Kirjapaja

Dialogi pelastaa maailman, väittää uutuuskirja

Jaa
Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka on kirjoittanut kirjan Dialogi pelastaa maailman ja muita oivalluksia käymistäni keskusteluista (Kirjapaja). Teos johdattaa keskustelutaitoihin rennolla ja mukaansatempaavalla otteella. Esille tuodaan hyväksi havaittuja tapoja käydä dialogia, kuunnella ja olla läsnä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin 60 % suomalaisista kokee, että keskustelukulttuurimme on huonontunut. Ylen teettämä kyselytutkimus on osa viisivuotista Ylen ja Erätauko-säätiön koordinoimaa Hyvin sanottu -hanketta.

Laura Arikan mukaan dialogilla on tilanteesta riippuen ennaltaehkäisevä, yhteiskuntarauhaa ylläpitävä ja tervehdyttävä voima. Hyvä dialogi vie elämää ja arkea vaikeuksien jälkeen eteenpäin – dialogi pelastaa maailman.

Kirjassa annetaan konkreettisia neuvoja ja kehotetaan aloittamaan itsestä: Mitä itsessään voisi kehittää? Minkälainen itse on kuuntelijana ja keskustelijana eri yhteisöissä, paikoissa ja tilanteissa?

Oivallus on esimerkiksi seuraavanlainen: ”Kun haluat käydä parempaa keskustelua, aloita itsestäsi. Mutta sen lisäksi: muista aina kysyä myös heiltä, jotka eivät hanakasti ota tai pyydä puheenvuoroja.”

Jokainen on rakentavan, kunnioittavan, kannustavan ja tasapuolisen keskustelun mahdollistaja.

”Olemme erilaisia keskustelijoita, ja kaikkia meitä tarvitaan hyvän dialogin mahdollistamiseksi”, Arikka kirjoittaa. ”Osa meistä voisi osallistua rohkeammin, toiset kuunnella enemmän. Jollekulle olisi hyödyksi tarttua välillä vaikeisiinkin asioihin, toinen voisi antaa tilaa aktiivisemmin myös muille.”

Keskustelutaitoja tarvitaan niin perheen kesken kuin harrastusporukassa, työpaikalla, vapaaehtoistyössä ja hallintohommissa. Hyvästä dialogista on hyötyä, kun pitää tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja ymmärtää eriäviä mielipiteitä. Dialogin avulla luodaan ryhmähenkeä ja helpotetaan päätöksentekoa.

Laura Arikka on turkulainen kirjailija ja pastori. Hän työskentelee toimitusjohtajana Erätauko-säätiössä, jonka tehtävänä on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria. Säätiön ovat perustaneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Sitra, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Laura Arikka: Dialogi pelastaa maailman ja muita oivalluksia käymistäni keskusteluista. Kirjapaja 2021. 159 s. Kansi Pauliina Vesterinen. Kl 14.8. ISBN 978-952-354-310-2

Lisätietoja ja haastattelut:
Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Laura Arikka | laura.arikka@eratauko.fi | 044 579 2686

Arvostelukappaleet:
Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Kirjailijan kuva: https://urly.fi/1XGx, kannen kuva: https://urly.fi/1XGy

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapajan kustannusohjelmassa on monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

 Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye