Diak kehittää toimintaansa – tavoitteena vaikuttavuus ja toimintaedellytysten turvaaminen

Diak on julkaissut vuosittaisen katsauksensa edellisen vuoden toimintaan. Muuttunut maailmanpoliittinen tilanne vaikutti korkeakoulutoimintaan.
– Kevään 2022 aikana suunnattiin psykososiaalista tukea erityisesti ukrainalais- ja venäläistaustaisille opiskelijoille sekä tarjottiin koulutusta sodan ja kriisin keskeltä tulevien ihmisten kohtaamiseen sote-alan ammattilaisille, kertoo toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen.
Kumppanuuksia vahvistettiin
Diakin toimintaan vaikutti voimakkaasti hyvinvointialueiden valmisteluvaihe ja niiden käynnistyminen viime vuodenvaihteessa. Diakin johto tapasi kaikkien kampusvaikutusalueiden hyvinvointialueiden johtoa syksyn 2022 aikana ja varmisti yhteistyölle sekä jatkumon että uudet avaukset.
– Diakin tavoitteisiin kuuluu vahvojen kumppanuuksien rakentaminen. Ensimmäiset strategiset kumppanuudet solmittiin vuoden 2022 aikana Hoivatie Oy:n sekä Porin kaupungin ja Satakunnan hyvinvointialueen kanssa, Juntunen kertoo.
Sote-alan koulutuksen rahoitus aiheuttaa haasteita Diakille
Sote-alojen työvoimapula on kriisiytynyt ja se puhutti voimakkaasti vuonna 2022: vaje on suuri ja se tulee entisestään pahenemaan seuraavina vuosina.
– Sote-alojen koulutusten vetovoima on laskenut esimerkiksi negatiivisen julkisen keskustelun takia. Samaan aikaan kun aloituspaikkoja on aiempaa paljon enemmän tarjolla, niiden täyttäminen on haastavampaa., Juntunen toteaa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi uusia korkeakoulutuksen lisäaloituspaikkoja osaajapulasta kärsiville aloille. Diak sai toimintavuodelle 55 uutta aloituspaikkaa sairaanhoitajakoulutukseen.
Sote-alan AMK-koulutusten toteuttamista hankaloittaa se, että sote-tutkinnot kuuluvat valtion rahoituksessa edullisimpaan hinnoitteluluokkaan.
– Sote-alan AMK-tutkinnon hinta putosi vuosien 2020–2021 välisenä aikana lähes 10 000 euroa. Rahoituksen ennakoidaan laskevan hieman myös vuosina 2026–2030, koska opiskelijamäärät ovat kasvaneet ammattikorkeakouluissa vuosien 2019–2022 välillä peräti 16 prosentilla. Tämä aiheuttaa vakavia haasteita Diakille, Juntunen sanoo.
Vaikuttavuutta toimintamalleja uudistamalla
Strategian toteuttaminen on tarkoittanut Diakille uusien toimintamallien ja -palveluiden kehittämistä. Diakin hallitus teki kampusrakennepäätöksen syksyllä 2021, ja vuosi 2022 oli uuden kampusrakenteen suunnittelun ja toimeenpanon aikaa. Kesäkuussa 2023 Turun-kampuksen toiminta siirtyy Helsinkiin.
Itä-Suomessa kehitettiin vuoden 2022 aikana uutta toimintamallia. DiakHub Itä-Suomi on konsepti, jonka tavoitteena on tuoda koulutusta ja TKI-toimintaa Itä- ja Keski-Suomen alueella sinne, missä on suurin tarve ja sitoutuneimmat kumppanit.
– Pyrimme laajentamaan toimintaedellytyksiään ja vaikuttavuutta Itä-Suomessa. Uuden konseptin mukainen toiminta pilotoidaan syksyllä 2023 Joensuussa, jossa Diak aloittaa sairaanhoitaja (AMK), diakoninen hoitotyö -koulutuksen DiakHub Itä-Suomi -brändin alla, Juntunen kertoo.
Diakin vuosikatsaus 2022
Diakin katsaus vuoteen 2022 on julkaistu tänään 27.4.2023 osoitteessa vuosikatsaus2022.diak.fi. Se kiteyttää Diakin toiminnan viime vuodelta sisältäen rehtorin katsauksen ja avainlukuja sekä kohokohtia Diakin monipuolisesta toiminnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Ohjaamoiden viestintää kehitetään nuorten osallisuuden vahvistamiseksi26.5.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Ohjaamoiden viestintää kartoitetaan ja kehitetään Tampereen, Turun ja Porin alueilla. Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeen avulla halutaan tavoittaa paremmin nuoria ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.
Diakista valmistuu 307 opiskelijaa kevätlukukaudella 202325.5.2023 08:04:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut tämän kevätlukukauden aikana yhteensä 307 opiskelijaa.
Ratkaisuja yhteiskunnallisiin pulmiin – uusi julkaisu tarjoaa perustietoa yhteiskunnallisista yrityksistä24.5.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat sosiaalisia tai ympäristöön liittyviä ongelmia luoden samalla taloudellista arvoa. Ne toimivat usein välittäjänä markkinoiden, kansalaistoiminnan ja julkisen sektorin välillä. Tuore julkaisu tarjoaa perustietoa yhteiskunnallisista yrityksistä ja sopii siten esimerkiksi oppikirjaksi.
Puheenvuoroja moninaistuvasta Suomesta12.5.2023 12:09:20 EEST | Tiedote
Monikulttuurisuuden asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen juhlajulkaisu tarkastelee maahanmuuttoa, moninaistuvan yhteiskunnan toimintaedellytyksiä ja rasismia nopeasti muuttuvassa Suomessa osana murrosten maailmaa.
Kansainvälisiä osaajia koulutettava ja rekrytoitava eettisesti kestävästi12.5.2023 07:15:00 EEST | Tiedote
Sote-alan osaajapulan ratkaiseminen edellyttää myös kansainvälisten työntekijöiden ja opiskelijoiden rekrytointia. Se on tehtävä eettisesti kestävästi, sanoo Diakonia-ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme