Det är vanligt med lokala avtal inom FFC:s branscher, men parterna är ofta oense om hur avtalen ska tolkas
– De positiva erfarenheterna av lokala avtal avspeglar väldigt ofta relationen mellan personalen och ledningen. Ju bättre förhållandet mellan arbetstagarna och arbetsgivarens representanter är, desto bättre är också erfarenheterna av de lokala avtalen, konstaterar Rami Lindström som är arbetsmarknadschef på FFC.
Det ingås många lokala avtal på arbetsplatserna. De förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige som svarade på FFC:s enkät (på finska) upplever nu att de har större möjligheter än tidigare att påverka innehållet i de lokala avtalen.
– Jag antar att det är den goda sysselsättningsutvecklingen och arbetskraftsbristen som syns i resultaten för år 2023, när man har ingått balanserade lokala avtal som hjälper arbetstagarna att orka och stöder deras behov. År 2018 var sysselsättningsläget sämre och år 2020 hade coronapandemin nyligen brutit ut, vilket ledde till att man gjorde försämringar, berättar Lindström.
Av dem som uppger att man har ingått lokala avtal på arbetsplatsen under de senaste två åren berättar en klar majoritet (73%) att fackförbundet har spelat en viktig roll i det lokala avtalandet. Mer än hälften (54%) anser att förbundets roll borde stärkas ytterligare. Goda erfarenheter av lokala avtal uppstår när avtalen ingås av förtroendemännen och inom de ramar som kollektivavtalen slår fast.
– Enkätsvaren stöder FFC:s uppfattning om att lokala avtal är ett bra verktyg för att sköta arbetsplatsspecifika situationer. För att avtalandet ska vara balanserat måste fackförbundens kunnande ha en stark roll i det lokala avtalandet, som stöd för förtroendemännen som förhandlar, betonar Rami Lindström.
Ungefär en tredjedel (32%) av de förtroendevalda på arbetsplatser med lokala avtal uppger att det har uppstått meningsskiljaktigheter om hur de lokala avtalen ska tolkas eller tillämpas. Vid meningsskiljaktigheterna har arbetsgivaren oftast utövat sitt tolkningsföreträde, vilket betyder att man på arbetsplatsen har följt arbetsgivarens tolkning.
En femtedel (19%) av dem som svarade på enkäten uppgav att de har utsatts för störande påtryckningar i samband med förhandlingarna om lokala avtal.
– Det är oroväckande att arbetsgivarna fortfarande utövar påtryckningar vid en stor del av de lokala förhandlingarna. Så gör man inte om man ska ingå rättvisa avtal, påpekar Lindström.
FFC:s arbetsmarknadschef Rami Lindström påminner om att det alltid är möjligt att på arbetsplatsen avtala om villkor och förmåner som är bättre än miniminivån i kollektivavtalen, såsom motivationstillägg.
– Om man genom lokala avtal avviker från andra villkor i kollektivavtalet ska fackförbundet aktivt delta i att skapa jämvikt i förhandlingarna. Det här ligger också i arbetsgivarens intresse, eftersom arbetstagarna trivs bättre i arbetet om de har goda erfarenheter av rättvisa lokala avtal.
FFC:s förtroendemannaenkät besvarades av 1020 förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige under perioden 28.2–14.3.2023.
Nyckelord
Kontakter
Rami LindströmTyömarkkinapäällikköTyöehdot
Tel:045 670 9550rami.lindstrom@sak.fiLänkar
Om

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Beställ FFC:s svenskspråkiga nyhetsbrev så får du aktuell information om arbetslivet per e-post varannan vecka: https://www.sak.fi/sv/nyhetsbrev
Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är förbundens förbund. Vi representerar 18 fackförbund och mer än 800 000 medlemmar. Kommunala familjedagvårdare, flygvärdinnor, busschaufförer, servitörer, byggnadsarbetare, pappersarbetare och dansare – alla representerar de FFC:s branscher.
Följ Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK:n Eloranta vappupuheessaan: palkansaajien tiivistettävä yhteistyötään1.5.2025 11:45:00 EEST | Tiedote
//Embargo 1.5. klo 11.45// Puheenjohtaja Eloranta vaati vappupuheessaan järjestörajat ylittävää yhteistyötä työntekijöiden edun ajamiseksi. Hänellä oli myös viesti pääministeri Petteri Orpolle.
Vappu 2025: Jarkko Eloranta puhuu Vaasassa, Katja Syvärinen Rovaniemellä28.4.2025 10:56:20 EEST | Uutinen
SAK:laista vappua vietetään tänä vuonna yli 30 paikkakunnalla. Puhujina vappujuhlissa on monia SAK:n ja ammattiliittojen edustajia.
SAK: Veropäätökset osoittavat hallituksen huolen valtion velasta valheeksi23.4.2025 22:53:43 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään miljardiluokan veronkevennyksistä, jotka hyödyttävät erityisesti yrityksiä ja suurituloisia. Veronkevennykset kasvattavat valtion velkaantumista ja johtavat lisäleikkauksiin.
KORJAUS TIEDOTTEESEEN – SAK:n Jarkko Eloranta: Jälleen hallitus lyö duunaria18.4.2025 10:44:25 EEST | Tiedote
Korjattu tiedotteeseen tämän vuoden palkankorotusprosentti (ei 2,9 vaan 2,5 prosenttia) ja lisätty ensi vuoden palkankorotusprosentti 2,9 prosenttia.
SAK:n Jarkko Eloranta: Jälleen hallitus lyö duunaria18.4.2025 10:30:50 EEST | Tiedote
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tuomitsee Orpon-Purran hallituksen kehysriihestä julkisuuteen vuotaneen suunnitelman ammattiliittojen jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamisesta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum