Diakonissalaitos

Diakonissalaitos ottaa Turvallisemman tilan periaatteet käyttöön koko konsernissa

Jaa

Diakonissalaitoksen työntekijöiden Sateenkaariverkoston aloitteesta tämän kevään aikana työstetyt Turvallisemman tilan periaatteet tulevat käyttöön koko konsernissa ja kaikissa tiimeissämme.

Diakonissalaitoksen Turvallisemman tilan periaatteet ovat käytössä ensimmäistä kertaa 29.6. klo 18 Diakonissalaitoksen kirkossa pidettävässä Pride-viikon Sateenkaarimessussa. Kuva: Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen Turvallisemman tilan periaatteet ovat käytössä ensimmäistä kertaa 29.6. klo 18 Diakonissalaitoksen kirkossa pidettävässä Pride-viikon Sateenkaarimessussa. Kuva: Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos

Turvallisemman tilan periaatteiden tavoite on tarjota jokaiselle yhteisössä ja tilassa olevalle henkilölle tunne henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta. Periaatteet on tehty kaikkia Diakonissalaitoksen toiminnassa mukana olevia varten.

”Periaatteet saattavat tuntua itsestään selviltä, mutta turvallisempi tila syntyy ihmisten välisissä yhdenvertaisissa kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa. Turvallisemman tilan toteutumiseen tarvitaan tekoja meiltä kaikilta”, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Aurora Tikka, joka oli mukana periaatteita valmistelleessa ryhmässä.  

Diakonissalaitos on 2700 ihmistä työllistävä yleishyödyllinen säätiö ja yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa monipuolisia sosiaali- ja terveyspalveluja erityisryhmien tarpeisiin valtakunnallisesti.

”Meille on suuri voimavara, että talossa on monenlaisia ihmisiä töissä, ihan samoin kuin asiakkainammekin. Yhdenvertaisuus tai sen kokemus eivät kuitenkaan synny itsestään, siksi työskentelemme vuoden ympäri näiden teemojen parissa”, sanoo konsernin henkilöstöjohtaja Mari Rautiainen.

Turvallisemman tilan periaatteiden linjaaminen on loogista jatkumoa Diakonissalaitoksen pitkäjänteiselle työlle yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden vaalimiseksi.

”Yhdenvertaisuus on yksi vastuullisuusohjelmamme kolmesta painopisteestä, ja myös meille tärkeän vieraanvaraisuuden perusedellytys”, Rautiainen jatkaa.

Tällä viikolla juhlistetaan Suomen suurinta ihmisoikeustapahtumaa Helsinki Pridea, jonka virallinen yhteistyökumppani Diakonissalaitos on tänäkin vuonna.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat ensimäistä kertaa käytössä keskiviikkona 29.6.2022 klo 18 Diakonissalaitoksen kirkossa (Alppikatu 2, Helsinki) pidettävässä Pride-viikon Sateenkaarimessussa. Lämpimästi tervetuloa!

Diakonissalaitoksen turvallisemman tilan periaatteet

Kunnioitamme toisiamme

Kohtaamme ihmiset ystävällisesti ja kuuntelemme, mitä sanottavaa heillä on. Kunnioitamme toisten ihmisten rajoja. Pyydämme anteeksi, jos teemme virheen. Puutumme tilanteeseen, jos huomaamme, että joku käyttäytyy epäasiallisesti tai syrjivästi. Syrjintää voi olla epäasiallinen kohtelu, joka liittyy esimerkiksi ikään, kieleen, uskontoon, kansalaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, taustaan, terveydentilaan ja toimintakykyyn, sukupuoleen tai vakaumukseen.

Annamme kaikille tilaa osallistua omalla tavallaan

Huomioimme toiset ihmiset. Pidämme huolta siitä, että jokaisella on mahdollisuus kommunikoida, olla hiljaa, toimia tai olla tekemättä mitään. Kannustamme ystävälliseen keskusteluun.

Puhumme kunnioittavasti henkilökohtaisista aiheista

Henkilökohtaisia aiheita ovat esimerkiksi uskonto, poliittinen kanta, seksuaalisuus ja ulkonäkö. Emme voi tietää, millainen tausta toisilla ihmisillä on ja miten he kokevat nämä asiat. Huolehdimme siitä, että puhumme näistä aiheista kunnioittavasti.

Kunnioitamme toisten ihmisten kehoja

Emme puhu epäkunnioittavasti omasta tai toisten kehosta tai ulkonäöstä. Emme kosketa toisia ilman lupaa.

Emme tee ennakko-oletuksia ihmisistä

Usein ihmiset tekevät ennakko-oletuksia toisista ihmisistä tiettyjen asioiden perusteella. Ennakko-oletuksia voidaan tehdä esimerkiksi iän, kielen, uskonnon, kansalaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen, taustan, terveydentilan ja toimintakyvyn, sukupuolen tai vakaumuksen perusteella.

Ennakko-oletukset saattavat vaikuttaa siihen, miten kohtaamme muut ihmiset. Tunnistamme omat ennakko-oletuksemme ja ymmärrämme sen, että ennakko-oletukset voivat vaikuttaa omaan käyttäytymiseemme. Kohtaamme ihmiset ilman, että annamme ennakko-oletusten vaikuttaa siihen.

Teemme yhdessä turvallisemman tilan

Turvallisen ilmapiirin luomiseen tarvitaan meitä kaikkia. Virheitä sattuu, mutta tärkeintä on ottaa vastuu virheistään ja pyytää anteeksi. Ymmärrämme, että oma tekemisemme vaikuttaa ilmapiiriin. Ota asia puheeksi sopivan henkilön kanssa, jos kohtaat epäasiallisia tilanteita. Voit myös tehdä virallisen ilmoituksen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Diakonissalaitoksen Turvallisemman tilan periaatteet ovat käytössä ensimmäistä kertaa 29.6. klo 18 Diakonissalaitoksen kirkossa pidettävässä Pride-viikon Sateenkaarimessussa. Kuva: Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen Turvallisemman tilan periaatteet ovat käytössä ensimmäistä kertaa 29.6. klo 18 Diakonissalaitoksen kirkossa pidettävässä Pride-viikon Sateenkaarimessussa. Kuva: Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kidutettujen kuntoutus ansaitsisi pysyvän rahoituksen23.6.2022 10:45:14 EEST | Tiedote

Sunnuntaina 26.6. vietetään YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta. Suomi on sitoutunut YK:n kidutuksen vastaisessa yleissopimuksessa kieltämään kaikenlaisen kidutuksen, mutta myös järjestämään kidutuksen uhrien kuntoutuksen oikeudenmukaisella tavalla. Diakonissalaitos on kuntouttanut kidutettuja pian 30 vuoden ajan määräaikaisin hankerahoituksin. Hankerahoituksen katkonaisuus on ongelmallinen sekä uhrien että auttajien näkökulmasta. Suomen pitäisi pystyä parempaan.

Diakonissalaitos ja Solidate yhteistyöhön: Ainutlaatuinen työsuhde-etu katkaisee ylivelkaantumiskierteen6.6.2022 08:17:10 EEST | Tiedote

Diakonissalaitos on sopinut Solidate Oy:n kanssa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tukea työntekijää talouden hallinnassa ja tarvittaessa auttaa taloudellisen tasapainon saavuttamisessa Solidate Oy:n myöntämän Järjestelylainan avulla. Työsuhde-etu on tarjolla koko konsernin henkilöstölle. Diakonissalaitos on merkittävä työnantaja, joka työllistää noin 2700 työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme