SDP EDUSKUNTA

Demarikansanedustajat Kim Berg, Piritta Rantanen ja Paula Werning vaativat aitoja ratkaisuesityksiä hoitoalan työmarkkinakiistaan

Jaa

Hoitoalan työmarkkinakiista on pysäyttänyt jokaisen suomalaisen pohtimaan sitä, mikä on hoitoalan ammattilaisten arvo yhteiskunnallemme. Kaikki me osaamme arvostaa alan ammattilaisia, jotka ovat joustaneet äärimmilleen koronapandemian ajan ja nyt on aika osoittaa, että arvostus ei rajoitu vain puheisiin vaan ylettyy myös palkkaukseen ja työolosuhteisiin.

Viime päivien aikana keskustelu on ymmärrettävistä syistä kohdistunut STM:n valmistelemaan potilasturvalakiin, vaikka se on vain seuraus juurisyystä joka on ratkaisematta: miten osapuolet saavat sopimuksen solmittua.

– Nyt onkin keskityttävä oleelliseen, eli löydettävä ratkaisu hoitoalan työriitaan! Nyt on aika palata neuvottelupöytään. Vetoamme valtakunnansovittelijaan, että hän tuo neuvottelupöytään sovintoesityksen, joka aidosti pyrkii kompromissiin ja tunnistaa osapuolten vaatimukset, demarikansanedustajat vaativat.

– On koko Suomen etu että saamme aikaan ratkaisun joka tyydyttää kaikkia osapuolia. Tunnistamme sen, ettei helppoja ratkaisuja ole, mutta hoitoalan haastava tilanne on ollut koko yhteiskunnan tiedossa jo useiden vuosien ajan, kansanedustaja Piritta Rantanen muistuttaa.

– Potilasturvallisuus määräytyy työtaisteluissa ensisijaisesti suojelutyöstä sopimisen kautta. Suojelutyön määrittäminen taas perustuu neuvotteluihin, joita käydään paikallisesti. Käsillä olevassa tilanteessa on löydettävä yhteiset keinot siihen, että työvoimapulasta kärsivällä alalla suojelutyön ja lakko-oikeuden yhdistäminen onnistuu. Ratkaisu on löydettävä paikallisesti ja tämä vaatii tiivistä yhteistyötä sopijaosapuolilta. Ei voi olla niin, että tämäkin asia sälytetään valtiovallan päätettäväksi, vain siksi ettei paikallinen keskustelu- ja neuvotteluyhteys toimi, kansanedustaja Paula Werning korostaa.

– Mikäli valtakunnansovittelija ei saa aikaiseksi sellaista sovintoesitystä että tilanne saadaan ratkeamaan, on hyvä pohtia tulisiko sovittelija vaihtaa tai nimetä sovittelulautakunta joka työtä tulisi jatkamaan, kansanedustaja Berg summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme