Sitra

Datan avulla yli koronakurimuksen? Uusi yritysohjelma auttaa pk-yrityksiä uudistamaan liiketoimintaansa

Jaa

Kuluvana syksynä 22 suomalaista pk-yritystä lähtee rakentamaan uutta liiketoimintaa datasta. Uusissa palveluissa dataa jaetaan läpinäkyvästi ja reilusti, yhteisin pelisäännöin.

Kuva: Laura Toropainen / Sitra
Kuva: Laura Toropainen / Sitra

Sitran luotsaamassa IHAN-yritysohjelmassa autetaan pk-yrityksiä kehittämään jaettuun dataan pohjautuvia liiketoimintamalleja. Yritykset osallistetaan rakentamaan nykyistä reilumpia datamarkkinoita, joissa dataa vastuullisesti ja ennakkoluulottomasti hyödyntävät yritykset menestyvät älykkäillä palveluilla.

Miksi Sitra järjestää ohjelman?

Euroopan komissio arvioi EU-maiden datamarkkinoiden arvon nousevan 1054 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Kuitenkin Sitran vuonna 2019 toteuttaman yrityskyselyn mukaan jopa lähes puolet, 46 prosenttia, suomalaisista pk-yrityksistä suhtautui epäröiden datatalouden heille tarjoamiin mahdollisuuksiin. Samoin osaamisen puute koettiin merkittäväksi haasteeksi datan hyödyntämisessä.

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen arvioi, että koronakriisin seurauksena toimintaympäristö on yhä vaikeammin ennakoitavissa. Samaan aikaan data on noussut maailman arvokkaimmaksi raaka-aineeksi.

”Yrityksiltä edellytetään nyt vielä enemmän uudistumiskykyä kuin aikaisemmin. Osana kansainvälistä IHAN-projektiamme haluamme auttaa suomalaisia pk-yrityksiä paitsi sopeutumaan muuttuneeseen toimintaympäristöön, myös kehittymään reilusti dataa hyödyntävien innovaatioiden edelläkävijöiksi.”

IHAN-yritysohjelman tavoitteet

”Datataloudessa ja ekosysteemeissä tarvitaan uudenlaisia liiketoimintamalleja, jotta datasta pystytään luomaan suomalaisten arkea helpottavia uusia palveluita ”, toteaa Anna Wäyrynen, johtava asiantuntija Sitran IHAN-projektissa. ”Uutta liiketoimintaa ja arvoa syntyy reilun datatalouden periaatteiden mukaisesti koko osallistujayrityksen dataan liittyvälle verkostolle: asiakkaille, itse yritykselle ja yrityksen kumppaneille.”

Sitran tavoitteena on pilottiohjelman aikana testata reilun datatalouden työkaluja käytännössä ja kehittää dataan pohjautuvia liiketoimintamalleja yhdessä osallistujayritysten ja toteutuskumppanien kanssa. Ohjelman jälkeen konsepti on tarkoitus tuotteistaa ja levittää se sekä kansalliseen että Euroopan-laajuiseen käyttöön.

Ohjelmaan valitut yritykset

IHAN-yritysohjelman hakuaika oli avoinna 9.3.–5.6.2020. Ohjelmaan valittiin 22 suomalaista pk-yritystä. Valitut yritykset edustavat monipuolisesti eri toimialoja ja toimivat muun muassa ekologisen designin, hyvinvoinnin, kestävän kehityksen, rekrytoinnin, siivouspalveluiden, talotekniikan ja terveysteknologian aloilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Wäyrynen, johtava asiantuntija, anna.wayrynen@sitra.fi, 040 757 7390
Mira Nupponen, asiantuntija, viestintä, mira.nupponen@sitra.fi, 045 136 5904

Kuvat

Kuva: Laura Toropainen / Sitra
Kuva: Laura Toropainen / Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme