Vaasan kaupunki - Vasa stad

”Det bästa är när människorna gläds över böckerna och läser dem”

Dela

Biblioteksbranschens yrkesfolk värdesätter arbetets sociala karaktär och mångsidighet samt möjligheten att stå till tjänst. Det här framgår av en enkät som 1 600 biblioteksanställda svarade på. Av de som svarade kom 32 % från västra Finland. I biblioteksbranschen i Finland arbetar ca 5 000 personer.

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari

Biblioteket främjar läskunnighet och bildning. Biblioteket är en plats där man lär sig nya saker samt öppnar upp portarna till en värld full av berättelser, kunskap och upplevelser.

De biblioteksanställda har ett gemensamt mål: att garantera medborgarna likvärdiga möjligheter. Det här förverkligas eftersom biblioteket är öppet och tillgängligt för alla. Biblioteket sammanför människor och erbjuder litteratur, konst, musik och vetenskap.

Kunderna värdesätter arbetet inom biblioteksbranschen

Enligt enkäten är det högutbildat folk som jobbar i biblioteken. Av dem som svarade på enkäten har 70 procent en högskoleexamen. I branschen är en högre högskoleexamen den vanligaste utbildningsbakgrunden.

– Biblioteksarbete är något helt annat än att ordna in böcker i hyllorna. Man får inte underskatta betydelsen av interaktionsfärdigheter, organiserings- och problemlösningsförmåga samt it-kunskaper i biblioteksarbetet, säger Marja Mikola, servicechef för Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

För kunderna är det betydelsefullt att de som jobbar i biblioteken känner till samlingens olika format och särskilt dess innehåll och att de vid behov kan kommunicera på flera språk. För att kunna försvara bibliotekets betydelse i det moderna samhället förutsätts att de biblioteksanställda har marknadsföringsfärdigheter och att de kan uppträda.

– När bibliotekarien har tipsat om något bra att läsa eller lyssna på och kunnat hjälpa kunden till exempel i att använda e-böcker, får biblioteket positiv respons. Resultaten av enkäten bekräftar att kunderna värdesätter biblioteksarbetet, slår Mikola fast.

Värdefullt och viktigt arbete med hjälp av partner

Nio av tio biblioteksanställda upplever att de gör ett värdefullt och viktigt arbete.

Enligt enkäten har brådskan i biblioteken ökat under de senaste fem åren, eftersom man till följd av en mindre personalmängd blivit tvungen att fördela uppgifterna på ett färre antal anställda. Däremot har samarbetet med andra organisationer ökat.

– En sådan utveckling är bekant även för biblioteken i Vasa. Att samarbeta med stadens olika förvaltningar och tredje sektorns aktörer bland annat i det pedagogiska biblioteksarbetet och evenemangsproduktionen är vardagsmat, bekräftar Mikola.

Enkäten planerades i samarbete Minerva-gruppen, som består av yrkes- och ideella organisationer inom biblioteksbranschen. Enkäten förverkligades av Pentagon Insight och finansierades av Finlands biblioteksstiftelse. Slutrapporten offentliggjordes på Finlands Biblioteksdagar i Helsingfors 7.6.2019. Biblioteksdagarna är biblioteksbranschens största utbildningsevenemang och ordnas vartannat år.

Nyckelord

Kontakter

Kultur- och bibliotekstjänsternas servicechef Marja Mikola, tfn 06 325 3521, marja.mikola@vasa.fi

Bilder

Bild: Susanna Saari
Bild: Susanna Saari
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum