Den offentliga sektorns förhandlingsorganisationer FOSU och JAU förutsätter att kommunernas och välfärdsområdenas löneförhandlingar inleds utan dröjsmål – Löneförhöjningar ska betalas enligt referensbranscherna som överenskommet

Dela
Förhandlingsorganisationerna JAU (JHL + Jyty) och FOSU, som representerar kommun- och välfärdsområdessektorns arbetstagare, betonar att de fortsatta förhandlingarna om årets och nästa års löneförhöjningar måste inledas utan dröjsmål.

Förhandlingsorganet för offentliga sektorns utbildade FOSU och offentliga sektorns union JAU (JHL och Jyty) vill påminna om att organisationerna tillsammans med Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT i juni slöt ett avtal som binder de kommande löneförhöjningarna till industrins löneförhöjningar. Om teknologiindustrin, kemiindustrin och transportbranschen får högre löneförhöjningar, ska den genomsnittliga skillnaden beaktas i alla tjänste- och arbetskollektivavtal inom kommunerna och välfärdsområdena.

Om kostnadseffekterna för referensbranschernas lönelösningar överstiger de förhöjningar på 1,9 procent som avtalats för i år och nästa år, läggs 70 procent av skillnaden till som en allmän höjning och 30 procent som en lokal lönepott.

– Teknologiindustrin och kemiindustrin har i söndags godkänt sina nya kollektivavtal, så förhandlingarna om kommun- och välfärdsområdessektorns lönejusteringar är aktuella och måste inledas omedelbart, konstaterar förhandlingsorganisationerna.

Mer information

- FOSU: styrelseordförande Katarina Murto (OAJ) 050 568 9188, Twitter @KatarinaMurto

- JHL: ordförande Päivi Niemi-Laine, tfn 040 702 4772, Twitter @paiviNI

- Jyty: ordförande Jonna Voima, tfn 050 591 2341, Twitter @VoimaJonna

Nyckelord

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum