ELY-keskukset

De fyra NTM-centralernas gemensamma riktlinje för arbetstillstånd träder i kraft den 27 oktober 2021 (Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten, Norra Österbotten, Kajanaland)

Dela
De fyra NTM-centralernas gemensamma riktlinje för arbetstillstånd grundar sig på regeringens ramförhandlingar om inledandet av försöket med att lindra bedömningen av tillgången på arbetskraft. Försöket pågår 27.10.2021–28.2.2023. Riktlinjen för arbetstillstånd uppdateras regelbundet varje halvår.

I riktlinjen för arbetstillstånd som träder i kraft finns det fler yrkesbranscher än tidigare

Utmärkande för alla fyra NTM-centralsområden är att tillgången på kompetent arbetskraft redan inom flera branscher utgör ett hinder för tillväxt. Syftet med den regionala riktlinjen för arbetstillstånd är att stöda tillgången på arbetskraft i NTM-centralernas försöksområden med beaktande av särdragen på områdets arbetsmarknad. Vid NTM-centralerna som deltar i försöket framhävs bristen på kunnig arbetskraft särskilt inom följande verksamhetsområden: inom social- och hälsovården, i ICT-, byggnads-, maskin- och metallbranschen samt i servicebranscherna. I riktlinjen har man lyft fram allt fler yrkesbeteckningar som det råder brist på i fråga om kompetent arbetskraft än om jämför med NTM-centralernas tidigare områdesspecifika riktlinjer.

De fyra NTM-centralernas gemensamma riktlinje för arbetstillstånd förväntas underlätta rekryterings- och arbetstillståndsprocesserna för företag som är verksamma i landskapen.

Om yrkesbeteckningen finns listan i den regionala riktlinjen behöver arbetsgivaren inte publicera ett meddelande om den lediga arbetsplatsen på webbplatsen te-tjanster.fi för att utreda om det för uppgiften finns arbetstagare bland den arbetskraft som redan finns på arbetsmarknaden eller från EU-/EES-området, innan arbetstagaren kan rekryteras från tredje länder.

De regionala arbets- och näringsbyråerna samt representanter för arbetsmarknadsorganisationerna, regionförvaltningsverkens arbetarskydd och utlänningspolisen har deltagit i processen med utarbetandet av de fyra NTM-centralernas gemensamma riktlinje för arbetstillstånd. Dessutom har man använt sig av uppgifter från yrkesbarometern och Regionala utvecklingsutsikter-publikationerna.

Uppföljning och inverkan

De NTM-centraler som deltar i försöket med bedömningen av tillgången på arbetskraft följer regelbundet upp hur riktlinjen har inverkat på arbetsmarknaden i områdena. Särskild uppmärksamhet fästs vid arbetsuppgifter inom byggnadsbranschen och skogsbranschen där det finns skillnader i behovet av arbetskraft på olika håll inom försöksområdet. I uppföljningen fäster man också uppmärksamhet vid utnyttjandet av utländsk arbetskraft och vid förebyggandet av fall av utnyttjande.

Enheten för arbetstillstånd vid Norra Österbottens arbets- och näringsbyrå ansvarar för behandlingen av arbetstillståndsärenden vid NTM-centralerna i Södra Österbotten, Kajanaland, Österbotten och Norra Österbotten.

Kontakter

Mer information
fornamn.efternamn@ely-keskus.fi


NTM-centralen i Norra Österbotten
Hanna Määttä
Migrationschef
+ 358 295 038 076


NTM-centralen i Österbotten
Iiris Ranta
Invandrarexpert
+ 358 295 028 666


NTM-centralen i Kajanaland
Riia Mantsinen
Invandrarexpert
+ 358 295 039 023


NTM-centralen i Södra Österbotten
Mauno Salmela
Invandrarexpert
+ 358 295 027 625

Bilder

Länkar

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye