Eläketurvakeskus (ETK)

Det går nu enkelt att ansöka om A-intyget på nätet

Jaa

Nu går det att ansöka om A1-intyget för arbetsperioder utomlands på nätet. Det går att ladda ner ett beviljat intyg till sig själv via Pensionsskyddscentralens e-tjänst.

Pensionsskyddscentralens e-tjänst smidiggör och försnabbar ansökningsprocessen och handläggningen av A1-intyg.

– En del av ansökningarna som lämnas in via nätet kan handläggas automatiskt. Då kan våra kunder få A1-intyget via nätet i bästa fall redan samma dag, konstaterar avdelningschef Maijaliisa Takanen från Pensionsskyddscentralen.

Kunderna kan använda den nya ansökningstjänsten för A1-intyg från och med i dag (25.11). Tjänsten går att använda på finska, svenska och engelska.

Ett beviljat A1-intyg kan laddas ner till mobila enheter

Utöver arbetsgivarföretagen kan nu också företagare, stipendietagare och de som arbetar för flera olika arbetsgivare ansöka om A1-intyg till sig själva genom den elektroniska ansökningstjänsten. Anvisningar för hur ansökan ska göras finns i tjänsten.

I den nya tjänsten kan kunden ladda ner intyget som beviljats av Pensionsskyddscentralen direkt till en egen mobil enhet. På så sätt är intyget alltid med under utstationeringen.

Företagsanvändare ska ha en Suomi.fi-fullmakt 

Alla som använder den elektroniska ansökningstjänsten måste identifiera sig i Suomi.fi-nättjänsten. Dessutom krävs av företagsanvändare, alltså de som utför ärenden för ett företags räkning, att en fullmakt tecknas i Suomi.fi-tjänsten (delen Fullmakter). 

Företagsanvändarna bör observera att Katso-koderna som användes tidigare inte längre är i bruk.

I ansökningstjänsten kan man också meddela om förändringar som skett i utlandsarbetet till exempel om utstationeringen upphör tidigare än planerat. På motsvarande sätt om utstationeringen förlängs kan man behändigt använda en fortsättningsansökan som systemet har förhandsifyllt.

Utöver det färdiga intyget går det också att från ansökningstjänsten skriva ut ett intyg om att ärendet är anhängigt. Det går också att följa med hur handläggningen av ansökan fortskrider.

I tre års tid sparar systemet alla ansökningar som är under handläggning, är i kraft, har upphört och som finns som utkast. 

Gå till tjänsten: 
Ansökningstjänst för A1-intyg

Läs mer:
A1-intyget: vad är det och hur används det? (På webbplatsen Etk.fi)

Sidan Fullmakter i Suomi.fi-tjänsten (Befolkningsregistercentralens e-tjänst)

Vad är ett A1-intyg? 

  • Den som arbetar utomlands ska ha ett intyg som visar att han eller hon omfattas av socialförsäkringen i Finland. I EU-länderna kallas det här intyget A1-intyg. Ansökan om intyget görs hos Pensionsskyddscentralen.
  • Den som tillfälligt arbetar utomlands kan omfattas av den sociala tryggheten i Finland. Villkoret är att den som åker utomlands omfattas av den finländska sociala tryggheten och att arbetet utomlands sker som utsänd av en finländsk arbetsgivare.
  • Även en företagare kan under en tillfällig utlandsvistelse omfattas av den finländska sociala tryggheten. 

  • När Pensionsskyddscentralen (PSC) beviljar ett A1-intyg omfattas personen av den finländska sociala tryggheten under den tid utlandsarbetet pågår och socialförsäkringsavgifterna betalas endast till Finland under den tid intyget är giltigt.
  • A1-intyget visar vilket lands socialförsäkringslagstiftning personen omfattas av. 

  • A1-intyget visar till vilket land socialförsäkringsavgifterna ska betalas. 

  • A1-intyget beviljas av Pensionsskyddscentralen på de officiella språken i Finland (finska och svenska). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Försäkringsspecialist Hanna Hyttinen, tfn. 029 411 2177, hanna.hyttinen(at)etk.fi 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme