Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin ekonomistit: Velkaelvytys tuli jo muotiin, vaikka taantumaa ei ole näköpiirissä

Jaa

Danske Bank laskee hieman ennusteitaan Suomen talouden kasvulle tälle ja ensi vuodelle, mutta taantuma ei vielä uhkaa Suomea, sillä kuluttajien ostovoima paranee. Työllisyyden kasvu ei kuitenkaan enää jatku.

Danske Bankin ekonomistit ennustavat Suomen talouskasvun jatkuvan prosentin tuntumassa tänä ja ensi vuonna. Nyt julkaistut ennusteet kuitenkin ovat aavistuksen pessimistisempiä kuin kesäkuussa julkaistu edellinen ennuste. Danske Bankin ekonomistit ennustavat nyt tälle vuodelle 1,2 prosentin kasvua 1,3 prosentin sijaan ja ensi vuodelle 0,8 prosentin kasvua prosentin sijaan.

”Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet, mutta taantumaa ei silti ole toistaiseksi syytä odottaa. Maailmantalouden epävarmuus vaikuttaa suomalaisiin teollisuusyrityksiin enenevässä määrin, mutta kotitalouksilla on edelleen melko hyvin pullat uunissa. Kuluttajat saavat tukea nousevista palkoista, matalasta korkotasosta ja alhaisesta inflaatiosta”, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Työllisyyden hyvä kehitys näyttää nyt katkeavan.

”Työllisyys on historiallisesti korkealla tasolla, mutta aika paljon pitäisi tapahtua, että hallituksen tavoittelema 75 prosentin työllisyysaste toteutuisi, eivätkä toistaiseksi esitellyt toimenpiteet vakuuta. Jäljellä oleva työttömyys on pääosin rakenteellista, eikä suhdannetilanteen jäähtyminenkään auta lisäämään työllisyyttä.”

Asuntomarkkinoiden vire on jatkunut edelleen kohtalaisen hyvänä kesällä, mutta kuluvan vuoden loppua lähestyttäessä rakentaminen hidastuu.

”Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu, mutta uusien asuntojen tarjonnan kasvu pitää hintapaineet maltillisina myös kasvukeskuksissa.”

Kansainvälinen talous sekavassa tilanteessa

Maailmantalouden kasvu hidastuu tänä vuonna. Taustalla ovat useat jännitteet kauppapolitiikassa ja sen aiheuttama epävarmuus, mutta myös vapaiden resurssien niukkeneminen nousukauden jälkeen.

”Myönteistä on, että suhdanteiden heikkeneminen on tapahtunut rauhalliseen tahtiin ilman akuutteja kriisejä suurissa talouksissa. Italia kävi viime vuonna taantumassa ja Saksa näyttäisi tänä vuonna vajonneen loivaan taantumaan, mutta ilman paniikkia. Euroalueen talouden kuva pysyy vaisuna vuonna 2020”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Heikentynyt taloustilanne on saanut Euroopan keskuspankin muuttamaan politiikkaansa. Koronnostojen sijaan luvassa on löysempää rahapolitiikkaa.

”Suomalaiselle asuntovelalliselle tämä voi olla helpotus useaksi vuodeksi, sillä lainakorot pysyvät matalina. Keskuspankit eivät kuitenkaan pysty yksin palauttamaan talouskasvua ja rahapolitiikan perinteiset keinot ovat vähissä etenkin euroalueella, missä ohjauskorot ovat jo ennätysalhaalla ja arvopapereiden osto-ohjelma on jälleen käynnistetty.”

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin vaatimukset euromaiden finanssipoliittisesta elvytyksestä voivat olla hankala toteuttaa tehokkaasti, vaikka useilla mailla olisikin halua lisätä menojaan.

”Talouden resurssit, kuten työvoima, ovat kuitenkin likimain täyskäytössä monissa EU-maissa, joten finanssipoliittinen elvytys tarvitsisi rinnalleen rakenteellisia uudistuksia ja tehokkaammin toimivaa yhteismarkkinaa. Perustuslain kirjaus velkajarrusta puolestaan hidastaa Saksan toimia”, Kuoppamäki sanoo.

SUOMI

       

ennuste

ennuste

 

Kysyntä ja tarjonta

2016

2017

2018

2019

2020

Määrän muutos, %

         

Bkt

2,6

3,1

1,7

1,2

0,8

Tuonti

5,8

4,1

5,0

2,0

2,0

           

Vienti

3,7

8,8

1,8

3,5

1,5

Kulutus

2,1

0,7

1,7

1,0

1,2

-yksityinen

2,4

1,0

1,8

0,8

1,0

-julkinen

1,4

0,2

1,5

1,5

1,5

Investoinnit

8,9

4,0

3,3

0,5

0,6

           

Indikaattoreita

2016

2017

2018

2019

2020

Työttömyysaste, %

8,8

8,6

7,4

6.6

6,6

Ansiotaso, %

0,9

0,2

1,7

2,5

2,7

Inflaatio, %

0,4

0,7

1,1

1,1

1,4

Asuntojen hinnat, %

0,4

1,6

0,6

0,2

0,5

Vaihtotase, mrd. eur

-1,6

-1,6

-3,7

-2,0

-2,0

Vaihtotase / bkt, %

-0,7

-0,7

-1,6

-0,8

-0,8

Julkinen alijäämä / bkt, %

-1,7

-0,8

-0,7

-0,4

-0,4

Julkinen velka / bkt, %

62,6

60,8

58,7

58,4

57,7

   

Ennusteet: Danske Bank/Ekonomistit  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Kuoppamäki, pääekonomisti, Danske Bank, puh. 010 546 7715, pasi.kuoppamaki@danskebank.fi
Jukka Appelqvist, ekonomisti, Danske Bank, puh. 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi
Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, puh: 050 326 9701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank Suomi tammi-maaliskuu 2020: Vahva aloitus vuodelle, merkittävää epävarmuutta talouden näkymissä30.4.2020 09:11:33 EESTTiedote

Pankkipalveluiden asiakaskysyntä oli vuoden 2020 ensimmäisinä kuukausina ennen koronatilanteen ja siihen liittyvien poliittisten toimenpiteiden vaikutusta hyvällä tasolla, ja Danske Bank Suomen toimintojen luotonanto jatkoi voimakasta kasvua. Pankin kokonaisluottokanta kasvoi tammi-maaliskuussa 2020 yhdeksän prosenttia verrattuna vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen, kun etenkin luotonanto yrityksille kasvoi. Myös uusluotonanto henkilöasiakkaille kehittyi myönteisesti.

Danske Bankilta lomautuslaina akavalaisten liittojen jäsenasiakkailleen: ”Haluamme tukea asiakkaitamme tilapäisessä kriisissä”29.4.2020 08:58:38 EESTTiedote

Koronakriisin aiheuttamat lomautukset ovat ruuhkauttaneet työttömyyskassat, ja monen suomalaisen henkilökohtainen talous on vaikeuksissa. Osana yhteistyötään Akavan kanssa Danske Bank tarjoaa akavalaiseen liittoon kuuluville nykyasiakkailleen lomautuslainaa, eli rahoitusta tilapäiseen tarpeeseen alennetulla marginaalilla ja ilman järjestelypalkkiota.

Suomalaiset kohtaavat koronataantuman eriarvoisista lähtökohdista – tarvitaan lisää toimenpiteitä taloudellisen mielenrauhan vahvistamiseksi erityisesti heikoimpien puskureiden varassa oleville28.4.2020 07:45:00 EESTTiedote

Koronavirusepidemia on lisännyt riskiä suomalaisten jakautumisesta niihin, joilla menee heikosti ja joilla paremmin. Epidemian taloudelliset vaikutukset jakautuvat epätasa-arvoisesti, ja jo käyttöön otettujen konkreettisten keinojen, kuten pankkien tarjoamien lyhennysvapaiden, rinnalle tarvitaan uusia toimenpiteitä suomalaisten taloudellisen mielenrauhan vahvistamiseksi ja normaalitilanteeseen palaamisen vauhdittamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme