sig genom en sammetslik tarm och en visdomstand, och får se pastellmålningar vars motiv påminner om bland annat inre organ. På utställningen kan man också möta björndjur som hör till de segaste varelserna i världen, och i en musikal uppträder filosofen René Descartes, känd som en förespråkare av distinktionen mellan kropp och själ. Denna uppfattning utmanar Maimon på sin utställning. Utställningen Symptomer öppnar på Kiasma 25.4.2025.

Dafna Maimonin teoksista voi tunnistaa itsensä, ja se vähän naurattaa – Oireita-näyttely avautuu Kiasmassa24.4.2025 09:48:44 EEST | Tiedote

Taiteilija Dafna Maimon on rakentanut Kiasmaan näyttelyn, jossa ihmiskeho erilaisine osineen ja oireineen rönsyää vastaan. Kävijä kulkee samettisen suolen ja viisaudenhampaan läpi ja näkee pastellimaalauksia, joiden kuva-aiheet muistuttavat esimerkiksi sisäelimiä. Näyttelyssä voi kohdata myös karhukaisen, maailman sitkeimpiin lukeutuvan otuksen, ja musikaalissa seikkailevan René Descartesin, joka tunnetaan mieli-ruumis-erottelun edistäjänä. Tämän näkemyksen Maimon haastaa näyttelyssään. Oireita-näyttely avautuu Kiasmassa 25.4.2025.

Seeing ourselves reflected in Dafna Maimon’s art, we can’t help but smile – Symptoms opens at Kiasma24.4.2025 09:48:44 EEST | Press release

Dafna Maimon’s exhibition at Kiasma opens up the human body, inviting its varied components and symptoms to sprout up and sprawl out around us. Visitors pass through a velvety intestinal tunnel and a cave-sized wisdom tooth to see artworks such as a series of pastel paintings showing mysterious internal worlds. We also encounter an enlarged tardigrade, one of the world’s toughest microscopic creatures, as well as noted proponent of the mind-body split René Descartes, who appears in Maimon’s musical installation Homebody – and whose dualistic worldview is challenged throughout the exhibition. Symptoms opens at Kiasma on 25 April 2025.

Inbjudan till media: Dafna Maimons utställning Symptomer presenteras till pressen 24.4.202522.4.2025 08:52:00 EEST | Pressmeddelande

Konstnären Dafna Maimon har på Kiasma byggt upp en utställning där människokroppen med sina olika delar och symtom öppnar sig mot publiken. I sina verk beskriver hon på ett milt humoristiskt sätt människan som i dagens vardagsjäkt inte alltid är medveten om sin egen kropps behov – men betraktaren kan i verken känna igen de beskrivna situationerna i sitt eget liv. Välkommen till presskonferensen för Dafna Maimons utställning Symptomer på Museet för nutidskonst Kiasma torsdagen den 24.4. Vänligen anmäl ditt deltagande: kiira.koskela@kiasma.fi

Kutsu medialle: Dafna Maimonin Oireita-näyttelyn tiedotustilaisuus to 24.4. Kiasmassa22.4.2025 08:52:00 EEST | Tiedote

Taiteilija Dafna Maimon rakentaa Kiasmaan näyttelyn, jossa ihmiskeho erilaisine osineen ja oireineen rönsyää vastaan. Hän kuvaa teoksissaan lempeän humoristisesti ihmistä, joka ei nykyarjen keskellä aina tunnista kehonsa tarpeita – mutta katsoja voi tunnistaa teoksissa kuvattuja tilanteita omasta elämästään. Tervetuloa tutustumaan Oireita-näyttelyyn ennakkoon tiedotustilaisuuteen 24.4.2025. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye