Datahuone

Datahuone: Sota Ukrainassa vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneisiin suomalaisyrityksiin keskimäärin vain vähän – Vientiyritysten liiketoiminta toipunut syksyn 2022 aikana

Jaa
Venäjän-kauppaa käyneiden suomalaisyritysten kokonaisvienti ja -tuonti vähenivät selvästi muihin ulkomaankauppayrityksiin verrattuna Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022. Tästä huolimatta sota ei juuri vaikuttanut Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihtoon, palkkasummaan tai palkansaajien määrään. Sodan vaikutukset näiden yritysten kokonaisliiketoimintaan ovat olleet vähäiset. Syksyn 2022 aikana Venäjän-kauppaa käyneiden vientiyritysten kokonaisvienti on toipunut, mikä osoittaa, että nämä yritykset ovat kyenneet löytämään korvaavia vientimarkkinoita vähentyneelle Venäjän-viennille.

Datahuone on seurannut suomalaisyritysten Venäjän-kaupan kehittymistä sodan alettua. Tänään julkaistun seurantaraportin tutkimustulokset vahvistavat, että sodan vaikutukset Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liiketoimintaan ovat jäänet keskimäärin pieniksi.

Raportin on laatinut Datahuoneen yritysryhmä, jota vetää professori Otto Toivanen (Aalto-yliopisto, Helsinki GSE). Toivasen lisäksi raporttia ovat olleet tekemässä tutkija Max Toikka (VATT, Helsinki GSE), Datahuoneen johtaja Henna Laasonen (VATT), data-analyytikko Meeri Seppä (VATT), erikoistutkija Tanja Saxell (VATT, Helsinki GSE) sekä projektipäällikkö Antti Valkonen (VATT, Helsinki GSE).

”Venäjältä tuoneiden yritysten kokonaistuonti väheni selvästi keväällä 2022 ja on kesän jälkeen laskenut vielä lisää. Venäjälle vieneiden yritysten kokonaisvienti väheni merkittävästi sodan alettua, mutta on palautunut lähes ennalleen syksyllä 2022. Venäjälle vieneet yritykset ovat kyenneet siirtymään muille vientimarkkinoille. Sota näyttää vaikuttaneen Venäjältä tuoneiden yritysten tuontiin enemmän kuin Venäjälle vieneiden yritysten vientiin, mutta kokonaistarkastelu osoittaa, että myös tuontiyritysten tilanne on kohtuullisen hyvä”, sanoo professori Otto Toivanen.

Venäjälle vieneiden yritysten liiketoiminnan elpymisessä yllättävää on, että erityisesti hyvin vahvasti Venäjän-viennistä riippuvaiset yritykset näyttävät toipuneet sodan alkuvaiheen pudotuksesta nopeasti.

”Sodan vaikutukset koskevat lähinnä Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten ulkomaankauppaa. Sodalla ei ollut edes alkuvaiheessaan merkittävää vaikutusta Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihtoon, palkansaajien määrään tai palkkasummaan, eikä vaikutusta ole havaittu sodan edetessä. Näin ollen sodan vaikutukset näiden yritysten liiketoimintaan ovat keskimäärin pienet”, summaa Toivanen.

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen, Tullin ja Verohallinnon viimeisimpiin yritystason rekisteriaineistoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Datahuone
Datahuone
Arkadiankatu 7
00100 HELSINKI

https://datapilotti.fi/

Datahuone

Datahuone on kansainvälisestikin ainutlaatuinen tietopohjaista päätöksentekoa edistävä yksikkö. Kolmivuotisen rahoituksen saanut Datahuone on VATT:n itsenäinen yksikkö, joka toimii kiinteässä yhteistyössä Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n ja Tilastokeskuksen kanssa. Datahuoneen tavoitteena on tuottaa ajantasaisia rekisteritietoja hyödyntävää aikaisempaa tarkempaa ja nopeatempoisempaa analyysiä yhteiskunnallisten ja poliittisten ratkaisuiden vaikutuksista.

Datahuoneen sivut löytyvät osoitteesta https://datahuone.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Datahuone

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme