Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Asuntomarkkinat hiipuvat hieman – kehitys kuitenkin pohjoismaisittain vakaata

Jaa

Asuntomarkkinat ovat Suomessa vilkkaan korona-ajan jälkeen hieman hiljentyneet. Hinnat ovat kuitenkin toistaiseksi nousseet maltillisesti. Muissa pohjoismaissa ennakoidaan asuntojen hintojen laskua. Danske Bankin pääekonomisti arvioi, että asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor nousee syksyllä liki 1,5 prosenttiin.

Tilanne asuntomarkkinoilla on Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan edelleen vakaa. Asuntovelalliset hoitavat tunnollisesti lainojaan, työttömyys ei näytä nousevan merkittävästi ja urbanisaatio jatkuu.

Hintojen odotetaan nousevan etenkin kasvukeskuksissa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan asuntojen hinnat nousivat huhtikuussa 3,2 prosenttia vuoden 2021 vastaavasta ajankohdasta ja 0,8 prosenttia maaliskuusta. Asuntojen hinnat nousevat Kuoppamäen arvion mukaan tänä ja ensi vuonna 1,0 prosenttia.

“Hintojen noususta huolimatta asuntokaupassa on myös hiljenemisen merkkejä. Toukokuussa kiinteistövälittäjien kautta tehtiin 13 prosenttia vähemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuosi sitten.”, Kuoppamäki sanoo.

Suomessa valmistuu tänä vuonna viime vuotta enemmän asuntoja, joten tarjonta paranee ainakin pienempien asuntojen osalta. Asuntotuotannon ennustetaan kuitenkin hiipuvan, koska epävarmuus kysynnän vahvuudesta on kohonnut ja rakennuskustannukset heikentävät uusien hankkeiden kannattavuutta.

Pohjoismaissa synkemmät näkymät

Ruotsissa korkea inflaatio ja nousevat korot ovat jo romahduttaneet asuntokaupan ja hidastaneet asuntorakentamista. Ruotsissa hintojen ennustetaan laskevan 6 prosenttia, mutta asuntojen hinnat pysyvät silti korkeammalla kuin ennen koronaa.

”Norjassa asuntojen hinnat ovat vielä pysyneet odotettua korkeammalla, osittain koska asuntojen tarjonta ei ole lisääntynyt ennakoidusti. Asuntojen hintojen ennustetaan nousevan Norjassa tänä vuonna 4 prosenttia, ensi vuodelle odotetaan sinnekin kuitenkin jo 1–2 prosentin laskua.”, Kuoppamäki sanoo.

Tanskassa korot ovat nousseet nopeammin, ja siellä asuntomarkkinoiden näkymät ovat tällä hetkellä hyvin epävarmat ja ennustettavuus heikko.

Jos puoli vuotta sitten lainan sai 1,5 prosentin kiinteällä korolla, niin nyt korko on siellä noussut 4–5 prosenttiin”, Kuoppamäki sanoo.

Korkosuojaus ja säästäminen kiinnostavat

Kuoppamäen mukaan EKP:n ennustettu rahapolitiikan kiristys nostaisi asuntolainojen yleisimmän viitekoron 12 kuukauden euriborin syksyllä liki 1,5 prosenttiin. Asuntolainojen korot pysyvät Suomessa tänä ja ensi vuonna kuitenkin melko matalina verrattuna inflaatioon tai ansiotason nousuun.

“Rahoitusmarkkinat hinnoittelevat tällä hetkellä merkittävää todennäköisyyttä vielä suuremmalle korkojen nousulle ensi vuoden mittaan, joten asuntovelallisten kannattaa kuitenkin tarkastaa oman asuntolainansa suojaamistarve”, Kuoppamäki sanoo.

Danske Bankin asiakaspalvelussa onkin näkynyt kuluttajien kiinnostus korkosuojaukseen. Kesäkuussa kysyntä on kasvanut 20–30 % viikkotasolla vaihdellen.

”Kuluttajia kiinnostaa tällä hetkellä kiinteä korko sekä korkoputki. Kiinnostusta on myös yhdistää erilaisia suojauksia vaihtuvakorkoisen rahoituksen kanssa, esimerkiksi ottamalla puolet rahoituksesta kiinteällä korolla, puolet sidottuna 12kk euriboriin”, kertoo Danske Bankin henkilöasiakasrahoituksesta vastaava johtaja Sari Takala.

Takalan mukaan osa asiakkaista suojautuu lainahoitokulujen rinnalla tekemällä kuukausittaisen säästämissopimuksen, jolloin helpommin realisoitavista varoista voi tarvittaessa nostaa varoja yllättävissä tilanteissa.

”Muistutamme asiakkaille, että talouden hyvä suunnittelu ja suojautuminen kantaa läpi niin elämän, markkinoiden kuin taloudenkin muuttuvien tarpeiden - myös silloin kun asuntojen hinnoissa tapahtuu muutoksia tai lainakorot nousevat.”, Takala sanoo.

Yhteyshenkilöt

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki
pasi.kuoppamaki@danskebank.fi
puh. 010 546 7715

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme