Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos laajenee Jyväskylään

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö aloittaa toiminnan Jyväskylässä syyskuun alussa, kun Jyväskylän Katulähetyksen nuorisotyö siirtyi sille liikkeen luovutuksena. Toimintaa pyörittää vastaisuudessa Diakonissalaitoksen Vamos-palvelut, joka toimii valtakunnallisesti eri puolilla Suomea. Jyväskylän ohella Vamos-työtä ollaan syksyn aikana aloittamassa myös Tampereella, Kemissä ja Torniossa.

Kuva: Hanna Lamberg
Kuva: Hanna Lamberg

Jyväskylän nuorisotyön ytimessä ovat matalan kynnyksen nuorisotalo Katutaso ja kadulle jalkautuvat nuorisotyö. Katutason uudet toimitilat ovat Vapaudenkatu 43:ssä, ja se on tarkoitettu 18–35-vuotiaille nuorille aikuisille. Katutason toiminnan ja sisällön järjestävät vapaaehtoiset, kävijät ja työtoiminnassa olevat nuoret yhdessä työntekijöiden kanssa.

Jyväskylän Katulähetyksen toiminnanjohtaja Erkki Keski-Lusan mukaan Katulähetys luopui nykyisen kaltaisesta nuorisotyöstä nuorisotyön omasta aloitteesta, joka samalla sopi yhdistyksen tarpeeseen uudelleen järjestää ja keskittää toimintaansa. Neljä muuta Katulähetyksen toimialaa, asumis-, ruoka-apu-, kierrätys- ja työvalmennuspalvelut ovat luonteeltaan erilaisia kuin nuorisotyön erityiskohderyhmätyö.

”Toimintaympäristön muutokset ja haasteet edellyttävät voimavarojen kohdentamista. Nyt kun nuortenpalvelut kokivat, että he voisivat paremmin kehittää toimintaansa uusissa puitteissa – ja kun löytyi taho, jonka strategiaan sopi nuorisotyön tuleminen osaksi toimintaansa, katsoi Katulähetys hyvänä ratkaisuna luopua ja siirtää nuorisotyö luotettaviin käsiin”, Erkki Keski-Lusa toteaa.

”Jyväskylän Katutaso tekee merkityksellistä työtä ja tavoittaa niitä nuoria, jotka ovat ehkä pudonneet palveluiden ulkopuolelle. Toiminta on entistä tärkeämpää pandemian leimaamassa ajassa, jossa vaarana on nuorten ikäluokkien polarisaatio. Vamos ottaa ilolla vastaan mukana olevat nuoret ja ammattitaitoiset työntekijät”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen johtaja Terhi Laine.

”Toimintamme tunnussanoja ovat osallisuus ja yksinäisyyden ehkäisy. Palvelulupauksemme on, että tehdään vain asioita, mitä nuoret ideoivat ja toteuttavat”, Katutason projektipäällikkö Hanna Lamberg kertoo.

”Tilan omistavat nuoret tulevat hyvin erilaisista taustoista ja elämäntilanteista. Yhdistävänä tekijänä on halu kohdata toisia nuoria, pohtia elämän haasteita ja riemuja vertaistuen tai työntekijöiden kanssa. Joskus on vain hyvä olla, niin kuin omassa olohuoneessa.”

Kävijöistä yli puolet on löytänyt talolta kavereita, joita tapaa myös talon ulkopuolella ja palauteen mukaan lähes jokainen kokee sosiaalisten taitojen kehittyneen. Katutason yhteisön on koettu vähentävän olennaisesti yksinäisyyttä. Talolla oleminen korvaa muun muassa yksin kotona olemista, päihteiden käyttöä tai pelaamista.

”Nuorisotalon työn lisäksi teemme kadulle jalkautuvaa nuorisotyötä, joka viedään sinne missä nuoret ovat. Näin on mahdollista tavoittaa myös niitä nuoria, jotka muuten saattaisivat jäädä palvelujen ulkopuolelle ja vaille luotettavaa ja turvallista aikuiskontaktia”, Hanna Lamberg sanoo.

Apua ja tukea tarvitaan myös silloin, kun päihteettömyys on vielä kaukainen haave tai herääminen ja kotoa poistuminen virka-aikaan on täysin mahdotonta. Tarvittaessa työntekijä voi kohdata nuoren vaikkapa hänen kotonaan tai lähteä mukaan virastoviidakkoon.

Yhteyshenkilöt

Terhi Laine, johtaja
Diakonissalaitos, Vamos-palvelut
terhi.laine@hdl.fi
p. 0400 237 775

Hanna Lamberg, projektipäällikkö
Diakonissalaitos, Vamos Jyväskylä, Katutaso
hanna.lamberg@hdl.fi
p. 044 767 7964

Viestintä
Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
Diakonissalaitos
markku.niskanen@hdl.fi
p. 050 306 8634

Kuvat

Kuva: Hanna Lamberg
Kuva: Hanna Lamberg
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Jyväskylän Katulähetys on kristilliseltä pohjalta toimiva, yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon yhdistys. Katulähetystyö aloitettiin Jyväskylässä 1945. Yhdistys rekisteröitiin vuonna 1953 ja sen tarkoituksena on syventää raittiusvakaumusta, sosiaalista ja kristillistä ajattelutapaa, sekä auttaa ja avustaa erilaisista riippuvuuksista kärsiviä, vähävaraisia, syrjäytyneitä ja syrjäytymisvaarassa olevia.

Diakonissalaitoksen Vamos tukee 1629-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Vamos toimii Suomessa kymmenellä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Rovaniemellä, Siilinjärvellä, Turussa ja Vantaalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua runsaat 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme