Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Det nationella vaccinationsprogrammet mot fästingburen hjärninflammation utvidgas till Sommaröarna i Esbo

Dela
Det nationella vaccinationsprogrammet mot fästingburen hjärninflammation (TBE) utvidgas till Sommaröarna i Esbo i år. Sjukdomen har blivit betydligt vanligare i det här området under fem uppföljningsår.

Utöver Sommaröarna fortsätter TBE-vaccinationerna inom det nationella vaccinationsprogrammet i Västra Nylands välfärdsområde i postnummerområdena Ojamo, Lylyinen/Hormajärvi, Vohloinen/Virkby och Gerknäs i Lojo samt i Bobäck och Masaby i Kyrkslätt.

Vaccinationerna inom det nationella vaccinationsprogrammet är kostnadsfria och alla stadigvarande bosatta och personer som vistas långvarigt i fritidsbostad i området, som har fyllt tre, år är berättigade till dem. Vaccination är desto mer nödvändig ju mer man spenderar tid i naturen under sommaren. Vaccinationsserien består av tre doser. Det är bra att starta vaccinationsserien senast i början av våren så att man hinner få två vaccindoser före sommaren. Den tredje vaccindosen ges följande år.

Vaccinationsrekommendationer för andra riskområden uppdateras också

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ger också vaccinationsrekommendationer till områden utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Karta över förekomsten av fästingburen hjärninflammation och vaccinationsrekommendationerna per ort 
thl.fi/ttr/gen/atlas/html/atlas.html?show=tbe_riskienarviointi

Skydda dig mot fästingbett

TBE-vaccinationen skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation orsakad av viruset. Vaccinationen skyddar inte mot andra fästingburna sjukdomar, såsom borrelios, och den hindrar inte fästingar från att ta tag i huden. Alla fästingburna sjukdomar kan förebyggas genom att skydda sig mot fästingbett.

”När man rör sig i naturen i områden där det finns fästingar, är det bra att klä sig i ljusa kläder med långa ärmar och ben samt lägga byxbenen innanför strumporna. Insektsmedel som är effektiva mot fästingar kan ge ytterligare skydd, liksom en daglig fästingkontroll. Man behöver dock inte begränsa rörelsen i naturen av rädsla för fästingburna sjukdomar. Utevistelserna har mycket större hälsofördelar jämfört med den risk som fästingar utgör”, påminner THL:s forskare Henna Mäkelä.

TBE-vaccinationer i Västra Nylands välfärdsområde enligt det nationella vaccinationsprogrammet

Grundserien av TBE-vaccinationer består av tre vaccinationer. Tidigare ovaccinerade personer får tre vaccindoser kostnadsfritt. Personer som inte har fått alla vaccinationer i grundserien får tilläggsvaccinationerna kostnadsfritt som en del av vaccinationsprogrammet. Påfyllnadsdoser för dem som fått vaccinationsserien med tre doser ingår tills vidare inte i vaccinationsprogrammet.

Invånarna i Sommaröarna kan boka tid för gratis TBE-vaccination på espoo.terveytesi.fi. I tidsbokningsmenyn ska du välja ”Skötare: TBE-vaccination gratis (Sommaröarna)”. Vaccinationer ges på Sökö hälsostation. Om du vill uträtta ärenden per telefon, ring din egen hälsostation.

Se anvisningar för bokning av vaccinationstid i Lojo och Kyrkslätt på Västra Nylands välfärdsområdes webbplats.

Om du inte omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet men vill skydda dig mot fästingburen hjärninflammation, kan du skaffa TBE-vaccinet själv. Du kan be om ett recept för TBE-vaccinet genom att ringa din egen hälsostation. Köp vaccinet på apoteket och boka en vaccinationstid på internet eller per telefon. Du kan också få vaccinationen på privata hälsostationer.

Mer information

Nyckelord

Om

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde
PL 33 / PB 33
02033 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue / Västra Nylands välfärdsområde

https://www.luvn.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Följ Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Tjänster för barnfamiljer i gemensam byggnad - Familjecentret i Ängskulla firade taklagsfest den 19 april 202319.4.2023 15:37:08 EEST | Tiedote

Det nya familjecentret i Ängskulla samlar Västra Nylands välfärdsområdes tjänster för barnfamiljer i Mattby, Olars, Hagalund och Esboviken i en gemensam byggnad. I ombyggnaden av det nya familjecentret har man lagt särskild vikt vid lokalernas funktionalitet och trivsel. Familjecentrets lokaler öppnas för invånare och klienter under början av hösten 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum