Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Suomi jää Pohjoismaiden kasvuvauhdista tänä ja ensi vuonna – Norjassa taloutta tullaan hillitsemään koronnostoilla

Jaa

Koronakriisin vaikutus Pohjoismaihin oli samaa suuruusluokkaa ja maat myös toipuvat samassa tahdissa. Talouskasvu on kuitenkin jäämässä Suomessa muita hitaammaksi. Pankki ennustaa nopeinta kasvua Norjaan.

Pohjoismaat toipuvat rivakasti koronakriisistä tänä ja ensi vuonna, Danske Bank ennustaa tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessaan. Koronakriisi supisti tämän hetkisten lukujen valossa Pohjoismaiden talouksia noin kolme prosenttia vuonna 2021, mutta Suomea lukuun ottamatta maat kasvavat tänä vuonna Danske Bankin ennusteen mukaan jo viime vuoden pudotusta vauhdikkaammin.

Esimerkiksi Suomessa talous supistui vuonna 2020 2,7 prosenttia, kun euroalueen talous supistui 6,7 prosenttia.

”Neljä maata ovat aavistuksen erilaisissa taloudellisissa tilanteissa, mutta taloudellinen kehitys on selvää. Kuluttajat kuluttavat normaaliin tapaan tai jopa enemmän ja vienti hyötyy todella vahvasta globaalista kysynnästä. Työmarkkinat toipuvat huomattavasti nopeammin kuin aiemmissa kriiseissä”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Las Olsen.

Vauhdikkainta talouskasvu Danske Bankin ennusteen mukaan on nyt Norjassa, jossa bruttokansantuote kasvaa tänä ja ensi vuonna 3,7 prosenttia. Ruotsissa kasvuksi ennustetaan 3,7 ja 3,4 prosenttia, Tanskaan 3,0 ja 3,5 prosenttia sekä Suomeen 2,6 ja 2,9 prosenttia.

”Norja on matkalla korkeampiin korkoihin ja ennustamme, että maan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa ensimmäisen kerran syyskuussa ja tämän jälkeen neljä kertaa vuoden 2022 loppuun mennessä. Emme usko, että muissa maissa ollaan siirtymässä pois nolla- tai negatiivisten korkojen maailmasta”, Olsen sanoo.

Suomea jarruttavat rakenteelliset tekijät

Suomen talous kesti hyvin koronakriisin, sillä talous kutistui vähän ja työmarkkinat ovat toipumassa.

”Suomen talous on nopeasti toipumassa koronakriisistä, kun rokotteet ovat auttaneet taltuttaman epidemiaa ja rajoitustoimia voidaan purkaa. Vuonna 2020 talous kutistui vain 2,7 prosenttia ja talouden tuotantopotentiaali ei näytä olevan vahingoittunut. Työmarkkinat ovat kestäneet hyvin. Työllisyys tulee paranemaan, kun sulkutoimia poistetaan palvelusektorilta”, sanoo Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomen talouskasvu jatkuu kuitenkin tänä ja ensi vuonna muita Pohjoismaita hitaampana Danske Bankin ennusteen mukaan.

“Suomen täytyy ratkaista julkisen talouden kestävyysvaje uudessa tilanteessa, kun koronakriisi on ohi. Tulevaisuudessa korkea työllisyysaste on edelleen tärkeä julkisen talouden tervehdyttämisen kannalta. Suomi tarvitsee rakenteellisia uudistuksia nostaakseen potentiaalista talouskasvua ja lisätäkseen työmarkkinoille osallistumista selvitäkseen väestön ikääntymiseen liittyvistä kustannuksista. Koronakriisi ei ole muuttanut tätä”, Kuoppamäki sanoo.

POHJOISMAAT

   

ennuste

ennuste

 

BKT:n kehitys

2020

2021

2022

Suomi

-2,7

2,6

2,9

Tanska

-2,7

3,0

3,5

       

Ruotsi

-3,1

3,7

3,4

Norja

-2,5

3,7

3,7

       

Ennusteet: Danske Bank

     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki, p. +358 10 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

MobilePay yhdistyy norjalaisen Vippsin ja suomalaisen Pivon kanssa30.6.2021 09:33:22 EEST | Tiedote

Danske Bank on sopinut Vippsin omistavan pankkikonsortion ja suomalaisen OP:n kanssa kolmen mobiilimaksamisen palvelun, MobilePayn, Vippsin ja Pivon yhdistymisestä. Tavoitteena on luoda Euroopan paras ja kattavin digitaalinen lompakko. Uusi yhtiö on 11 miljoonalla käyttäjällään ja yli 300 000 kaupalla ja verkkokaupalla yksi Euroopan suurimmista pankkiomisteisista mobiilimaksamisen palveluntarjoajista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme