Vamia

De första studerandena med examensbenämningen vårdare i livets slutskede, blev utexaminerade från Vamia

Dela

På Vamia blev de första studerandena inom Specialyrkesexamen i äldreomsorg och Vanhustyön erikoisammattitutkinto färdiga, och de får efter utexamineringen använda benämningen vårdare i livets slutskede.

Utbildningen för specialyrkesexamen i äldreomsorg har pågått 1,5–2 år. Studerandena har under studierna arbetat bland äldre (inom hemvården, på avdelning eller serviceboendeenheter), personer med minnessjukdom och personer i livets slutskede.

Katriina Leinonen är en av dem som blir färdiga. Hon inledde studierna, när det på arbetsplatsen gavs möjlighet åt alla vårdare att delta i utbildningen för examensdelen vårdarbete i livets slutskede. Under utbildningen berättade läraren Merja Soldán att om man så önskar kan man fortsätta studierna till specialyrkesexamen, vilken leder till att man får benämningen vårdare i livets slutskede.

- Jag blev inspirerad av det och ansökte om att fortsätta. Jag avlade utöver kompetensområdesstudierna i vårdarbete i livets slutskede ännu bland annat läkemedelsräkning, så att jag kunde fortsätta studierna i samma takt som de andra.

 Det har varit jätteroligt att studera. Jag har lärt mig mycket nytt och fått dela erfarenheter med andra vårdare, berättar Katriina.

Tidigare har man på Vamia av specialyrkesexamen kunnat studera bara examensdelen vård i livet slutskede. Till den nya helheten för specialyrkesexamen hör fyra kompetensområden; servicehandledning för äldre, stöd till personer med minnesstörning eller minnessjukdom, handledning för äldre samt vård i livets slutskede. Varje kompetensområde består av obligatoriska och valfria examensdelar.

Katriina uppmuntrar till att börja studera, om man är intresserad av att öka sin kompetens och förbättra yrkesskickligheten:

- Det lönar sig nog att börja studera. Under utbildningen lär man sig mycket nytt och får dela erfarenheter och yrkeskunskaper med andra studerande.

Nyckelord

Kontakter

Magdalena Vähäkangas, magdalena.vahakangas@vamia.fi, 040 777 8548

Bilder

Länkar

Om

Vamia
Hansa-kampus / Sampo-kampus
VAASA

06 325 7411http://vamia.fi

Följ Vamia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vamia

Pressinfo/ inbjudan: "Utbildningen gav bra erfarenheter och feeling" – Vamias tvåspråkiga grupp studerande som studerat till närvårdare i läroavtalsutbildning får sin examen i Jakobstad23.8.2022 08:30:00 EEST | Kutsu

Vamias första tvåspråkiga grupp närvårdarstuderande som avlagt sina studier i läroavtalsutbildning utexamineras 26.8.2022 i Jakobstad. Gruppen inledde studierna i september 2020. Utbildningen har planerats tillsammans med arbetsgivaren och representanter för arbetslivet med tanke på arbetslivets behov.

Tiedote/ kutsu: "Koulutuksesta jäi hyvä kokemus ja fiilis" - Vamian kaksikielisessä lähihoitajatutkinnossa oppisopimuskoulutuksella opiskelleet opiskelijat valmistuvat Pietarsaaressa23.8.2022 08:30:00 EEST | Kutsu

Vamian ensimmäisessä kaksikielisessä oppisopimuskoulutuksessa aloittaneet lähihoitajaopiskelijat valmistuvat 26.8.2022 Pietarsaaressa. Ryhmä aloitti opintonsa syyskuussa 2020. Koulutus on suunniteltu yhdessä työnantajan ja työelämän edustajien kanssa työelämän tarpeita ajatellen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum