DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja

Jaa

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus ja Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus palaavat lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus ja Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus palaavat lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Kuva: Teemu Ullgrén.

”Ryhmävalmennuksessa ja jo aiemmin lähivalmennukseen siirtyneessä yksilövalmennuksessa huomioimme yleiset etäisyys- ja hygieniaohjeet. Yksiköt ovat huolellisesti valmistautuneet nuorten vastaanottamiseen.  Seuraamme koronatilannetta ja noudatamme viranomaisten ohjeistusta”, sanoo Vamoksen johtaja Terhi Laine ja toivottaa myös uudet nuoret mukaan valmennukseen.

Hänen mukaansa Vamos on selvinnyt loistavasti poikkeusoloista ja etävalmennuksen käyttöönotosta koronakevään aikana.

”Alku oli hämmennystä, josta siirryttiin nopeasti ratkaisuihin ja uuden työvälineen haltuunottoon”, Terhi Lainen toteaa.

Uudella työvälineellä hän viittaa erityisesti peliyhteisöjen keskuudessa suosittuun Discord-sovellukseen, joka istuu hyvin myös nuorten kanssa työskentelyyn. Se mahdollistaa kommunikoinnin puhumalla ja kirjoittamalla.

Uskallusta uuden työvälineen haltuunottoon

Diakonissalaitoksen Vamos Sampo -hankkeessa Turussa toteutetaan osallistavia työpajoja nuorille ja heidän kanssaan työskenteleville. Koronan keskellä toteutettiin ensimmäinen virtuaalinen työpaja Discordin avulla. 

”Sovellus ei ollut meille entuudestaan tuttu, joten opettelimme kaiken alusta alkaen. Onneksi saimme muutaman nuoren auttamaan meitä sen haltuunotossa ja työpajan suunnittelussa. Meille työtekijöille työpajan toteuttaminen Discordissa vaati uuden opettelua, epävarmuuden ja osaamattomuuden sietoa sekä uskallusta lähteä yrittämään jotakin sellaista, jota emme ole ennen tehneet”, kertoo kokemuksistaan projektipäällikkö Auli Hirvensalo.

”Tarjoamalla erilaisia osallistumisen muotoja sekä yhteisöjä, joihin kiinnittyä, voimme tukea osallisuutta. Me tarvitsemme siinä apua ja tukea aivan samoin kuin nuori tarvitsee tukea ja apua etsiessään omaa tapaa ja paikkaa olla nuorena aikuisena ja yhteiskunnan jäsenenä. Voimme auttaa toinen toisiamme ymmärtämään ja oivaltamaan niitä keinoja, joilla voimme tukea osallisuutta.”

Karanteenikevät on sukupolvikokemus

Terhi Laine muistuttaa, että karanteenikevät tulee olemaan 17–24-vuotialle nuorille sukupolvikokemus, joka leimaa heidän loppuelämäänsä. Erityisryhmän nuorista muodostavat ne, jotka jo kriisin alussa olivat työn ja koulutuksen ulkopuolella ja ovat tehostetun tuen tarpeessa. Näitä nuoria on arviolta 20 000 alle 30-vuotiaista.

”Sosiaalisen riskin ryhmään kuuluvalla nuorella luottamus tulevaisuuteen on jo lähtökohdiltaan heikko: nuori on kokenut lapsuudessa kaltoinkohtelua, koulukiusaamista ja hylätyksi tulemista, eikä hän ole saanut oikea-aikaista apua palveluverkostosta. Tulevaisuuden epävarmuus iskee näiden nuorten elämään muita voimakkaammin”, Terhi Laine toteaa.

Hän painottaa, että työn ja koulutuksen ulkopuolella elävät nuoret tarvitsevat kriisin jälkeen matalan kynnyksen kokonaisvaltaista tukea, joka tarvittaessa alkaa nuoren kotoa. Tehostettua uudenlaista tukea voidaan kohdentaa myös opintojen aloittamiseen tai työllistymisvaiheeseen. Tämä voi auttaa myös työpaikkoja luomaan uudenlaista perehdytystä ja työkulttuuria, jossa kaikki pidetään mukana.

Diakonissalaitoksen Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Vamos toimii Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua yli 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle.  https://www.hdl.fi/vamos/

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Vamoksesta
Terhi Laine, johtaja, VTT
Diakonissalaitos, Vamos ja työllisyys
terhi.laine@hdl.fi
0400 237 775

Etätyökokemuksista Vamos-valmennuksessa
Auli Hirvensalo, projektipäällikkö
Vamos Sampo -hanke
auli.hirvensalo@hdl.fi
050 309 9248

Viestintä
Markku Niskanen, viestintäpäällikkö
Diakonissalaitos
markku.niskanen@hdl.fi
050 306 8634

Kuvat

Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus ja Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus palaavat lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Kuva: Teemu Ullgrén.
Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus ja Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus palaavat lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Kuva: Teemu Ullgrén.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kokoelmaraportit kuvittavat Diakonissalaitoksen ainutlaatuista historiaa14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Diakonissalaitos on toiminut Helsingissä vuodesta 1867. Laitoksen historiallinen esinekokoelma on kuvattu ja koottu kahdeksi raportiksi. Kokoelmaraportti I muodostaa kuvallisen kertomuksen Diakonissalaitoksen vaiheista 1950-luvun lopulle, Kokoelmaraportti II on teemallinen; esineet ovat pääsääntöisesti käyttöesineitä, joiden käyttöpaikka on ollut Diakonissalaitoksessa tai käyttäjä/omistaja on ollut Sisarkodin jäsen.

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme