Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin kotitalouskatsaus: Vuosi 2020 on palkansaajalle suotuisa – kolmannes työvoimasta suunnittelee hakevansa uutta työpaikkaa

Jaa

Palkansaajien ja asuntovelallisten ostovoima kasvaa vuonna 2020, kun inflaatio ja korot pysyvät matalina, ennustaa Danske Bankin Kotitalouskatsaus. Vuoden takaiseen verrattuna useampi suomalainen aikoo hakea uutta työtä.

Suomalaisten kotitalouksien näkymät ovat edelleen hyvät, vaikka Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna, ennustaa Danske Bank tuoreessa Kotitalouskatsauksessaan. Palkansaajien ostovoima nousee palkankorotusten ja hitaan inflaation tukemana.

”Työttömyys ei enää alene, mutta avoimia työpaikkoja on yhä tarjolla runsaasti. Työvoimapula ei ole johtanut suuriin palkkaliukumiin työmarkkinoilla. Ennustamme keskimääräisen ansiotason nousevan 2,7 prosenttia”, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Danske Bankin Kotitalouskatsaukseen teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin kolmannes suomalaisista aikoo vähintään melko varmasti hakea uutta työpaikkaa vuoden 2020 aikana. Osuus on noussut kolme prosenttiyksikköä edellisen vuoden Kotitalouskatsauksesta.

”Palkansaajien luottamusta kuvaa se, että vain viisi prosenttia on erittäin huolissaan työpaikkansa menettämisestä seuraavan vuoden aikana. Uuden työpaikan uskoisi löytävänsä vähintään melko todennäköisesti 63 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista.”

Asuntomarkkinoita tukee korkotaso

Suomalaisten kotitalouksien yksityisestä varallisuudesta suurin osa on asuntomarkkinoilla. Danske Bankin Kotitalouskatsaus ennustaa tälle vuodelle keskimääräisesti matalaa asuntojen hintojen nousua. Asuntomarkkinoita tukee kuitenkin korkotaso, jonka Danske Bank ennustaa pysyvän matalana vuoden 2020 ajan.

”Ennakoimme asuntojen keskihintojen nousun jatkavan jokseenkin verkkaisessa puolen prosentin nousussa, joka on selvästi vähemmän kuin keskimääräinen kuluttajahintojen nousu, palkkakehityksestä puhumattakaan. Alueellinen polarisaatio jatkuu edelleen, ja lisäksi uusien asuntojen runsas tarjonta jarruttaa asuntojen hintojen nousua myös pääkaupunkiseudulla ja muissa keskuksissa”, Appelqvist sanoo.

Danske Bankin tutkimuksen mukaan suomalaisista joka kymmenes pitää asunnon ostoa vuoden 2020 aikana vähintään melko todennäköisenä. Sen sijaan kolme neljäosaa pitää asunnon ostoa erittäin epätodennäköisenä.

”Suurin kiinnostus uuden asunnon ostoon on 30—39-vuotiaiden ikäluokassa. Tämä enteilee, että ensiasunnon ostajien keski-ikä nousee. Ensiasunnon ostajien keski-ikä on toistaiseksi pysynyt alle 30 vuodessa, vaikka onkin noussut tasaisesti”, Appelqvist sanoo.

Viranomaisilla on suunnitteilla myös uusia toimenpiteitä lainanoton hillitsemiseksi. Syksyllä valtiovarainministeriön työryhmä antoi raporttinsa, jonka sisältämistä ehdotuksesta yksi kytkisi lainakaton vakuuksien sijasta tuloihin.

”Lainaa saisi olla vuosituloihin verrattuna korkeintaan 4,5-kertainen määrä. Tulokytkennän riskinä on se, että se entisestään hankaloittaisi erityisesti nuorten henkilöiden ensiasunnon ostamista kasvukeskuksista. Pahimmillaan käy niin, että yhä suurempi joukko ihmisiä jää jopa pysyvästi omistusasumisen markkinoiden ulkopuolelle.”, Appelqvist sanoo.

Lisää kotitalouskatsauksesta

  • Asuntojen hinnat: Hinnat nousevat Danske Bankin ennusteen mukaan keskimäärin vähän, eli 0,5 prosenttia ja alueelliset erot ovat suuria.
  • Työllisyys: Danske Bank ennustaa työttömyysasteen pysyvän 6,7 prosentissa.
  • Ansiotaso: Ansiotason kasvu kiihtyy hieman 2,7 prosenttiin.
  • Inflaatio: 1,2 prosenttia, eli taso on matala.
  • Korot: Lyhyet markkinakorot pysyvät pakkasella.
  • Osakkeet: Osakkeiden tuottoennuste on alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Tietoa tutkimuksesta

  • Tiedot perustuvat Danske Bankin YouGovilla teettämiin tutkimuksiin.
  • Tämän vuoden tiedot kerättiin web-kyselynä 19.12. – 23.12.2019 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Vastaajana oli 1500 suomalaista.
  • Viime vuoden tiedot kerättiin web-kyselynä 21.12.2018 – 3.1.2019 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa. Vastaajana oli 1511 suomalaista.

Yhteyshenkilöt

Ekonomisti Jukka Appelqvist, 044 263 1051, jukka.appelqvist@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme