De nya projekten för vattenhantering inom jord- och skogsbruket minskar belastningen på vattendragen och underlättar anpassningen till klimatförändringen

Det finns ett allt större behov av vattenhantering inom jord- och skogsbruket. De ökade regnen och de mildare vintrarna ökar markerosionen och risken för näringsämnesbelastning. Dessutom måste jord- och skogsbruket anpassas till allt fler översvämningar och perioder med torka. Teman för ansökningen hösten 2022 var planering, genomförande och samarbete inom vattenhushållning i avrinningsområden samt anpassning till förändrade klimatförhållanden. Även förbättring av åkrarnas och skogarnas vattenhushållning, minskning av belastningen på vattendragen samt ökning av den biologiska mångfalden var viktigt.
Planeringen av vattenhushållningen och vattenskyddet på avrinningsområdesnivå har en nyckelroll i förbättringen av vattenhanteringen. I planeringen på avrinningsområdesnivå beaktas olika markanvändningssektorers behov och konsekvenser och de samordnas bättre med målen för vattenhanteringen, restaureringen av vattendrag, hanteringen av riskerna för översvämningar och torka samt den biologiska mångfalden.
"Det är fint att se att det i projekten för vattenhantering inom jord- och skogsbruket finns allt större variation i fråga om områdena, åtgärderna, projektens storlek och aktörerna. Den förenande faktorn är att planeringen av åtgärder utgår från avrinningsområdet och att åtgärderna är konkreta. Det är fint att man i projekten kan bygga strukturer för vattenhanteringen, säger Sini Olin, specialsakkunnig vid miljöministeriet.
I projekten planeras och genomförs åtgärder för vattenhanteringen, dvs. naturliga lösningar som fördröjer vattenflödet i avrinningsområdet. Planeringshelheter på avrinningsområdesnivå utarbetas med hjälp av geodatamaterial och andra verktyg för avrinningsområden. Projektverksamheten koncentreras till skogs- och jordbruksdominerade områden, men en del av projekten riktas också till bebyggda områden. Det finns också projekt där man testar och undersöker metoder för vattenhantering på åkernivå och producerar ny information. Projekten är 1–2 år långa och budgetarna varierar från cirka 30 000 euro till över 400 000 euro.
"Vi fick 25 ansökningar, även fortsatta ansökningar för tidigare projekt inom vattenhantering. Forsknings- och utvecklingsverksamheten var också väl representerad i projekten. Ansökningarnas kvalitet var återigen god och projektens storlek har klart ökat. Vi kunde dock dela ut endast cirka 2 miljoner euro, vilket innebar att inte alla bra ansökningar beviljades understöd. ", konstaterar gruppchef Jermi Tertsunen vid NTM-centralen i Norra Österbotten, som administrerar understödet.
Specialuppgiften som berör vattenhantering inom jord- och skogsbruket sköts av närings-, trafik- och miljöcentralerna i Södra Österbotten, Egentliga Finland och Norra Österbotten. Målet med uppgiften är att samordna samarbetet och informationsutbytet i anslutning till vattenhanteringen mellan NTM-centralerna, forskningsinstituten och intressentgrupperna, främja samarbetet mellan jord- och skogsbrukssektorerna utgående från avrinningsområdena samt stödja projekt inom vattenhanteringen.
Mer information om understödet:
Ansökan om understöd för hållbar vattenhushållning inom jord- och skogsbruket (ely-keskus.fi)
Nyckelord
Kontakter
Miljöexpert Henri Vaarala, p. 0295 037 089
Miljöexpert Essi Hillgren, p. 0295 022 022
e-mail: förnamn.efternamn@ely-keskus.fi
Bilder

Om
NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd.
Följ ELY-keskukset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset
Ansökan om ersättning för sälskador öppen till utgången av augusti1.7.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jord- och skogsbruksministeriet har öppnat ett tidsbundet ansökningsförfarande för ersättning för sälskador inom Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden. Ansökningstiden pågår till den 31 augusti 2025. Ersättningar kan sökas för skador som sälar orsakat under 2024. Ansökningarna behandlas av NTM-centralen i Lappland och NTM-centralen i Egentliga Finland.
Määräaikainen hyljekorvaushaku on auki elokuun loppuun1.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Maa- ja metsätalousministeriö on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston hyljekorvausten hakumenettelyn. Haku päättyy 31.8.2025. Korvauksia voi hakea hylkeiden aiheuttamista vahingoista vuodelta 2024. Hakemukset käsittelee Lapin ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset.
Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen fortsätter ända till år 202726.6.2025 11:00:00 EEST | Pressmeddelande
Riksdagen har vid plenum 19.6.2025 godkänt ombudgetering av anslaget som har beviljats för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt i försöksprogrammet för återvinning av nä-ringsämnen.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma jatkuu vuoteen 2027 saakka26.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt täysistunnossaan 19.6.2025 Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjel-malle TKI-hankkeisiin myönnetyn määrärahan uudelleenbudjetoinnin
Nya projekt inom miljöfostran och miljöupplysning inleds med stöd av NTM-centralen23.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
NTM-centralen i Mellersta Finland har fattat sitt beslut om årets mottagare av projektunderstöd för miljöfostran och miljöupplysning. Med anslaget på drygt 300 000 euro sätter man i gång nio nationella eller regionala projekt som når många olika åldersgrupper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum