Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Osakkeet ovat korkean riskin arvoisia

Jaa

Talouden kehitykseen liittyvä epävarmuus on harvoin ollut niin suurta kuin tällä hetkellä, mutta siitä huolimatta Danske Bankin sijoitusstrategia on varovaisen toiveikas.

Ensin suuri osa maailmantaloudesta suljettiin koronaviruksen vuoksi, minkä jälkeen poliitikot ja keskuspankit muodostivat nopeasti valtavia talouden tukipaketteja, ja nyt olemme siirtyneet vaiheeseen, jossa talouksia ympäri maailmaan avataan jälleen asteittain.

Osakemarkkinoiden pohjakosketus saavutettiin 23. maaliskuuta, mutta sen jälkeen globaalit osakkeet ovat kuroneet laskusta umpeen jo kaksi kolmasosaa. Danske Bankin senioristrategin Tuukka Kemppaisen mukaan tämän jälkeen tarvitaan todennäköisesti huomattavia edistysaskelia koronavirusepidemian torjunnassa ja talouden elpymisessä, ennen kuin merkittävät lisäkurssinousut ovat mahdollisia.

”Sijoittajat ovat jo hinnoitelleet paljon hyvää sekä suurista tukipaketeista että talouksien ennustetuista avautumisista sisään osakekursseihin, ja lisäksi talouden lähikuukausien kehitykseen liittyy suurta epävarmuutta”, Kemppainen sanoo. Hän arvioi sijoittajien tämän hetken mahdollisuuksia ja riskejä Danske Bankin uusimmassa Sijoitusnäkemys kesä 2020 -analyysissa.

Tuotto-odotukset

Kaikesta huolimatta Tuukka Kemppaisen mukaan sijoittajien ei kannata tällä hetkellä suhtautua liian negatiivisesti ja varovaisesti sijoituksiinsa.

”Talouden pyörät lähtevät pyörimään talouksien avautuessa jälleen eri puolilla maailmaa. Odotammekin osakekurssien nousevan hiukan pidemmällä aikavälillä talouden elpymisen päästessä vauhtiin, vaikka osa tulevasta elpymisestä on jo hinnoiteltu kursseihin. Globaalien osakkeiden 12 kuukauden tuotto-odotuksemme on arviomme mukaan 2-6 prosenttia”, Kemppainen toteaa.

Danske Bank ylipainottaa yhä osakkeita, eli ne muodostavat salkuistamme pitkän ajan tavoitetta suuremman osan, ja vastaavasti alipainotamme joukkolainoja.

”Emme ole sokeita tällä hetkellä vallitsevalle hyvin suurelle epävarmuudelle, ja sen vuoksi ylipainotamme osakkeita vain maltillisesti.”

Yhä lukuisia riskejä

Siihen, kuinka nopeasti ja voimakkaasti talous alkaa elpyä, liittyy hyvin suurta epävarmuutta, minkä lisäksi riskinä on myös koronaviruspandemian toinen aalto. Lisäksi yritysten vuoden 2020 tuloksiin liittyy hyvin paljon kysymyksiä.

”Sijoittajien on vaikea arvioida, heijastavatko helmikuun huippulukemien jälkeen nähdyt osakekurssien laskut tarpeeksi yritysten tulosten supistumista”, Tuukka Kemppainen huomauttaa.

Markkinoilla voivat aiheuttaa epävakautta myös tämänhetkiset merkittävät poliittiset riskit, kuten kauppasota, jossa Yhdysvaltojen ja Kiinan äänensävyt ovat viime aikoina jyrkentyneet, sekä brexit, johon liittyvät ongelmat voivat jälleen kärjistyä. EU:n ja brittien on pian sovittava yhteistyön ehdoista, mikäli Iso-Britannia aikoo lähteä EU:sta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, kun ylimenokausi päättyy tämän vuoden lopussa.

Tuottomahdollisuudet tasapainottavat riskejä

Koronakriisi jättää kuitenkin tällä hetkellä kaiken muun varjoonsa. Vaikka talous onkin kärsinyt viruksesta rajusti, pitkäkestoinen talouden taantuma voidaan Tuukka Kemppaisen arvion mukaan välttää.

Kemppainen muistuttaa, että koronakriisiä ei ole aiheuttanut talouden epätasapainosta johtuva ja kivuliaita sopeuttamistoimia vaativa vakava rakenteellinen murros, kuten esimerkiksi finanssikriisin tapauksessa. Lisäksi poliitikot ja keskuspankit ovat reagoineet nopeammin ja ryhtyneet kattavampiin toimiin kuin finanssikriisin aikana, mikä voi myös osaltaan auttaa taloutta pääsemään nopeammin jälleen vauhtiin ja monia tänä keväänä työttömäksi jääneitä saamaan jälleen työtä.

”Vaikka osakemarkkinoilla tuleekin epäilemättä vielä ajoittain takapakkia, arviomme mukaan osakkeiden hiukan pidemmän aikavälin mahdollisuudet vähintäänkin tasapainottavat lyhyen aikavälin riskit”, hän toteaa.

Danske Bank näkee tällä hetkellä suurimmat tuottomahdollisuudet yhdysvaltalaisissa osakkeissa ja pienimmät puolestaan eurooppalaisissa osakkeissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Senioristrategi Tuukka Kemppainen, Danske Bank, 050 3760596, tuukka.kemppainen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Omistusasujista vanhemmat ikäluokat tietoisempia taloyhtiön asioista – kymmenesosa nuorista asukkaista ei tiedä vastikkeen suuruutta10.7.2020 13:36:33 EESTTutkimus

Oman taloyhtiön asioita tunnetaan pääsääntöisesti varsin hyvin, kertoo Danske Bankin tutkimus. Asioiden tuntemus on kaikkien kysyttyjen asioiden osalta selkeästi heikointa nuorimpien omistusasujien kohdalla. Heistä jopa kolmannes ei tiedä tontin omistusta, kymmenesosa vastikkeen suuruutta ja joka kuudes ei tiedä isännöitsijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme