Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

David Sassoli valittiin Euroopan parlamentin puhemieheksi

Jaa

Mepit valitsivat Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi David Sassolin. Sassoli sai 345 ääntä 667 hyväksytystä äänestä toisella kierroksella.

David Sassoli syntyi 30.5.1956 Firenzessä. Sassoli on toiminut Euroopan parlamentin jäsenenä vuodesta 2009 ja hänet valittiin uudelle kaudelle mepiksi Partito Democratico‑puolueen listalta Keski-Italian vaalipiiristä. Valitun puhemiehen kausi on 2,5 vuotta, ja Sassoli on parlamentin puhemiehenä tammikuuhun 2022 saakka.

Lyhyessä puheessaan Euroopan parlamentissa heti äänestyksen jälkeen puhemies Sassoli kiitti meppejä luottamuksesta. Hän totesi: ”Kuluneiden kuukausien aikana liian monet ovat korostaneet eroavaisuuksia ja konflikteja, joiden luulimme jo olevan vain surullinen muisto historiasta. Kansalaiset ovat sen sijaan osoittaneet uskovansa tähän erityislaatuiseen projektiin, joka on ainoa mahdollisuutemme globaaleihin haasteisiin vastaamiseksi.”

”Meidän täytyy elvyttää Euroopan yhdentymiskehitys ja muuttaa EU:ta niin, että se pystyisi paremmin vastaamaan kansalaisten tarpeisiin ja huoliin sekä kasvavaan menetyksen tunteeseen.”

Sassoli korosti painopisteitään Euroopan parlamentin toiminnalle seuraaville vuosille: ”Olemme osa tällä hetkellä tapahtuvia suuria muutoksia: nuoristyöttömyys, muuttoliike, ilmastonmuutos, digitaalinen vallankumous, uudet maailmanlaajuiset valtasuhteet. Nämä vaativat uusia ideoita ja rohkeutta.”

Puhemiehen puheenvuoro on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Tulokset

David Sassoli valittiin puhemieheksi toisella äänestyskierroksella. Alla ovat tulokset kummaltakin äänestyskierrokselta:

Ensimmäinen kierros

Annetut äänet:

735

Tyhjät ja mitättömät äänet:

73

Hyväksytyt äänet:

662

Ehdoton enemmistö annetuista äänistä:

332

Tulos:

Ei ehdotonta enemmistöä

Ska KELLER (Greens/EFA, Saksa)

133

Sira REGO (GUE/NGL, Espanja)

42

David-Maria SASSOLI (S&D, Italia)

325

Jan ZAHRADIL (ECR, Tšekki)

162

Toinen kierros

Annetut äänet:

704

Tyhjät ja mitättömät äänet:

37

Hyväksytyt äänet:

667

Ehdoton enemmistö annetuista äänistä:

334

Tulos:

David Sassoli valittiin puhemieheksi

Ska KELLER (Greens/EFA, Saksa)

119 (-14)

Sira REGO (GUE/NGL, Espanja)

43 (+1)

David-Maria SASSOLI (S&D, Italia)

345 (+20)

Jan ZAHRADIL (ECR, Tšekki)

160 (-2)

Ehdokkaat ja poliittiset ryhmät

Parlamentin puhemiesvaaliin ilmoitettiin neljä ehdokasta, jotka esittelivät näkemyksensä parlamentin johdosta viiden minuutin mittaisissa puheenvuotoissa. Puheenvuorot voi katsoa alla olevista linkeistä:

Ska KELLER (Greens/EFA, Saksa)

Sira REGO (GUE/NGL, Espanja)

David-Maria SASSOLI (S&D, Italia)

Jan ZAHRADIL (ECR, Tšekki)

Vaalimääräykset

Ehdokkaan voi asettaa joko poliittinen ryhmä tai vähintään alhainen vähimmäismäärä meppejä, mikä viittaa 1/20 mepeistä eli vähintään 38 meppiin. Äänestys toteutetaan salaisena lippuäänestyksenä (parlamentin työjärjestyksen 15 artikla). Puhemies valitaan ehdottomalla äänten enemmistöllä (50 prosenttia + 1 ääni) (16 artikla). Tyhjiä tai sotkettuja lippuja ei oteta mukaan laskettaessa ehdottomaan enemmistöön tarvittavaa äänimäärää. Jos yksikään ehdokas ei tule valituksi ensimmäisellä kierroksella, samat tai uudet ehdokkaat voidaan asettaa ehdolle toiselle kierrokselle, joka toimitetaan samoin säännöin kuin ensimmäinenkin.

Seuraavaksi

Parlamentti valitsee keskiviikkona iltapäivällä uudet varapuhemiehet ja torstaiaamuna kvestorit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto