Diakonissalaitoksen Asunto ensin -työ kiinnostaa maailmalla

Ranskan asuntoministeri Emmanuelle Wargon vieraili Diakonissalaitoksella Helsingissä tänään torstaina 10. helmikuuta tutustumassa Diakonissalaitoksen Hoivan Asunto ensin -työhön. Vierailu tapahtui ministeri Wargonin aloitteesta.
- Olemme erittäin ilahtuneita, että saimme esitellä asunnottomuuden poistamiseksi tekemäämme työtä ministeri Wargonille. Vierailu on jälleen osoitus siitä, että suomalainen Asunto ensin -työ nähdään merkittävänä myös maailmalla ja siitä halutaan ottaa mallia, huomauttaa Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.
Suomessa oli vuonna 2021 ARAn tilastojen mukaan noin 4 340 asunnotonta.
- Tällä hetkellä Suomi on ainoa EU-maa, jossa asunnottomien määrä laskee, eikä tämä hyvä kehitys ole tapahtunut sattumalta, vaan monet tahot ovat tehneet jo vuosia järjestelmällisesti työtä asunnottomuuden poistamiseksi, Holmström jatkaa.
Hätämajoituksesta pysyvään asumiseen
Asunto ensin -malli lähtee ajatuksesta, että oma koti on perusoikeus, jota ei tarvitse ansaita. Asunto on myös perusta kuntoutumiselle ja esimerkiksi päihteettömyyttä ei voi asettaa asunnon saamisen ehdoksi.
- Toisaalta pelkkä asunto ei riitä, vaan asumiseen tarvitaan myös eriasteista tukea. Siksi Suomessa on kehitetty asunnottomuustyön mallia, johon kuuluu olennaisesti henkilöstön vahva, moniammatillinen osaaminen sekä asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen, sanoo asumisen palveluista vastaava johtaja Minna Kiviaho Diakonissalaitoksen Hoivalta.
Ministeri Emmanuelle Wargon seurueineen vieraili vaativaa tehostettua palveluasumista tarjoavassa Hia-asumisyksikössä. Ministeri oli vaikuttunut näkemästään.
- Meillä on samat ongelmat asunnottomuuden poistamisessa, mutta Suomessa aloitettiin aiemmin ja täällä on siksi tästä työstä vähän enemmän kokemusta, ministeri Wargon totesi tilaisuudessa.
Kiviaho ja Holmström korostavat, että väliaikainen hätämajoitus ei ole kestävä ratkaisu asunnottomuuden poistamiseen, vaan tarvitaan pysyviä, kohtuuhintaisia asumisratkaisuja. Tämä on myös yhteiskunnan näkökulmasta edullisinta.
- Tutkimusten mukaan yhden pitkäaikaisasunnottoman asuttaminen säästää vuositasolla noin 15 000 euroa yhteiskunnan varoja muun muassa vähentyneinä terveydenhuollon kustannuksina. Puhumattakaan asunnottomuuden poistamisen inhimillisistä vaikutuksista, Holmström toteaa.
Lisätietoja Diakonissalaitoksen Hoivan Asunto ensin -palveluista.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Olli Holmström, Diakonissalaitos
p. 050 483 6313, olli.holmstrom@hdl.fi
Palvelualuejohtaja Minna Kiviaho, Diakonissalaitoksen Hoiva
p. 050 502 7574, minna.kiviaho@hoiva.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli HolmströmToimitusjohtaja
Puh:050 483 6313olli.holmstrom@hdl.fiMinna KiviahoPalvelualuejohtajaDiakonissalaitoksen Hoiva
Puh:050 502 7574minna.kiviaho@hoiva.fiSusanna KaajaDiakonissalaitoksen Hoiva
Puh:050 325 2072susanna.kaaja@hdl.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme