Amos Rex

Den japanske samtidskonstnären Tadashi Kawamatas installation Boet är Amos Rex utomhusutställning sommaren 2022

Dela
Boet är en platsspecifik installation av återanvänt material som fästs på Glaspalatsets tak och skorsten. Verket är en fortsättning på konstnärens arbete som går ut på att förse naturliga och urbana platser med lager och konstruktioner. Utomhusutställningen på Glaspalatsets torg i Helsingfors öppnar 7 maj och pågår ända till 4 september. Tadashi Kawamata ger intervjuer i Helsingfors 2–6 maj.
Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex
Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex

Den internationellt hyllade japanske konstnären Tadashi Kawamata (f. 1953) har skapat verk som kretsar kring specifika platser, funna material och fysiska handlingar. Enkom för Amos Rex har konstnären skapat ett bo: den mest grundläggande av alla boningar. Verket har byggts av lokalinvånarnas kasserade träföremål och möbler som samlats in i samarbete med Kierrätyskeskus. Användningen av lokala, återanvända material och objekt ingår i Kawamatas efterforskningar av platsens och dess invånares historia.

Installationen Boet sitter fast som en parasit på det ikoniska Glaspalatset, och får sin energi av den enkla, vitmålade fasaden. Denna byggnad från 1930-talet har inte alltid varit skyddad av Museiverket, och står fortfarande kvar delvis på grund av Helsingforsbornas ihärdiga motstånd mot planerna att riva Glaspalatset. Med subtila och kontrastskapande gester samt genom lek med material och proportioner skapar konstnären störningar i det arkitektoniska rummet. Samtidigt uppmanar han betraktarna att ifrågasätta sin omgivning och att beakta socioekonomiska aspekter av konstruktion och förstörelse i stadsområden: vad anses vara värdefullt och varför?

”Boets form är väldigt organisk och naturlig i jämförelse med den hårda, urbana platsen. Boet känns bekant, men sitter fast i ett underligt landskap, en underlig plats”, förklarar Tadashi Kawamata.

Tadashi Kawamatas arbete med återanvänt material och det urbana rummet ingår i en omfattande konstnärlig process som följer ett kretslopp av konstruktion och dekonstruktion. Enligt Kawamata själv finns det ”inget slut, bara process”.

”Mitt arbete är ett kretslopp som består av att bygga, riva och börja om på nytt. Det är som om jag arbetat på ett och samma projekt i nästan 40 år. Det blir aldrig klart och tar aldrig slut.”

I slutet av april kan förbipasserande följa med när Tadashi Kawamatas Boet tar form på Glaspalatsets torg och Bio Rex tak. Boet visas från 7 maj till 4 september, varefter installationen rivs och materialet fortsätter sin livscykel.

Utställningen curateras av Amos Rex ansvariga curator Itha O’Neill.

Samtidigt visas den omfattande grupputställningen Underjorden i Amos Rex (2 april – 21 augusti 2022). På utställningen, som innefattar måleri, skulptur, video och installationskonst, visas både samtida och historiska konstverk. Den underjordiska världen undersöks utgående från olika teman.

---

Tadashi Kawamata ger intervjuer i Helsingfors 2–6 maj. Endast efter överenskommelse. 

Pressförfrågningar och intervjubokningar: 
Hanni Vakkilainen 
hanni.vakkilainen@amosrex.fi  
tel. +358 (0) 40 557 5344  

Foton för media:
media.amosrex.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex
Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex
Ladda ned bild
Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex
Tadashi Kawamata, Skiss av Boet, 2021. Foto: Mika Huisman / Amos Rex
Ladda ned bild

Länkar

Om

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nuet och framtiden möts. De välvda och unika utställningsutrymmena är belägna i anslutning till funkislandmärket Glaspalatset och under dess böljande torg. Amos Rex visar platsspecifika, upplevelsebaserade och ofta tekniskt experimentella utställningar av samtida konstnärer och deras modernistiska föregångare. Amos Rex ägs av Föreningen Konstsamfundet.

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum