Demarinaiset

Demarinaiset: Lapsen etu ja oikeudet politiikan keskiöön

Jaa
Tänään vietetään lapsen oikeuksien päivää, lisäksi tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisestä. Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus ja Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1991. Sopimus on parantanut lasten asemaa globaalisti, esimerkiksi kolmenkymmenen vuoden aikana koulun ulkopuolella olevien lasten määrä on vähentynyt yli sadalla miljoonalla. Lisäksi myös lasten aliravitsemuksen määrä on puolittunut vuodesta 1990.

Vaikka lasten asema on parantunut vuosikymmenten aikana huomattavasti, on silti vielä työtä tehtävänä. Tänä vuonna Suomessa elää yli satatuhatta lasta köyhyydessä, heidän osuutensa ikäisistään on yli 10 prosenttia. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on lapsiperheköyhyys kolminkertaistunut Suomessa.

”Köyhyys voi vaikuttaa huomattavasti lasten tulevaisuuteen. Se lisää syrjäytymisriskiä, mielenterveysongelmien riskiä sekä ylisukupolvisen köyhyyden riskiä. Erityisen suuri köyhyysriski on yksinhuoltajaperheillä, joissa elatuksesta vastaa nainen. Heitä on yksinhuoltajaperheistä 87 prosenttia”, Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen korostaa.

Rinteen hallituksen yksi keskeisimmistä tavoitteista on nostaa lapsen etu ja oikeudet politiikan keskiöön. Hallituskauden aikana valmistellaan lapsistrategia, jonka avulla pystytään tekemään hallituskaudet ylittäviä päätöksiä ja edistämään lapsien asemaa pitkällä aikavälillä.

”Hallitus on sitoutunut arvioimaan päätöksentekoprosesseissa lapsivaikutuksia sekä edistämään lapsibudjetointia. Lisäksi hallituskauden aikana kiinnitetään erityisesti huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin. Tätä tukee erityisesti ennaltaehkäisevä toiminta ja resurssien lisääminen lastensuojeluun. Lapsiperheköyhyyttä pystytään vähentämään perusturvan korottamisella,” Tuppurainen koostaa.

Muita lasten yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä ovat muun muassa kokoaikaisen subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttaminen jokaiselle lapselle. Myös maksuttoman harrastustoiminnan järjestäminen lisää lasten osallistumismahdollisuuksia ja lisää onnistumisen kokemuksia. Tällä on selkeästi myös vaikutus lasten ja nuorten mielenterveyteen.

Lapsien ja lapsiperheiden aseman parantaminen ovat panostuksia tulevaisuuteen, jotka maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti. Tämän vuoksi lapsen oikeuksien edistäminen on hallitukselle yksi tärkeimmistä painopisteistä,” Tuppurainen päättää.

Demarinaisten hallitus

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Demarinaiset vaativat rotia hallituksen poliittisiin virkanimityksiin17.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Demarinaisten hallitus on erittäin huolissaan Orpon ja Purran hallituksen valitsemasta linjasta nimittää oman puolueen jäseniä keskeisiin virkoihin. Näistä tuorein esimerkki on perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantasen poliittisen valtiosihteerin nimittäminen suoraan Supon pääjohtajaksi. Ennen vaaleja perussuomalaiset vastustivat poliittisia virkanimityksiä, mutta valtaan päästyä virkoja jaetaan jäsenkirjan perusteella. Etenkin suojelupoliisin päällikön poliittinen virkanimitys herättää paljon kysymyksiä.

Orpon ja Purran oikeistohallituksen ajama Ruanda-malli murtaa ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta7.2.2024 14:37:20 EET | Tiedote

Orpon hallituksen avaintavoitteissa EU:n strategiseen agendaan ja komission tulevaan ohjelmaan vaikuttamisessa on kirjaus turvapaikkaprosessin ulkoistamisesta, jolloin turvapaikkaprosessi ja kansainvälisen suojelun tarjoaminen toteutetaan kolmansissa maissa. Hallituksen ajamassa Ruanda-mallissa turvapaikanhakijat siirrettäisiin kolmanteen maahan. Mikäli turvapaikkahakemus hyväksytään, turvapaikka tarjotaan tästä maasta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan turvapaikkahakuprosessin ulkoistamisesta, sillä se rikkoo YK:n pakolais- ja ihmisoikeussopimuksia, EU:n lainsäädäntöä ja Suomen perustuslain antamaa turvaa. Näiden sopimusten ja velvoitteiden mukaan turvapaikkahakemukset tulee käsitellä siinä maassa, johon hakemus on jätetty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye