Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Korona-aika jätti jälkiä asuntolainoihin – yhä useampi suojaa lainojaan

Jaa

Korkosuojauksien määrä on noussut korona-aikana ennätystasolle, mutta lyhennysvapaat ovat palautuneet jo koronaa edeltäneelle tasolle. Yhä useampi tekee asuntokaupan kotonaan pankkikonttorin sijaan. Danske Bank tutki korona-ajan vaikutusta asuntolainoihin.

Korkosuojauksien ottaminen asuntolainaan on kasvanut läpi korona-ajan, kertoo Danske Bankin tilastot. Nyt yli 40 prosenttiin uusista asuntolainoista otetaan korkosuojaus.

”Matalien korkojen aika on jatkunut jo pitkään. Välillä puhutaan sukupolvesta, joka ei ole koskaan kokenut korkoja. Itse katsoisin, että suojauksen yleistyminen kertoo siitä, että suomalaisilla on realistinen näkemys koroista ja niiden vaikutuksesta lainanhoitokuluihin”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Viime vuosien aikana matalimmillaan lainojen suojaaminen korkojen nousun varalta oli vuonna 2018, jolloin suojauksia uusiin lainoihin otettiin reiluun 10 prosenttiin lainoista. Viime vuonna osuus nousi 35 prosenttiin, mikä on sama taso kuin vuonna 2016.

”Taloustilanne on nyt muuttunut koronan myötä, ja moni haluaa lisätä taloudellista mielenrauhaansa suojaamalla korkomenonsa tulevaisuudessa. Koronalla ei kuitenkaan ole ollut merkittävää vaikutusta siihen, miten moni ottaa lainaansa lainaturvan, joka suojaa lainanottajaa esimerkiksi sairaustapauksen sattuessa”, Laine-Tolonen sanoo.

Lyhennysvapaiden määrä nousi koronakriisin alkamisen myötä voimakkaasti. Korkeimmillaan lähes 14 prosenttia lainoista oli lyhennysvapaalla, mutta nyt taso on pudonnut alle koronaa edeltäneen tason.

Koronakriisi nopeutti siirtymistä digitaaliseen asuntokauppaan. Nyt lähes viidennes kaupoista tehdään digitaalisesti.

”Digitaalisten asuntokauppojen osuus Danske Bankin asuntokaupoista nousi nopeasti keväällä 2020, kun koronan aiheuttamat sulkutoimet olivat kireimmillään. Taso on pysynyt korkeana, ja uskon, että jatkossa yhä harvempi asuntokauppa vaatii käyntiä konttorilla.”

ASP-uudistus vähentänyt lisälainoja

Korona-aikana asuntolainojen koko on noussut asuntojen hintojen mukana. Tämä on vaikeuttanut myös ensiasunnon ostajien asemaa. Hallitus nosti ensiasunnon säästäjille suunnatun ASP-järjestelmän lainojen enimmäiskokoa.

”Meidän mielestämme rajan nosto oli järkevää, sillä asuntojen hinnat ovat nousseet varsinkin kasvukeskuksissa edellisen korotuksen jälkeen. Näyttää siltä, että lisälainojen tarve ASP-lainan ottajalle on laskenut selvästi uudistuksen jälkeen. Aiemmin lisälainaa tarvitsi yli 60 prosenttia ASP-lainan nostajista, mutta nyt osuus on pudonnut alle 50 prosenttiin”, Laine-Tolonen sanoo.

ASP:n uudistaminen ei kuitenkaan näy vielä siinä, että uusien ASP-tilien avaaminen olisi nousussa. Tämä johtuu osittain siitä, että järjestelmän korkotuki on vanhentunut.

”Lisäkorko on nykyisessä nolla- ja miinuskorkojen maailmassa houkutteleva, mutta moni nuori valitsee silti ottaa lainan ASP-järjestelmän ulkopuolelta. Korkosuojan yläraja on niin korkea, että se ei auta nuorta ennakoimaan asumismenojaan. Tavallista korkosuojaa taas ei voi yhdistää ASP-lainaan.”

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme