Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Koronavirus moukaroi Suomen taloutta eniten Pohjoismaista – vuodelle 2021 ennustetaan kasvua

Jaa

Pohjoismaiden taloudet kärsivät koronaviruksesta voimakkaasti tänä vuonna. Danske Bank ennustaa talouksien supistuvan kaikissa Pohjoismaissa. Pankin ennusteen mukaan noin 300 000 ihmistä saattaa joutua lomautetuksi Suomessa.

Danske Bank laskee Suomen talousennustettu tälle vuodelle. Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote  supistuu 4 prosenttia, joka on heikoin ennuste Pohjoismaille. Ruotsissa talouden ennustetaan supistuvan 2,8, Tanskassa 2,5 ja Norjassa 2 prosenttia. Ennusteisiin liittyy valtava epävarmuus. Tätä kuvaa se, että pankki ennusti Suomen talouden kasvavan 0,7 prosenttia 10. maaliskuuta ilmestyneessä ennusteessa.

”Suomen talous on perinteisesti ollut syklisempi, eli suhdannevaihtelut ovat olleet voimakkaampia kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa suhdanne oli viilentymään päin jo ennen koronavirusta. Nyt taloutta heikentävät koronavirus ja etenkin keinot, joilla viruksen leviämistä pyritään estämään”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Koronavirus iskee talouteen kaikilla rintamilla. Vienti, investoinnit ja yksityinen kulutus supistuvat tänä vuonna. Ensi vuodelle Danske Bankin ekonomistit ennustavat kuitenkin jo kasvua, sillä talouden ennustetaan kääntyvän kahden prosentin nousuun.

”Ennusteemme perustuu siihen, että kriisi pysyy melko lyhyenä ja voimakkaat toimenpiteet estävät taudin leviämistä. Tässä kriisissä palvelualojen kokema shokki on poikkeuksellinen ja raju, mikä aiheuttaa massalomautuksia ja myös konkursseja. Palveluita ei voi toisaalta ostaa varastoon. Vaikka monien palvelualojen liiketoiminta nyt romahtaa, niin toipuminenkin voi olla reipasta, kunhan liikkumisrajoituksia puretaan ja kuluttajat lähtevät liikkeelle. Talouskriisin kesto riippuu siis lähinnä epidemian kulusta ja liikkumisrajoitusten pituudesta”, Kuoppamäki sanoo.

Työmarkkinoilla suuri lomautusaalto

Suomen työmarkkinat ovat kehittyneet viime vuodet suotuisasti, kun työllisyysaste on noussut ja paikoin on esiintynyt jopa työvoimapulaa. Koronakriisi muuttaa työmarkkinoiden tilannetta ainakin väliaikaisesti. Danske Bank ennustaa lomautettujen suomalaisten määrän nousevan jopa 300 000 työntekijään.

”Lomautukset nousevat rajusti, mutta työttömyys nousee melko maltillisesti, koska yritykset pitävät osaavasta työvoimasta kiinni.”

Danske Bank painottaa, että talouden elpymisen kannalta on erittäin tärkeää estää yritysten konkurssiaalto. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksiä on pystyttävä myös tukemaan. Mittavat ja välttämättömät tukitoimet sekä talouden supistuminen aiheuttavat sen, että Suomen julkinen talous velkaantuu rajusti.

”Julkinen velka paisuu kuin pullataikina, ja sitä on tulevina vuosina yritettävä pitää kattilassa. Ennustamme, että myös vuonna 2021 julkisen talouden alijäämä tulee olemaan suuri, vaikka toipuminen käynnistyisi reippaasti.

Koronaviruksen vaikutus asuntomarkkinoihin tulee olemaan Danske Bankin ennusteen mukaan rajallinen.

“Suomen asuntomarkkinat ovat vakaat, vaikka alueellisia eroja on. Asuntomarkkinat kestävät koronakriisin, ellei se jatku vielä vuonna 2021. Hinnat voivat pudota hiukan, mutta suurin korjausliike tulee todennäköisesti pienempien kauppamäärien kautta. Korot tulevat pysymään matalina”, Kuoppamäki sanoo.

SUOMI

Nykyinen ennuste

 

Aiempi ennuste

 

2019

2020

2021

 

2020

2021

BKT:n kasvu

1,0

-4,0

2,0

1,0

1,4

Työttömyysaste

6,7

8,0

7,5

 

6,7

6,5

Inflaatio

1,0

0,6

1,2

1,2

1,5

Palkat %

2,4

2,6

2,5

 

2,7

2,8

Asuntojen hinnat, %

0,5

-1,0

0,5

0,5

1,0

Julkinen velka BKT:sta

59,4

64,5

65,0

 

58,9

59,0

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, josi.tikkanen@danskebank.fi, 050 32 69 701

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme