Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank Suomi tammi-maaliskuu 2020: Vahva aloitus vuodelle, merkittävää epävarmuutta talouden näkymissä

Jaa

Pankkipalveluiden asiakaskysyntä oli vuoden 2020 ensimmäisinä kuukausina ennen koronatilanteen ja siihen liittyvien poliittisten toimenpiteiden vaikutusta hyvällä tasolla, ja Danske Bank Suomen toimintojen luotonanto jatkoi voimakasta kasvua. Pankin kokonaisluottokanta kasvoi tammi-maaliskuussa 2020 yhdeksän prosenttia verrattuna vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen, kun etenkin luotonanto yrityksille kasvoi. Myös uusluotonanto henkilöasiakkaille kehittyi myönteisesti.

Danske Bank Suomen toimintaympäristö kääntyi vuosineljänneksen loppupuolella voimakkaasti huonompaan suuntaan, kun Suomen talous alkoi supistua koronaviruspandemian ja sen hillitsemiseksi toteutettujen toimenpiteiden vuoksi. Taloudellinen aktiivisuus oli heikentynyt jo ennen pandemian alkua, ja nyt koronavirus vaikuttaa negatiivisesti keskeiseen kasvutekijään eli kotimaiseen kulutukseen. Talousnäkymien ennustamiseen liittyy nyt merkittävää epävarmuutta. Pandemia on johtanut ennennäkemättömiin poliittisiin toimiin, joilla on merkittävä vaikutus tuottavuuteen ja kulutukseen.

Asiakaskysyntä siirtyi vuosineljänneksen loppua kohden olemassa olevien luottojen uudelleenjärjestelyyn, ja poikkeuksellinen markkinatilanne kasvatti sijoitusneuvonnan tarvetta merkittävästi. Yritykset etsivät ratkaisuja välittömän likviditeettikriisin välttämiseksi, ja monet vähensivät henkilöstöään, lähinnä väliaikaisesti.

Danske Bank Suomen toimintojen kokonaistuotot olivat 151,2 miljoonaa euroa vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä, kasvaen 9 % edellisvuodesta (Q1 2019: 139,2 miljoonaa euroa). Korkokate kasvoi 11 % antolainauksen hyvän kysynnän ansiosta, ja myös nettopalkkiotuotot kehittyivät positiivisesti.

Liiketoiminnan kulut kasvoivat kaksi prosenttia muun muassa compliance-toimintaan (vaatimustenmukaisuuden noudattaminen) kohdistuneiden investointien kasvun ja uudelleenjärjestelykustannuksien vuoksi. Pankin luottotappiovaraukset kasvoivat merkittävästi, kun arviota makrotaloudelliseen tilanteesta ja sen potentiaalisista asiakasvaikutuksista muutettiin koronatilanteen vuoksi. Luottosalkun yleinen korkea laatu ja pankin vahva likviditeetti tarjoavat kuitenkin Danske Bankille vahvan aseman jatkaa asiakkaidensa tukemista. Tulos ennen veroja oli -3,9 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa 2020 (Q1 2019: 30,8 miljoonaa euroa).

”Vallitsevassa poikkeuksellisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa ensisijaisena tavoitteenamme on auttaa ja tukea asiakkaitamme selviytymään näistä haastavista ajoista. Koronatilanne aiheuttaa osalle asiakkaistamme vakavaa epävarmuutta ja huolta henkilökohtaisesta tai yrityksen taloudellisesta tilanteesta, mikä on näkynyt suurena kysyntänä lainojen uudelleenjärjestelyihin. Esimerkiksi asuntolainojen lyhennysvapaiden kysyntä oli korkeimmillaan kymmenkertainen normaaleihin olosuhteisiin verraten, vakiintuen sen jälkeen noin kaksinkertaiseksi pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Yrityspankkipuolella olemme proaktiivisesti olleet yhteydessä ja neuvoneet suurta määrää asiakkaitamme. Yritysasiakkaat ovat reagoineet nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen, ja sekä lyhennysvapaiden että uuden rahoituksen kysyntä oli vilkasta vuosineljänneksen lopulla. Kaiken kaikkiaan olemme tukeneet yli tuhatta yritysasiakastamme ja tarjonneet heille noin 1,5 miljardia euroa likviditeettiä”, sanoo Stojko Gjurovski, Danske Bank Suomen maajohtaja, ja jatkaa:

”Jotta voimme vastata asiakkaidemme tarpeisiin ja tukea heidän taloudellista mielenrauhaansa myös näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa, jatkamme resurssiemme kohdentamista niille alueille missä kysyntä on korkeaa ja keskitymme kehittämään ketterästi uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat asiakkaidemme palvelemisen etäpalveluiden avulla entistäkin laajemmin.”

Danske Bank Suomen avainluvut*

Danske Bank Suomi

     

Milj. €

Q1 2020

Q1 2019

muutos

Korkokate

92,1

82,7

11 %

Nettopalkkiotuotot

56,4

50,9

11 %

Arvopaperi- ja valuuttatoiminnan nettotuotot

2,4

3,9

-37 %

Muut tuotot

0,3

1,7

-84 %

Tuotot yhteensä

151,2

139,2

9 %

Liiketoiminnan kulut

104,1

101,6

2 %

Voitto ennen luottotappioita

47,1

37,6

25 %

Luottotappiot netto

51,0

6,8

651 %

Voitto ennen veroja

-3,9

30,8

-113 %

       

Kulut/tuotto -suhde (C/I), %

69 %

73 %

-4 %

       

Luottokanta

25 009,4

23 034,4

9 %

Talletukset

21 854,1

18 125,2

21 %


* Sisältää: Danske Bank A/S, Suomen sivuliike, Danske Kiinnitysluottopankki Oy, Danske Finance Oy, Danske Invest Fund Management Oy ja MobilePay Suomi Oy.


Lisätietoja:

Anu Ilvonen, viestintäjohtaja, 050 376 0438

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: EU-taksonomia ei estä rahoitusta yrityksille, mutta voi laskea vihreiden hankkeiden lainakustannuksia21.4.2021 14:33:28 EEST | Tiedote

EU-komissio hyväksyi keskiviikkona EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän liittyvän lakiesityksen, joka määrittelee kriteerit sille, mitkä taloudelliset toimet vaikuttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen. Danske Bankin arvion mukaan EU-komission kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma tulee ohjaamaan pääomavirtoja entistä suuremmassa määrin kestävään taloudelliseen toimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme