Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin kuluttajakysely: Verkkokauppaa käyttävät eniten helsinkiläiset – ilmastonmuutos huolettaa suomalaisia aikaisempaa vähemmän

Jaa

Verkkokauppa on yleistynyt eniten ruokakaupassa, mutta useimmat ostavat verkosta vaatteita, kertoo Danske Bankin kysely. Suomalaiskuluttajien huoli ilmastonmuutoksesta on laskenut vuodessa.

Verkkokaupan suosio on suurin nuorten ja pääkaupunkiseudulla asuvien keskuudessa, kertoo Danske Bankin kuluttajakysely. Helsinkiläisistä 36 prosenttia kertoo esimerkiksi hankkivansa yli puolet huonekaluista ja kodinkoneista verkkokaupasta, kun muualla maassa osuus on 27 prosenttia. Tulos oli samansuuntainen myös vaatteiden ja ruuan verkkokaupan osalta.

Eniten verkkokauppa-aktiivisuuteen vaikuttaa kuitenkin ikä, sillä 18-39-vuotiaista noin 55 prosenttia tilaa vähintään puolet vaatteistaan verkossa.

”Verkkokaupan suurta osuutta Helsingissä selittää osittain juuri nuorten suosio, sillä kiinnostus verkkokauppaan on matalampaa vanhemmilla ikäluokilla. Silti tulos osoittaa, että verkkokauppa on saanut jalansijaa alueella, jossa on kauppakeskusten kapasiteettia lisätty eniten”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo.

Toiseksi yleisintä verkkokaupoista tilaaminen on Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ruuan verkkokauppa on edelleen kyselyssä mukana olevista verkkokaupan alueista pienin, mutta se on yleistynyt eniten vuodessa. Vuosi sitten 19 prosenttia oli joskus tilannut ruokaa verkosta, kun nyt osuus on neljännes.

”Ruuan verkkokauppa eroaa muista verkkokaupan alueista siinä, että se on alueellisesti rajattua. Päivittäistavaroita voi ostaa verkkokaupoista vain suurimmissa kaupungeissa. Yleistymisestä huolimatta ruokaostosten tekeminen vaikuttaa olevan yllättävän vähäistä jopa muuten verkkokaupoista paljon ostavien keskuudessa.”

Ilmastonmuutosta koskeva huoli laskussa

Osana kyselyä kysyttiin myös suomalaiskuluttajien näkemyksiä ilmastonmuutoksesta ja miten he ovat mahdollisesti pyrkineet muuttamaan kulutustaan ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vuodessa suomalaisten huoli ilmastonmuutoksesta on laskenut: Vuosi sitten ilmastonmuutoksesta oli erittäin huolissaan 29 prosenttia, nyt 20 prosenttia.

”Muutos ilmastoasenteissa on tapahtunut juuri tässä erittäin huolissaan olevien määrässä. Yksi selitys asenteiden muuttumiselle voi löytyä ilmastonmuutoksen luonteesta: se on pitkäaikainen ilmiö, jonka eteneminen ja torjuminen ovat hitaita prosesseja. Lisäksi niiden osuus, jotka eivät ole huolissaan, on kasvanut. Voi olla, että runsas keskustelu ilmastonmuutoksesta on aiheuttanut vastareaktioita.”

Huolen vähentyminen heijastuu suoraan myös kulutustottumuksiin. Vuosi sitten 19 prosenttia kertoi, että ei ole muuttanut kulutustaan ilmastonmuutoksen takia. Nyt osuus on 24 prosenttia. Eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta ovat vanhemmat ikäluokat.

Yleisimmät tavat muuttaa kulutusta ovat kierrätyksen lisääminen, kulutuksen vähentäminen ja kodin energian kulutuksen pienentäminen.

”Eniten kulutustaan ovat muuttaneet nuorimmat ja vanhimmat ikäluokat. Vähiten muutoksia ovat tehneet keski-ikäiset.”

Tietoa tutkimuksesta

Kaikissa kolmessa tuoteryhmässä verkosta ostaminen on vuoden aikana hieman yleistynyt. Niiden osuus, jotka ostavat vähintään puolet verkosta, on vaatteiden osalta noussut 5%-yksikköä, kodinkoneiden/huonekalujen osalta 4%-yksikköä ja ruoan osalta 2%-yksikköä.

Naiset ostavat verkosta miehiä useammin vaatteet, mutta kodinkoneiden ja huonekalujen osalta tilanne on päinvastainen, kuten myös vuosi sitten. Ikä korreloi vahvasti verkko-ostamisen kanssa. 

Matalimman koulutustason omaavissa on hieman enemmän niitä, jotka eivät lainkaan osta näitä tuotteita verkosta.

Huoli ilmastonmuutoksesta on jopa hieman vähäisempää kuin vuosi aiemmin. Erittäin huolissaan olevien osuus on pienentynyt merkitsevästi. Naiset ovat selvästi miehiä enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta. Hieman muuta maata vähäisempää huoli on maaseudulla.

Naiset nimeävät viime vuoden tapaan selvästi miehiä useammin eri toimia, joilla ovat muuttaneet kulutustottumuksiaan. Miehistä nyt jo lähes kolmannes sanoo, ettei ole muuttanut kulutustottumuksiaan. Nuorimmissa ja vanhimmissa on muita enemmän kulutustottumuksiaan muuttaneita.

Tiedot kerättiin web-kyselynä 19.12. – 23.12.2019 välisenä aikana YouGovin kuluttajapaneelissa.

Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa (N=1500) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±2,3%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, Danske Bank, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank: Pohjoismaiset keskuspankit nostavat korkojaan - talouskasvu hidastunee vuonna 2023 jyrkimmin Tanskassa21.6.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Pohjoismaiden talouksissa näkyy merkkejä kuumenemisesta, ja myös pohjoismaisilta keskuspankeilta odotetaan koronnostoja. Ensi vuonna talouskasvun ennustetaan hidastuvan eniten Tanskassa, jonka talous on noussut vauhdikkaimmin koronarajoitusten helpotettua. Talouden ennustettavuus on kuitenkin tällä hetkellä heikko, muistuttavat Danske Bankin ekonomistit tuoreessa Nordic Outlook –katsauksessa.

Danske Bank: Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja investoinnit uusiutuvaan energiaan lisäävät vihreiden lainojen kysyntää2.6.2022 12:44:00 EEST | Tiedote

Panostukset uusiutuvaan energiantuotantoon ja energiatehokkuuteen laajemminkin näkyvät Danske Bankissa vihreiden lainojen kysynnän kasvuna. Energiaomavaraisuuden vahvistaminen ja vihreän siirtymän edistäminen edellyttävät mittavia investointeja ja näihin liittyvä luottokysyntä tulee jatkumaan vahvana pitkään, arvioi Danske Bankin yritysasiakkaista vastaava johtaja Elina Fogelholm.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme