Diak kehittää sote-alan koulutusta Nepalissa ja Vietnamissa
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kehittää sosiaali- ja terveysalan koulutusta Nepalissa ja Vietnamissa yhdessä kuuden korkeakoulun kanssa. Kummastakin kohdemaasta on mukana kaksi korkeakoulua ja lisäksi verkostossa on kehittäjäkumppaneita Norjasta ja Turkista.
‒ Vahvistamme koulutuksen opiskelijakeskeisyyttä verrattuna nykyiseen opettajakeskeiseen opetustapaan sekä perehdytämme opettajia uusien opetusmenetelmien käyttöön, projektipäällikkö Ari Nieminen Diakista kertoo.
Uusia menetelmiä käytetään mm. yhteisöjen kehittämisessä sekä innovaatio- ja simulaatio-opetuksessa. Myös viittomakieli ja sen hyödyntäminen opetuksessa kiinnostaa Nepalissa ja Vietnamissa. Uuden opetussuunnitelman opintojaksoja kehitetään työryhmissä, joissa on edustajia kaikista kumppanikorkeakouluista.
‒ Uutta opetussuunnitelmaa ei oteta käyttöön sellaisenaan. Kokoamme yhdessä työkalulaatikon, josta eri korkeakoulut voivat ottaa käyttöön omiin tarpeisiinsa istuvia osia, Nieminen sanoo.
Lisäksi hankitaan materiaaleja ja kirjallisuutta, jotka tukevat uuden opetussuunnitelman toteutusta. Tarve on esimerkiksi uusille simulaationukeille, joilla harjoitellaan ja simuloidaan hoitotyötä terveysalan koulutuksessa.
Koronapandemia laajensi osallistumismahdollisuuksia
Koronapandemia toi omat haasteensa kansainvälisen kehittämishankkeen toteuttamiseen, vaikka suuri osa työskentelystä oli jo alun perin suunniteltu etäyhteyksillä toteutuvaksi. Syksyllä järjestetty seminaari Oslossa jouduttiin siirtämään matkustusrajoitusten vuoksi kokonaan verkkoon.
‒ Verkkototeutus on yllättäen lisännyt toiminnan inklusiivisuutta, koska useammat henkilöt kaikista mukana olevista maista ja korkeakouluista ovat päässeet osallistumaan, Nieminen kertoo.
Jatkossa tarkoituksena on avata hankkeen työseminaarit ainakin osittain opiskelijoille sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjille eri maissa.
Myös yhteiskehittämisen työpajoja on järjestetty verkossa, ja opittu soveltamaan yhteiskehittämisen menetelmiä ja osallistavaa työskentelyä verkkoympäristössä. Esimerkiksi Diakin opiskelija Noora Sylman suunnitteli ja toteutti 4 virtuaalityöpajan sarjan osana opinnäytetyötään.
‒ Yhteiskehittämisen näkökulma on tärkeä meillä Diakissa. Haluamme välttää asetelmaa, jossa asiantuntijat tulevat länsimaista kertomaan, miten asioiden pitäisi olla. Kehittäminen onnistuu, kun toimijoilla on todellinen tarve muutokseen ja ratkaisuja etsitään yhdessä, Nieminen sanoo.
Diak ihmisarvon ja kunnioittavan kohtaamisen edistäjänä
Toinen DVINE-hankkeen keskeinen tavoite on ihmisten arvostamisen ja kunnioittamisen edistäminen. Vaikka kaikilla osallistuvilla korkeakouluilla on vahva arvopohja joko kristillisen taustan tai sosiaali- ja terveysalan yleisen ammattieetoksen kautta, erilaisissa kulttuuriympäristöissä arvostuksella tarkoitetaan jossain määrin eri asioita.
- Universaali tasa-arvo on helppo julistaa ideaalisena arvona, mutta käytännössä yhteiskunnat ja työorganisaatiot ovat hierarkkisesti organisoituneita. Tämä asettaa käytännön haasteen hyvinvointipalveluille ja ihmisten keskinäisen arvostuksen edistämiselle, Nieminen pohtii.
DVINE-hankkeessa koulutusta kehittävät yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, St. Xavier’s College ja Patan Academy of Health Sciences (PAHS) School of Nursing and Midwifery Nepalista, VID Specialized University Norjasta, Gazi Üniversitesi Turkista sekä Hue University of Medicine and Pharmacy ja Hue University of Sciences Vietnamista. Hanke saa rahoitusta Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta.
DVINE-hankkeen lisäksi Diak on mukana noin 10 kansainvälisessä kehityshankkeessa vuositasolla. Kehittämisessä korostuu korkeakoulujen kapasiteetin vahvistaminen globaalissa etelässä, työelämäyhteistyön kehittäminen sekä osallisuuden ja inkluusion tukeminen. Hankkeissa on myös vahvistettu esimerkiksi neuvolatoimintaa ja äitiysterveyttä.
Diakilla on pitkäaikaisia yhteistyösuhteita Aasiassa ja Afrikassa mm. Tansaniassa, Keniassa, Nepalissa ja Vietnamissa, joihin Diakista lähtee opiskelijoita vaihtoon kumppanikorkeakouluihin. Laajaa yhteistyötä tehdään myös Euroopassa erityisesti 3IN Alliance-korkeakouluverkostossa.
Lisätiedot:
- DVINE-hanke: projektipäällikkö Ari Nieminen, Diak, p. 040 484 5625, ari.nieminen@diak.fi
- www.dvineproject.com
- Diakin kansainvälinen yhteistyö: kehityspäällikkö Suvi Äärilä, p. 050 505 6960, suvi.aarila@diak.fi
Yhteyshenkilöt
Hanna MoilanenTKI-asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 562 7023hanna.moilanen@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme