Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietoviraston Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarja alkaa: Voiko digitalisaatio tehdä ihmisistä onnellisempia?

Jaa
Digitaalisuus on jo siinä määrin kiinteä osa arkeamme, että usein huomaamme käyttävämme jotain digipalvelua vasta kun jokin menee pieleen. Filosofi Frank Martela pohtii tuoreessa artikkelissaan sitä, voiko digitalisaatio tehdä ihmisestä aidosti onnellisemman. Juttu avaa Digi- ja väestötietoviraston tulevaisuutta ja digitalisaation mahdollisuuksia käsittelevän Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarjan. Artikkelisarjalla Digi- ja väestötietovirasto haluaa tuoda uusia näkökulmia keskusteluun digitalisaation tulevaisuudesta.

Frank Martelan mukaan digitalisaation tulevaisuutta voi lähestyä pessimistisesti tai optimistisesti. Pessimistisessä skenaariossa digitalisaatiosta tulee käyttäjää kuormittava tekijä, josta onnellisuus on kaukana. Mutta muitakin vaihtoehtoja on. Suunnittelulla on lopputuloksen kannalta ratkaiseva rooli.

”Hyvä suunnittelu on myös digimaailmassa sen ymmärtämistä, minkälaisten tarpeiden kanssa ihmiset palvelua lähestyvät ja mikä olisi heille mielekkäin tapa ratkaista se. Asioiden digitalisoinnista ei saa muodostua estettä inhimilliselle vuorovaikutukselle”, Martela linjaa.

Asioiden tai ihmisten pakottaminen digitaaliseksi ei ole juuri koskaan toimivin ratkaisu. Onnellisuus asuu Martelan mukaan tarkoituksenmukaisuudessa ja sujuvuudessa. Siinä, että digitaalisista ratkaisuista ja palveluista tulee niin saumaton osa arkea, ettemme enää edes huomaa niitä. Kun digi hoitaa helpot ongelmat ja rutiiniasiat pois pöydältä, jää inhimillisille kohtaamisille enemmän tilaa.

Kohti sujuvampaa Suomea

Digi- ja väestötietoviraston tehtävä on edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvata tietojen saatavuutta ja tarjota palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin. Pitkän aikavälin tavoitteena on sujuvampi Suomi. Ennakkoluulotonta yhteiskunnallista pioneerityötä tehdään aktiivisesti ja avoimesti keskustellen, yhdessä kansalaisten kanssa.

”Digitalisaatio on iso yhteiskunnallinen muutosajuri ja siksi siitä on hyvä käydä keskustelua. Digitalisaatio ei tee onnelliseksi, mutta on hyvä väline sujuvampaan arkeen. Millaiset digitalisaation tulevaisuudenkuvat lisäävät luottamusta? Miten luottamusta voidaan kasvattaa? Entä miten mahdollistamme sujuvan asioinnin ja digin käytön mahdollisimman monille? Näiden puolesta teemme työtä Digi- ja väestötietovirastossa”, sanoo Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari.

Lue Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarjan ensimmäinen osa:
Miten digitalisaatio voi tehdä kansalaisista onnellisempia?

Artikkelisarjan seuraavassa osassa digitaalisesta asuntokaupasta tunnetuksi tullut yrittäjä Sami Honkonen kertoo luottamuksen rakentamisesta digitaalisessa asuntokaupassa.

Keskustele Onnellisten digitalisaatio -artikkelin herättämistä ajatuksista kanssamme Twitterissä tunnisteella #sujuvasuomi!

Onnellisten digitalisaatio on Digi- ja väestötietoviraston yhdessä suomalaisten ajattelijoiden kanssa tuottama artikkelisarjan, jossa keskustellaan digitalisaatiosta ja tulevaisuudesta. Sen tavoitteena on herättää ajatuksia erilaisista mahdollisista digitaalisista tulevaisuuksista, jotta yhä useampi innostuisi yhteiskunnan kehittämisestä ja lähtisi siihen mukaan.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja artikkelisarjasta


Digi- ja väestötietovirasto, viestintäasiantuntija Eetu Jokela, p. 0295 535 056, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!18.3.2024 12:00:00 EET | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan keväällä 2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

Europaparlamentets beslut om reform av eIDAS-förordning främjar förverkligandet av europeiska digitala plånböcker11.3.2024 10:59:31 EET | Tiedote

Den 29 februari 2024 röstade Europaparlamentet om en reform av eIDAS-förordningen som förpliktar EU-länderna att utveckla lösningar för digital identitet. Det gemensamma målet är säkra digitala tjänster som är tillgängliga för alla. Parallellt med reformen av eIDAS-förordningen framskrider också EU-bestämmelserna om digitala körkort och förnyelser av nätbetalningar som ökar efterfrågan på digitala plånböcker i Europa.

Euroopan parlamentin päätös eIDAS-asetuksen uudistuksesta edistää eurooppalaisten digitaalisten lompakoiden toteutumista11.3.2024 10:59:31 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti 29.2.2024 eIDAS-asetuksen uudistuksesta, joka velvoittaa EU-maat kehittämään digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja. Yhteisenä tavoitteena ovat turvalliset ja kaikkien käytettävissä olevat digitaaliset palvelut. eIDAS-asetuksen uudistuksen rinnalla etenevät myös EU-säädökset digitaalisesta ajokortista ja verkkomaksamisen uudistuksista, jotka lisäävät digitaalisten lompakoiden kysyntää Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye