Schneider Electric

Data jää vielä hyödyntämättä sairaanhoitopiireissä – Schneider Electricin haastattelut paljastivat kiinteistöjen kehityskohteita

Jaa
  • Schneider Electric toteutti sairaanhoitopiireille suunnatun trendikyselyn Sairaalatekniikan päivillä 31.5.–1.6.2022 ja jälkikäteen järjestetyillä puhelinhaastatteluilla.
  • Tiedolla johtaminen, vastuullisuus ja modernin teknologian käyttäminen kiinteistöjen energiatehokkuuden ja huoltojen parantamisessa kiinnostavat sairaanhoitopiireissä, mutta tarvittavaa teknologiaa ei ole vielä laajalti käytössä.

Tiedote, 26.10.2022 – Energianhallintaan ja automaatioratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric haastatteli viiden suomalaisen sairaanhoitopiirin henkilöstöä kartoittaakseen nykyisiä kiinteistö- ja vastuullisuustrendejä. Tarkoituksena oli muun muassa selvittää, millaisia keinoja datan keräämiseen sairaalakiinteistöistä on ja miten saatuja tietoja hyödynnetään.

Ajantasaiseen ja laadukkaaseen dataan perustuva päätöksenteko eli tiedolla johtaminen oli haastateltaville tuttu käsite, mutta huolto- ja energiatehokkuuden parantamisessa ei yleisesti hyödynnetty reaaliaikaista kiinteistöistä kerättävää dataa.

Kyselyssä kävi ilmi sairaanhoitopiirien selkeä sitoutuminen kestävän kehityksen ja vastuullisen toiminnan kehittämiseen, mutta näissä tilanteissa suurin painoarvo oli esimerkiksi jätteiden lajittelulla ja kierrätyksellä.

Kiinteistöjen merkitys hiilineutraaliustavoitteiden kannalta tiedostettiin, mutta energiankulutusta analyyttisesti valvovia järjestelmiä ei ollut juurikaan käytössä.

Tuoreesta jäsennellystä kiinteistödatasta on puutetta

Valtaosa Schneider Electricin haastattelemista sairaanhoitopiirien edustajista tunnisti tiedolla johtamisen tärkeyden, mutta etenkin ajantasaisen datan keräämisessä kiinteistöistä oli kehitettävää.

Vaikka tiedolla johtamista pidettiin merkityksellisenä ja jopa ensiarvoisen välttämättömänä toimivan sairaala-arjen kannalta, ei datan merkitystä osana kiinteistöjen huoltoa ja ylläpitoa nähty aina yhtä merkityksellisenä.

Positiivisen esimerkin tiedolla johtamisen hyödyistä kertoi erään sairaanhoitopiirin kestävästä kehityksestä vastaava henkilö, joka oli tiiminsä kanssa perehtynyt syvällisesti sairaalan energiankäyttöön ja tunnistanut merkittäviä säästökohteita eri toiminnoista.

Niissä sairaanhoitopiireissä, joissa kiinteistöistä saatavaa dataa hyödynnettiin suunnittelussa ja päätöksenteossa, tiedot kerättiin useimmiten jälkikäteen tehtävinä katselmuksina ja raportteina. Erään sairaanhoitopiirin insinööri kuvasikin tiedolla johtamista ”peruutuspeiliin katsomiseksi”, sillä reaaliaikaista analysoitua kiinteistödataa ei ole riittävästi saatavilla. Tiedolla johtamista helpottavia ylätason järjestelmiä ei haastatteluissa mainittu.

Huoltokirja on edelleen merkittävin tekninen ohjelmisto

Vaillinaiset tavat kerätä dataa saattoivat osaltaan vaikuttaa siihen, että kiinteistöjen ylläpito on edelleen äkillisiin tilanteisiin reagoimista. Kaikki haastateltavat pyrkivät pois tästä toimintatavasta, mutta parikin haastateltavaa arveli, ettei yllätyshuolloista ole mahdollista päästä täysin eroon.

Hyviä keinoja ennakoimiseen oli kuitenkin käytössä: eräässä sairaanhoitopiirissä on muun muassa asennettu ajantasaista olosuhdedataa kerääviä antureita kosteuden ja sisäilman mittaamiseen.

Datan käyttöä edistäviä analytiikkatyökaluja oli käytössä vain osassa sairaanhoitopiireistä. Tärkeimmäksi tekniseksi ohjelmistoksi mainittiin useimmiten huoltokirja. Kiinnostusta kiinteistöjen hoidon ja ylläpidon kehittämiseen kuitenkin oli, ja etenkin ennakoivaa kunnossapitoa haluttiin kehittää tarkemmalla tietojenkeruulla.

Kiinteistöt mukana kestävässä kehityksessä

Hiilineutraalius, vastuullisuus ja kestävä kehitys olivat käytännön sairaalatyössä näkyviä käsitteitä kaikissa viidessä sairaanhoitopiirissä, jotka olivat mukana haastattelussa.

Hiilineutraalius tai hiilijalanjäljen pienentäminen mainittiin olennaisina tavoitteina, mutta konkreettisia keinoja niiden saavuttamiseksi ei oltu päätetty tai niitä ei haastatteluissa mainittu. Kiinteistöjen rooli hiilijalanjäljen aiheuttajana kuitenkin tunnistettiin, kuten myös laitekannan uudistamisen merkitys.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys näkyivät sairaaloissa etenkin jätehuollon, kierrättämisen ja logistiikan kehittämisessä. Suoraan kiinteistöihin liittyviä konkreettisia vastuullisuustekoja ei juurikaan listattu, vaikka muun muassa energian hinnan nousu nähtiin hyvänä syynä investoida uuteen teknologiaan. Tämän nähtiin parantavan myös hiilijalanjälkeä ja vastuullisuusastetta.

Useat vastaajista liittivät sairaanhoitopiirien kestävän kehityksen käytettyjen hoitovälineiden kierrätettävyyteen ja kertakäyttötavaroiden vähentämiseen, mutta myös energiatehokkuuden parantaminen nousi esiin. Schneider Electricin EcoStruxure-järjestelmä oli käytössä sairaanhoitopiirissä, jonka tekninen johtaja kuvasi järjestelmää toimivaksi valinnaksi energiankäytön vähentämiseen ja optimointiin.

Modernit ratkaisut sairaala-arjen tueksi

Sairaanhoitopiireissä on valtavasti potentiaalia muun muassa energiansäästämiseen ja modernien ohjelmistojen hyödyntämiseen kiinteistöissä. Schneider Electricin verkkojulkaisussa on useita case-esimerkkejä onnistuneista ratkaisuista, joilla on onnistuttu muun muassa parantamaan sairaalakiinteistöjen toimintavarmuutta ja energianhallintaa sekä optimoimaan rakennuksen olosuhteita. Olennaisen datan kerääminen tukee sairaanhoitopiirien päätöksentekoa ja edistää niiden kestävän kehityksen tavoitteita.

Lisätietoja:

Petri Naukkarinen, asiakkuusjohtaja, Schneider Electric

040 621 5640, petri.naukkarinen@se.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Schneider Electric
Schneider ElectricTietoa Schneider Electricistä

Schneiderilla tavoitteemme on, että energian saatavuus ja digitalisaation edut ovat kaikkien saatavilla.  Haluamme rakentaa sillan edistyksen ja kestävän kehityksen välille. Meille "Life Is On" kaikkialla kaikille, joka hetki.

Edistämme tehokkuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja. Yhdistämme alan johtavat teknologiat, reaaliaikaisen automaation, ohjelmistot ja palvelut ja luomme niistä integroituja ratkaisuja koteihin, rakennuksiin, datakeskuksiin, teollisuuteen ja erilaisiin infrastruktuureihin.

Olemme globaaleja, mutta toimimme lokaalisti. Kannatamme avoimia standardeja ja kumppaniverkostoja toimijoiden kanssa, jotka jakavat arvomme: merkityksellisyyden, monimuotoisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien kasvattamisen.

https://www.se.com/fi/fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric

Älykodissa ei tarvitse tinkiä sisustustyylistä3.2.2023 09:53:16 EET | Tiedote

Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmän voi liittää useaan eri pistorasia- ja kytkinmalliin, joten älykoti on mahdollista luoda tyylikkäästi ja sisustuksen tyylistä tinkimättä. Älykotijärjestelmä on tehokas apu energiansäästössä, sillä sen avulla voi säätää kodin toimintoja aina lämmityksestä valaistukseen ja seurata laitteiden energiankulutusta. Tiedote 3.2.2023 - Energiansäästö voi olla myös sisustussilmää miellyttävää: uudet älykkäät sähkökalusteet voi helposti saada luontevaksi osaksi sisustusta valitsemalla talon henkeen ja aikakauteen sopivia kytkimiä ja pistorasioita. Energiansäästön lisäksi älykotijärjestelmä tekee kodista turvallisemman ja etäohjattavan. Älykotijärjestelmä on mahdollista asentaa lähes mihin tahansa kohteeseen, myös vanhoihin asuinrakennuksiin. Espoon Soukassa sijaitsevaan Juho ja Oanh Siitosen kotiin asennettiin sähköremontin yhteydessä Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä. – Asuntomme sisäpinnat olivat lähes alkuperäiskunnossa, mukaan lukien a

HUS modernisoi sähkönjakelua – sairaalakiinteistöä hallitaan digitaalisuudella ja älyllä19.1.2023 08:28:51 EET | Tiedote

Automaatio- ja sähkönjakeluratkaisuihin erikoistunut Schneider Electric toteutti monivaiheisen modernisointihankkeen HUS:in kiinteistöihin uusimalla laitekantaa, ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) toteutti reaaliaikaisen näkymän sähkönjakeluun digitalisoinnin avulla. Sähkönjakelun tilanne on jatkossa mahdollista tarkistaa yhdellä vilkaisulla. Tiedote, 19.1.2023 – Modernin sairaalaympäristön toimivuudelle katkeamaton sähkönjakelu on elinehto. Reaaliaikainen näkymä sähkönjakeluun toteutettiin HUS:issa digitalisoinnin avulla. Schneider Electric toimitti sairaalaan sekä modernia laitekantaa että ohjelmistoja ja datan raportointi- ja analyysipalvelusovelluksia. HUS:in sairaalaympäristön mittakaava on jättiläismäinen. Suuren kokoluokan lisäksi sairaalakiinteistöt ovat monimutkaisia ja jatkuvasti kehittyviä yksiköitä, joilta vaaditaan selkeän hallittavuuden ohella myös joustavuutta ja tietoturvallisuutta. – Meillä o

Schneider Electricin Wiser Ready -alusta yhdistää rakennusalan ammattilaiset ja älykotia haluavat kuluttajat17.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Wiser Ready mahdollistaa rakennusliikkeille ja talotehtaille helpon ja kustannustehokkaan tavan tarjota älykotivalmiutta asiakkailleen. Asunnon ostaja, rakentaja tai remontoija saa asuntoonsa älykotivalmiuden valitsemalla älykkäät sähkökalusteet. Wiser-järjestelmää voi päivittää sen mukaan, mitä toimintoja haluaa lisätä itse laajan jälleenmyyjäverkoston kautta. Älykodin toiminnallisuuksia voi myöhemmin itse laajentaa kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Wiser-älykotikalusteita on saatavilla Schneider Electricin suosittuun Exxact-kalustesarjaan, joka on jo nyt vakiovarusteena monissa uusissa asunnoissa. Wiser yhdistää saumattomasti yhden markkinoiden laajimmista sähköasennuskalustesarjoista älypuhelimella käytettäväksi älykotijärjestelmäksi. Tiedote, 17.1.2022 – Schneider Electric on tuonut perinteisten sähkökalusteiden rinnalle Wiser-älykotikalusteet, jotka on helppo valita jo asuntoa suunniteltaessa. Yhä useampi rakentaja ja remontoija etsii tällä hetkellä kohteeseensa älykotiominaisuuksi

Esmi Impresia -paloilmoitinsarjan uusi vakioratkaisu tähtää virhehälytysten vähentämiseen10.1.2023 10:56:28 EET | Tiedote

Schneider Electricin Esmi-paloilmoitinjärjestelmien tuotevalikoima täydentyy uudella Esmi Impresia -kenttälaitesarjalla. Sarjaan kuuluvalla Esmi Impresia -monikäyttöilmaisimella on monta käyttötapaa osoitteellisena savu-, lämpö- tai monikriteeri-ilmaisimena. Ilmaisimista vakiona löytyvä oikosulkuerotin varmistaa järjestelmän parhaan mahdollisen toimintakyvyn mahdollisessa häiriötilanteessa ja nopeuttaa vian etsintää asennusvaiheessa. Mobiililaitteen avulla tehtävä osoitteistus nopeuttaa asennustyötä, ja samalla on mahdollista siirtää tiedot kohteesta pilvipalveluun tarkemman konfiguroinnin pohjaksi. Tiedote, 10.1.2023 – Erheelliset paloilmoitukset tuovat monille kiinteistöjen omistajille vuosittain turhia kustannuksia, kun jopa lähes 90 prosenttia automaattisten paloilmoittimien antamista palohälytyksistä on erheellisiä. Schneider Electric tuo markkinoille Esmi Sense FDP -paloilmoitinjärjestelmälle uuden kenttälaitesarjan. Esmi Impresia -sarjaan kuuluvaa monikäyttöilmaisinta voidaan kä

Joulukuun pakkasilla uusi ennätys – Wiser-älykotituotteiden miljoonan kuukausittaisen toiminnon raja ylitettiin Suomessa3.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Wiser-älykotituotteilla rikottiin miljoonan kuukaudessa suoritetun älykotitoiminnon raja jouluaaton aattona. Tämä pitää sisällään sekä käyttäjien että automaatioiden suorittamat toiminnot. 1.–23.12.2022 välisenä aikana älykotitoimintoja suoritettiin jopa 51 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana marraskuussa. Suurin aktiivisuuspiikki nähtiin itsenäisyyspäivän jälkeisenä pakkaskautena 7.12.–17.12. Tiedote, 3.1.2023 – Sähköenergian kohonnut hinta on herättänyt suomalaiset tehostamaan sähkön käyttöään perinteisin keinoin mutta myös älykotiratkaisuja hyödyntämällä. Tämä näkyy nyt selvästi älykotitoimintojen käyttömäärissä. Joulukuussa 2022 Schneider Electricin Wiser-älykotituotteiden toimintoja laukaistiin Suomessa ensimmäisen kerran yli miljoona kertaa kuukaudessa. Lukema saavutettiin jo jouluaaton aattona. Eroa marraskuun vastaavaan aikaan on +51 %. Suurimmat käyttöpiikit ajoittuvat 7.–17.12. väliselle ajalle eli itsenäisyyspäivää seuranneille kylmille päiville. – Älykotituotteiden tu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme