Helsingin yliopisto

Dendriittisoluihin perustuvia syövän immuunihoitoja on mahdollista tehostaa

Jaa

Helsingin yliopistossa vastikään tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kasvaimiin kohdistuva immuunivaste tehostuu, kun estetään tiettyjen kiinnittymisreseptorien toimintaa dendriittisolujen pinnalla.

Dendriittisolu ottaa sisäänsä kasvaimen antigeenejä. (kuva: Marc Llort Asens)
Dendriittisolu ottaa sisäänsä kasvaimen antigeenejä. (kuva: Marc Llort Asens)

Dendriittisolut ovat immuunijärjestelmän tärkein antigeenejä (eli molekyylejä, jotka aiheuttavat immuunivasteen) esittelevä solutyyppi. Ne ovat ratkaisevan tärkeitä tartunnanaiheuttajiin ja kasvaimiin kohdistuvan immuunivasteen käynnistämisessä. Beta2-integriinit ovat dendriittisolujen pinnalla olevia kiinnittymisreseptoreita, jotka toimivat solujen ja niiden ympäristön välillä tapahtuvan vuorovaikutuksen välikappaleina.

– Havaitsimme, että integriinivälitteinen kiinnittyminen ympäristöön heikentää dendriittisolujen toimintaa ja soluvaellusta. Vaikutus syntyy säätelemällä solussa olevaa ohjelmaa, joka ohjaa geenien ilmentymistä. Integriinit säätelevät epigeneettisiä muutoksia, kuten kemiallisia muunnelmia histoneista eli proteiineista, joiden ympärille DNA kiertyy kromatiinia muodostettaessa. Säätely vaikuttaa siihen, kuinka tiukasti DNA on kiertynyt histonien ympärille ja kuinka ”avointa” kromatiini on, mikä puolestaan vaikuttaa yksittäisten geenien ilmentymisen mahdollisuuteen, kertoo Susanna Fagerholm Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Yksi tärkeimmistä tutkimuksessa tehdyistä havainnoista oli se, että kun integriinien toiminta estetään, dendriittisolut ottavat käyttöön geenien ilmentymisohjelman, jonka avulla ne pystyvät paremmin välittämään soluvaellusta, T-solujen aktivointia ja kasvainten hyljintää. Kasvainten hyljintää voidaan tehostaa myös vaikuttamalla näihin reitteihin keinotekoisesti dendriittisoluissa.

Tutkimus osoittaa, että beta2-integriinit toimivat dendriittisolujen soluohjelmoinnin negatiivisina säätelijöinä. Kun näiden reseptoreiden toimintaa estetään, dendriittisolujen kasvaimiin kohdistuva vaste tehostuu.

– Tämä muistuttaa T-soluihin kohdistuvaa tarkastuspisteen estäjien toimintaa, mutta tässä kohteena ovat dendriittisolut. Kun dendriittisolut ”päästetään irti” estämällä integriinien toimintaa, ne pystyvät aktivoimaan T-soluja entistä tehokkaammin. Tästä avautuu uusia mahdollisuuksia parantaa jo nyt kliinisessä käytössä olevia dendriittisoluihin perustuvia syövän immuunihoitoja, Fagerholm summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Fagerholm, susanna.fagerholm@helsinki.fi, puh. 0504486894

Kuvat

Dendriittisolu ottaa sisäänsä kasvaimen antigeenejä. (kuva: Marc Llort Asens)
Dendriittisolu ottaa sisäänsä kasvaimen antigeenejä. (kuva: Marc Llort Asens)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto hakee oikeutta järjestää terveystieteiden maisterikoulutusta – koulutus vahvistaisi sote-alaa koko Uudellamaalla13.10.2021 12:32:17 EEST | Tiedote

Helsingin yliopisto on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriölle osoitetun hakemuksen koulutusvastuusta terveystieteiden alalle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä keskeiset pääkaupunkiseudun sote-alan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut Metropolia ja Laurea ovat ilmaisseet hankkeelle vahvan kannatuksensa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme