Vaasan kaupunki - Vasa stad

”Det bästa är när människorna gläds över böckerna och läser dem”

Dela

Biblioteksbranschens yrkesfolk värdesätter arbetets sociala karaktär och mångsidighet samt möjligheten att stå till tjänst. Det här framgår av en enkät som 1 600 biblioteksanställda svarade på. Av de som svarade kom 32 % från västra Finland. I biblioteksbranschen i Finland arbetar ca 5 000 personer.

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari

Biblioteket främjar läskunnighet och bildning. Biblioteket är en plats där man lär sig nya saker samt öppnar upp portarna till en värld full av berättelser, kunskap och upplevelser.

De biblioteksanställda har ett gemensamt mål: att garantera medborgarna likvärdiga möjligheter. Det här förverkligas eftersom biblioteket är öppet och tillgängligt för alla. Biblioteket sammanför människor och erbjuder litteratur, konst, musik och vetenskap.

Kunderna värdesätter arbetet inom biblioteksbranschen

Enligt enkäten är det högutbildat folk som jobbar i biblioteken. Av dem som svarade på enkäten har 70 procent en högskoleexamen. I branschen är en högre högskoleexamen den vanligaste utbildningsbakgrunden.

– Biblioteksarbete är något helt annat än att ordna in böcker i hyllorna. Man får inte underskatta betydelsen av interaktionsfärdigheter, organiserings- och problemlösningsförmåga samt it-kunskaper i biblioteksarbetet, säger Marja Mikola, servicechef för Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

För kunderna är det betydelsefullt att de som jobbar i biblioteken känner till samlingens olika format och särskilt dess innehåll och att de vid behov kan kommunicera på flera språk. För att kunna försvara bibliotekets betydelse i det moderna samhället förutsätts att de biblioteksanställda har marknadsföringsfärdigheter och att de kan uppträda.

– När bibliotekarien har tipsat om något bra att läsa eller lyssna på och kunnat hjälpa kunden till exempel i att använda e-böcker, får biblioteket positiv respons. Resultaten av enkäten bekräftar att kunderna värdesätter biblioteksarbetet, slår Mikola fast.

Värdefullt och viktigt arbete med hjälp av partner

Nio av tio biblioteksanställda upplever att de gör ett värdefullt och viktigt arbete.

Enligt enkäten har brådskan i biblioteken ökat under de senaste fem åren, eftersom man till följd av en mindre personalmängd blivit tvungen att fördela uppgifterna på ett färre antal anställda. Däremot har samarbetet med andra organisationer ökat.

– En sådan utveckling är bekant även för biblioteken i Vasa. Att samarbeta med stadens olika förvaltningar och tredje sektorns aktörer bland annat i det pedagogiska biblioteksarbetet och evenemangsproduktionen är vardagsmat, bekräftar Mikola.

Enkäten planerades i samarbete Minerva-gruppen, som består av yrkes- och ideella organisationer inom biblioteksbranschen. Enkäten förverkligades av Pentagon Insight och finansierades av Finlands biblioteksstiftelse. Slutrapporten offentliggjordes på Finlands Biblioteksdagar i Helsingfors 7.6.2019. Biblioteksdagarna är biblioteksbranschens största utbildningsevenemang och ordnas vartannat år.

Nyckelord

Kontakter

Kultur- och bibliotekstjänsternas servicechef Marja Mikola, tfn 06 325 3521, marja.mikola@vasa.fi

Bilder

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vaasan kaupungin museoiden näyttelyohjelma 202012.12.2019 13:01:00 EETTiedote

Kuntsin modernin taiteen museossa, Pohjanmaan museossa, Tikanojan taidekodissa ja Vaasan taidehallissa nähdään ensi vuonna yhteensä 14 vaihtuvaa näyttelyä. Erilaisten juhlavuosien lisäksi kokoelmat ovat osa näyttelytoimintaa aivan uudella tavalla. Klassikkokokoelmien Hedman ja Kuntsi lisäksi keräilijöiden kaupunkiin saadaan vierailulle Emil Aaltosen kokoelma Tampereelta. Kuntsin kokoelmaa juhlitaan Kuntsin Säätiön 50-vuotisnäyttelyllä.

Vasa stads museers utställningsprogram 202012.12.2019 13:00:00 EETTiedote

Sammanlagt 14 tillfälliga utställningar ordnas nästa år på Kuntsi museum för modern konst, Österbottens museum, Tikanojas konsthem och Vasa konsthall. I tillägg till olika jubileumsår är samlingarna en del av utställningsverksamheten på ett helt nytt sätt. I tillägg till de klassiska samlingarna Hedman och Kuntsi fås Emil Aaltonens samling från Tammerfors på besök till samlarnas stad. Kuntsis samling firas med en 50 års jubileumsutställning för Kuntsis stiftelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum