Danske Bank Oyj

Danske Bank: Suomi Pohjoismaiden nopeimmin kasvava talous myös vuonna 2018, asuntomarkkinahuolet paikallisia

Jaa

Suomen talous kasvaa nyt vauhdikkaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Danske Bankin mukaan asuntojen hinnat laskevat Ruotsissa ja Norjassa, mutta se ei merkittävästi vaikuta Suomen asuntomarkkinoihin.

Suomen talous kasvoi vauhdikkaammin Pohjoismaista viime vuonna, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessa. Suomen bruttokansantuote kasvoi pankin ennusteen mukaan 3,1 prosenttia. Tanskassa kasvu oli 2 prosenttia, Ruotsissa 2,7 prosenttia ja Norjassa 1,9 prosenttia.

Suomen talouskasvun ennustetaan olevan myös tänä vuonna Pohjoismaiden kärkeä. Danske Bank arvioi Suomen ja Norjan bruttokansantuotteiden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia, kun Tanskassa kasvu on 2 ja Ruotsissa 1,7 prosenttia.

”Suomen talous on ollut perässähiihtäjä suhteessa muihin Pohjoismaihin. Nyt viimein kysynnän kasvu maailmalla nostaa Suomen vientiä ja yritykset ovat riittävän luottavaisia investoidakseen lisää. Lisäksi suomalaiset kotitaloudet pystyvät lisäämään tavaroiden ja palveluiden kulutusta”, tiivistää Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vuodelle 2019 Danske Bank ennustaa kaikkiin Pohjoismaihin tasaista noin kahden prosentin kasvua.

”Maailmanlaajuinen talouskasvu on vahvaa, ja tämä heijastuu myös Pohjoismaihin. Poikkeuksena on Ruotsi, jossa kasvu hidastuu useiden nopean kasvun vuosien jälkeen. Ruotsissakin kasvua ajaa nyt globaali kysyntä ja yritysten investoinnit asuntomarkkinoiden sijaan”, sanoo Danske Bankin Tanskan pääekonomisti Las Olsen.

Asuntomarkkinat kehittyvät eri tavalla

Asuntomarkkinoiden kehitys osassa Pohjoismaista on herättänyt huolta laajemmasta asuntomarkkinoiden ylikuumenemisesta. Danske Bankin mukaan on selvästi nähtävissä, että asuntojen hintojen raju nousu keskittyi Ruotsiin ja Norjaan, joissa asuntojen hinnat lähes kaksinkertaistuivat vuoden 2006 alusta. Suomessa hinnat nousivat samassa ajassa noin 20 prosenttia.

Nyt Norjan ja Ruotsin hinnat ovat kääntyneet laskuun. Hintojen nousun syyt eroavat näissä maissa.

”Olemme olleet pitkään huolestuneita Ruotsin asuntojen hintojen kehityksestä. Hinnat ovat nousseet liian korkeiksi suhteessa talouskehitykseen. Uskomme, että asuntojen hintojen lasku tulee jatkumaan jonkin aikaa. Norjassa asuntojen hintojen nousu on samassa linjassa talouskasvu kanssa lukuun ottamatta erityisen kovaa nousua Oslossa”, Olsen sanoo.

Danske Bank ei usko, että keskuspankit nostavat ohjauskorkoja voimakkaasti vuonna 2018. Näin asuntolainojen korot pysyvät matalina myös suomalaisilla asunnonomistajilla.

”Uskomme, että vuonna 2019 Euroopan keskuspankki siirtyy pois negatiivisista ohjauskoroista. Tällä tulee olemaan vaikutusta kaikkiin Pohjoismaihin. Uskomme kuitenkin, että korkojen nousu tulee olemaan maltillista ja hidasta”, Olsen sanoo.

Lue koko katsaus täältä: 

http://danskeanalyse.danskebank.dk/abo/NordicOutlook050118/$file/NordicOutlook_050118.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, puh. 010 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank Oyj
Danske Bank Oyj
Televisiokatu 1, PL 1275
00075 DANSKE BANK

https://www.danskebank.fi/

Danske Bank Oyj
Hiililaiturinkuja 2, PL 1561
00075 DANSKE BANK

+358 (0)50 422 6644 

https://www.danskebank.fi/

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank Oyj on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank Oyj

Sijoittajan personal trainer hyppäsi mobiiliin16.1.2018 15:00:00 EET | Tiedote

Sijoittajat ovat jo pitkään käyneet kauppaa mobiililaitteillaan, ja varainhoitoakin on automatisoitu. Kuitenkaan ratkaisuja, jotka tarjoaisivat sijoittajalle aidosti digitaalisesti neuvoja omien sijoituspäätösten tekemiseen, ei ole ollut. Danske Bank tuo nyt sijoitusneuvojan suomalaisten älypuhelimiin. Sijoittaja saa reaaliaikaisesti ja omaan sijoitusprofiiliinsa perustuen neuvoja, kun tapahtuu hänen salkkuunsa vaikuttavia muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme