Suomen Punainen Risti SPR

De ungas skyddshus har öppet hela julen

Dela

I Röda Korsets skyddshus för de unga får de unga och deras närstående hjälp också under julen. Skyddshusen erbjuder trygg gemenskap och samvaro trots att det är helg.

Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors

Röda Korsets skyddshus för de unga hjälper också under julen. De unga kan komma till skyddshuset om de känner ångest för att fira julen ensam eller med sin familj. Man får också hjälp om man har råkat i en kris i sitt liv. De unga erbjuds samtalshjälp och vid behov även en trygg plats för att övernatta. 

− Den vanligaste orsaken till att ungdomar kommer till skyddshuset under julen är att de känner sig ensamma. Dessutom kan de känna ångest för att tillbringa så mycket tid hemma hos sina familjer, det kan förekomma konflikter och den unga behöver få distans till situationen, beskriver Johanna Riiheläinen, koordinator för de ungas skyddshus i Tammerfors.

Stöd och trygg samvaro

På helgdagarna tillbringar man tid tillsammans och äter bra i skyddshuset. Man behöver dock inte fira julen, utan det är både gemenskapligt och individuellt stöd och trygghet som står i fokus. 

− En del av ungdomarna upplever julen som en tung tid på grund av ensamhet eller svåra familjeförhållanden. Några firar inte alls julen exempelvis på grund av religion. Det är viktigt att ungdomarna inte behöver vara ensam under högtider då just värdet av nära och kära lyfts fram. Å andra sidan är det viktigt att man får hjälp oberoende av att det är en högtid, betonar Susanne Etholen-Rättö, koordinator för de ungas skyddshus i Åbo.

I själva verket är julen en ganska vanlig tid vid skyddshusen. Problem som de unga och familjer har följer nämligen inte kalendern. − Oberoende av om det är jul eller midsommaren, finns det alltid saker på grund av vilka man inte kan stanna hemma. Det är därför vi finns här, påminner Pekka Väänänen, chef för de ungas skyddshus i Vanda.

De ungas skyddshus har öppet hela julen

De Ungas skyddshus i huvudstadsregionen koncentrerar sin verksamhet under julen till skyddshuset på Räckhals gård i Vanda. Hjälp fås dygnet runt: jouren börjar torsdagen den 23 december kl. 17 och slutar måndagen den 27 december kl. 10. Efter det har de Ungas skyddshus i huvudstadsregionen öppet med normala öppettider.

De Ungas skyddshus, Vanda
Räckhals gård, Sjukhusgatan 3
tfn 09 871 4043

Juljouren vid de Ungas skyddshus i Tammerfors börjar den 24 december kl. 15, och från och med då är huset öppet utan avbrott ända till den 26 december kl. 10. Övriga dagar under årsskiftet är skyddshuset öppet som normalt.

De Ungas skyddshus, Tammerfors
Tavastgatan 22 C, 
tfn 040 556 6661

De Ungas skyddshus i Åbo har jour dygnet runt under julen, mellandagarna och nyåret.

De Ungas skyddshus, Åbo
Universitetsgatan 24 A 15, 
tfn 02 253 9667

Kontaktuppgifter till de Ungas skyddshus:https://www.rodakorset.fi/vart-arbete/de-ungas-skyddshus/kontaktuppgifter/

Mer information:

Koordinator Johanna Riiheläinen, de Ungas skyddhus i Tammerfors, tfn040 726 1307, johanna.riihelainen@rodakorset.fi Anträffbar tills den 22 december kl. 16.

Koordinator Susanne Etholen-Rättö, de Ungas skyddshus i Åbo, tfn 040 540 8430, susanne.etholen-ratto@rodakorset.fi Anträffbar tills den 22 december kl. 16.

Chef Pekka Väänänen, de Ungas skyddshus i Vanda, tfn 040 548 2750, pekka.vaananen@rodakorset.fi Anträffbar tills den 22 december kl. 16.

Röda Korsets de Ungas skyddshus hjälper ungdomar och familjer med kriser och problem i vardagen. Skyddshus finns i Esbo, Helsingfors, Tammerfors, Åbo och Vanda. Dessutom hjälper skyddshusen på nationell nivå på nätet. Man får till exempel samtalshjälp i skyddshusen och ungdomar kan övernatta i skyddshuset vid behov. Hjälp erbjuds också på distans i form av videosamtal vid behov. Skyddshusen hjälper även i chattjänsten Sekasin. Tjänsterna är avgiftsfria och man får hjälp utan remiss eller tidsbeställning.

Bilder

Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

Till Finlands Röda Kors Ukrainainsamling har över 29 miljoner euro donerats – Röda Korset hjälper också i den förvärrade matkrisen i östra Afrika19.5.2022 05:10:00 EEST | Tiedote

Till Finlands Röda Kors Ukrainainsamling har under tiden 24.2–16.5 donerats över 29 miljoner euro. Tack vare donationerna kan vi erbjuda långsiktig hjälp till människor som lider av Ukrainakrisen. Krisens konsekvenser sträcker sig allt längre i och med att matbristen i östra Afrika hotar förvärras ytterligare på grund av konflikten i Ukraina.

Suomen Punaisen Ristin Ukraina-keräykseen on lahjoitettu yli 29 miljoonaa euroa – Punainen Risti auttaa myös Itä-Afrikan pahenevassa ruokakriisissä19.5.2022 05:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Punaisen Ristin Ukraina-keräykseen on lahjoitettu 24.2.–16.5. välisenä aikana yli 29 miljoonaa euroa. Lahjoitusten turvin pystytään tarjoamaan Ukrainan kriisistä kärsiville pitkäjänteistä apua. Kriisin seuraukset ulottuvat entistä laajemmalle, kun Itä-Afrikan ruokapula uhkaa pahentua entisestään Ukrainan konfliktin seurauksena.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum