Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: EU-taksonomia ei estä rahoitusta yrityksille, mutta voi laskea vihreiden hankkeiden lainakustannuksia

Jaa

EU-komissio hyväksyi keskiviikkona EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän liittyvän lakiesityksen, joka määrittelee kriteerit sille, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Danske Bankin arvion mukaan EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tulee ohjaamaan pääomavirtoja entistä suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan.

Nyt hyväksytty taksonomia luokittelee, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen.

”On tärkeää, että taksonomia tuo tieteeseen pohjautuvan arvion sille, milloin vihreän siirtymän edistäminen on riittävää. Tämä on samalla arviointikeino rahoitusmarkkinoille”, sanoo Danske Bankin kestävästä rahoituksesta vastaava johtaja Samu Slotte.

Taksonomia tulee siis vaikuttamaan siihen, kuinka rahoitusmarkkinat arvioivat yrityksien liiketoiminnan vihreyttä sekä luotonannon että varainhoidon piirissä. Slotte arvioi, että uudistus tulee lisäämään niiden yhtiöiden osakkeiden ja joukkovelkakirjojen kysyntää, jotka toimivat taksonomian mukaisesti. Varanhoitoa muuttaa, taksonomian lisäksi, velvollisuus raportoida sijoitusten kestävyysluokittelusta, joka astui voimaan aikaisemmin tänä vuonna.

”EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tähtää siihen, että pääoma ohjautuu suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan. Tämän kevään aikana sääntelyssä tapahtuvat muutokset tuovat erityisesti varainhoitajien näkökulmasta käännekohdan ja uskon, että kysyntä niiden yhtiöiden osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin, joiden toiminta on taksonomian mukaisesti kestävää, kasvaa. Tämä lisääntynyt sijoittajakysyntä todennäköisesti vaikuttaa yrityksien toimintaan. Yritysten pyrkimys muuntaa yhä suurempi osa toiminnastaan taksonomian mukaisesti kestäväksi tuottaa myös yhä kestävämpiä liiketoimintamalleja”, Slotte arvioi.

Taksonomia ei estä rahoitusta

Taksonomia tulee vaikuttamaan myös pankkien luotonantoon, mutta Slotten arvion mukaan nämä vaikutukset eivät tule olemaan yhtä välittömiä kuin julkisesti noteeratuilla markkinoilla. Kilpailu taksonomian mukaan hyvin kestävien yritysten rahoittamisesta tulee kiristymään.

”Kilpailun kiristyminen tulee luonnollisesti vaikuttamaan vihreän rahoituksen korkotasoon. Tätä kehitystä vauhdittaa myös pankeille suunniteltu raportointivelvollisuus lainasalkun "Green Asset Ratio" -osuuden eli taksonomian mukaisen osuuden ilmoittamisesta. Mielenkiintoista on myös se, että vaikka vihreillä lainoilla tällä hetkellä rahoitetaan etupäässä vihreitä hankkeita, suunniteltu ”Green Asset Ratio” keskittyy vihreisiin yrityksiin. Uskon, että tämä muutos tulee siirtämään pankkien kiinnostuksen ympäristöystävällisistä hankkeista yhä enemmän vihreisiin yrityksiin”, Slotte sanoo.

Osa yrityksistä ja toimialoista ovat olleet huolissaan siitä, että jos toimintaa ei pidetä taksonomian mukaisesti kestävänä, mahdollisuudet saada pankkien rahoitusta heikentyvät.

”Näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan. Taksonomia ei nykyisessä muodossaan määrittele, mikä toiminnasta on kestämätöntä, ainoastaan sen minkälainen toiminta merkittävästi vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Se, ettei yrityksen ole mahdollista saada vihreitä lainoja, ei kuitenkaan rajoita rahoituksen saatavuutta laajemmin. Tähän saattaa kuitenkin tulla muutos, mikäli EU:n komissio ottaisi käyttöön ns. ”ruskean taksonomian” eli määritelmät kestämättömälle taloudelliselle toiminnalle. Näin jatkossa saattaisi olla, että pankkien tulisi raportoida sekä ”Green Asset Ratio” että ”Brown Asset Ratio”. ”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme