HUS

Den första coronavirussmittan orsakad av omikronvarianten har konstaterats i HUS område

Dela

Institutet för hälsa och välfärd (THL) informerade för en stund sedan om Finlands första coronavirussmitta orsakad av omikronvarianten. Den smittade är bosatt i Helsingfors. Symtomen hos den smittade är lindriga. Hen har fått två coronavaccin.

Den smittade har nyligen återvänt till Finland från en resa till Sverige. Smittan konstaterades i ett test som togs 30.11. Smittspårningen är gjord. Utöver familjemedlemmarna finns det inga andra exponerade. Familjemedlemmarna har testats och resultaten av deras test är på kommande.

Andra personer i nära kontakt med personen har nåtts och hänvisats till test. Sex personer har varit i nära kontakt med den smittade. Kontakterna har varit korta och munskydd har använts i alla situationer.

Skyddsåtgärder gäller även för virusvarianterna

Spridning av omikronvirusvarianten kan bekämpas på samma sätt som andra coronavirusvarianter: se till att vaccinskyddet, god hand- och munskyddshygien är förenhetliga med rekommendationerna och att ett tillräckligt avstånd hålls. Om du får symtom, stanna hemma och ta dig vid behov till coronatest.

THL:s pressmeddelande (på finska)

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst 

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum