Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den tvärkonstnärliga och mångkulturella utställningen Lapsuuteni (Min barndom) öppnas i Annegården

Dela

Utställningen Lapsuuteni kan ses i Annegårdens konstcentrum 13.10–19.12.2021. På utställningen kan man bekanta sig med verk som handlar om barndomen för mångkulturella konstnärer, bosatta i Finland.

Irina Kreer-Boulay: från verket The Birth of a Personality.
Irina Kreer-Boulay: från verket The Birth of a Personality.

Lapsuuteni är en tvärkonstnärlig utställningsupplevelse för barn, ungdomar och familjer. I utställningen närmar sig konstnärerna barndomstemat genom identitet, kultur och mångformighet. De för konstnärerna betydelsefulla berättelserna uttrycks på många olika och experimentella sätt i utställningen.

”Det är med glädje jag har följt med hur barndomstemat har inspirerat konstnärerna till en mångformig skapande process. Utställningen bildar en mångkulturell dukning där varje konstnär behandlar sin barndom, kultur och sina rötter i form av nutidskonst. På utställningen finns verk som har gjorts med många olika tekniker, allt från interaktiva konstverk till installationer, från teckningar till performans", konstaterar Harri Piispanen, Annegårdens kulturproducent.

Lapsuuteni är ett samarbete mellan Annegården och Catalysti rf. Verken som har valts till utställningen kuraterades på hösten 2020 genom en öppen ansökan av Catalysti. Utställningens kuratorer är Paola Livorsi och Tatiana Solovieva från Catalysti rf samt Anna Puhakka från Annegårdens konstcenter.

Söndag 24.10 ordnas Family Day som en del av utställningen. Den är en evenemangsdag för hela familjen där programmet bland annat består av verkstäder och en performans. I evenemanget medverkar en flerspråkig verkstad för vaggvisor som sammanlänkas till verket Un(Rest) av Alejandro Olarte och Outi Korhonen, performans av Josef Kan i installationen Sandbox samt den familjeengagerande performansen Next to kin av Olga Spyropolou och Hanna M. Ouramo. Evenemanget Family Day stöds av centret för konstfrämjande Taike.

Konstnärer i utställningen Lapsuuteni:

Rosamaría Bolom upplevde som barn att pussel var mycket komplicerade föremål. Senare kan hennes sätt att göra konst jämföras med att lägga pussel. Verket Assembling Memories av Bolom handlar om att urskilja former och färger genom intuitiv lek.

Verket The sky Looks the Same On the Other Side av Zahrah Ehsanin, är bundet till en plats och berättar om den konstnär som finns där. Verket som har gjorts på fönster ställer frågan, är gräset ändå grönare på andra sidan staketet?

Sandbox av Josef Kan är en installation och performans som hälsar en välkommen till barndomens minnen. I performansen som ordnas vid öppningen leker konstnären med barn i en sandlåda på en video som filmats för ett hundra år sedan.

Irina Kreer-Boulayn är intresserad av kulturell mångfald, kulturella stereotyper och klischéer. Hennes verk The Birth of a Personality representerar den traditionella ryska dockan matrjosjka, en allegori för många olika kulturidentiteter som kan leva inom varandra i en person.

Installationen (UN)REST av Alejandro Olarte och Outi Korhonen består av cirka 40 olika vaggvisor. Den förmedlar vila och rastlöshet samtidigt. Det går att lyssna på visorna en i taget eller som ett kaos av melodier som spelas upp samtidigt.

Arlene Tucker försöker genom sitt arbete förstå sig själv och sin familj. Hair Tree och Intertwined funderar på identiteten, metoder för att avslöja och hitta den på nytt. Hair tree av Tucker är ett sätt att kartlägga familjen genom lockar som slingrar sig in i varandra.

Lapsuuteni (Min barndom)
13.10−19.12.2021

Annegårdens konstcentrum
Annegatan 30, Helsingfors
www.annantalo.fi

*************

Bästa redaktör! Du är varmt välkommen till öppningen av utställningen Lapsuuteni (Min barndom) i Annegårdens galleri onsdag 13.10.2021 kl. 17–19 Medierna har även möjlighet att intervjua konstnärerna före utställningen kl. 15–16.

Nyckelord

Kontakter

För mera information om utställningen:

Kulturproducent
Harri Piispanen
040 121 6753, harri.piispanen@hel.fi
Annegårdens konstcentrum

Kurator, agent för mångfald
Tatiana Solovieva
044 304 0267, tatianaranja@gmail.com
Catalysti rf

Kommunikationsplanerare
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

Irina Kreer-Boulay: från verket The Birth of a Personality.
Irina Kreer-Boulay: från verket The Birth of a Personality.
Ladda ned bild
Irina Kreer-Boulay: The Birth of a Personality.
Irina Kreer-Boulay: The Birth of a Personality.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Under höstlovet erbjuder Helsingfors gott om gratis evenemang och aktiviteter för barn och unga8.10.2021 10:36:38 EEST | Tiedote

Under höstlovsveckan ordnas över 80 evenemang för barn och unga i Helsingfors. Största delen av stadens evenemang under höstlovet är avgiftsfria och även avgiftsbelagda upplevelser är förmånliga. Hela utbudet för höstlovet har nu samlats ihop för första gången på webbplatsen tapahtumat.hel.fi/sv/. I Helsingfors börjar de svenska skolornas höstlov torsdagen 21 oktober och slutar söndagen 24 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum