Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietoviraston Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarja alkaa: Voiko digitalisaatio tehdä ihmisistä onnellisempia?

Jaa

Digitaalisuus on jo siinä määrin kiinteä osa arkeamme, että usein huomaamme käyttävämme jotain digipalvelua vasta kun jokin menee pieleen. Filosofi Frank Martela pohtii tuoreessa artikkelissaan sitä, voiko digitalisaatio tehdä ihmisestä aidosti onnellisemman. Juttu avaa Digi- ja väestötietoviraston tulevaisuutta ja digitalisaation mahdollisuuksia käsittelevän Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarjan. Artikkelisarjalla Digi- ja väestötietovirasto haluaa tuoda uusia näkökulmia keskusteluun digitalisaation tulevaisuudesta.

Frank Martelan mukaan digitalisaation tulevaisuutta voi lähestyä pessimistisesti tai optimistisesti. Pessimistisessä skenaariossa digitalisaatiosta tulee käyttäjää kuormittava tekijä, josta onnellisuus on kaukana. Mutta muitakin vaihtoehtoja on. Suunnittelulla on lopputuloksen kannalta ratkaiseva rooli.

”Hyvä suunnittelu on myös digimaailmassa sen ymmärtämistä, minkälaisten tarpeiden kanssa ihmiset palvelua lähestyvät ja mikä olisi heille mielekkäin tapa ratkaista se. Asioiden digitalisoinnista ei saa muodostua estettä inhimilliselle vuorovaikutukselle”, Martela linjaa.

Asioiden tai ihmisten pakottaminen digitaaliseksi ei ole juuri koskaan toimivin ratkaisu. Onnellisuus asuu Martelan mukaan tarkoituksenmukaisuudessa ja sujuvuudessa. Siinä, että digitaalisista ratkaisuista ja palveluista tulee niin saumaton osa arkea, ettemme enää edes huomaa niitä. Kun digi hoitaa helpot ongelmat ja rutiiniasiat pois pöydältä, jää inhimillisille kohtaamisille enemmän tilaa.

Kohti sujuvampaa Suomea

Digi- ja väestötietoviraston tehtävä on edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvata tietojen saatavuutta ja tarjota palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin. Pitkän aikavälin tavoitteena on sujuvampi Suomi. Ennakkoluulotonta yhteiskunnallista pioneerityötä tehdään aktiivisesti ja avoimesti keskustellen, yhdessä kansalaisten kanssa.

”Digitalisaatio on iso yhteiskunnallinen muutosajuri ja siksi siitä on hyvä käydä keskustelua. Digitalisaatio ei tee onnelliseksi, mutta on hyvä väline sujuvampaan arkeen. Millaiset digitalisaation tulevaisuudenkuvat lisäävät luottamusta? Miten luottamusta voidaan kasvattaa? Entä miten mahdollistamme sujuvan asioinnin ja digin käytön mahdollisimman monille? Näiden puolesta teemme työtä Digi- ja väestötietovirastossa”, sanoo Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari.

Lue Onnellisten digitalisaatio -artikkelisarjan ensimmäinen osa:
Miten digitalisaatio voi tehdä kansalaisista onnellisempia?

Artikkelisarjan seuraavassa osassa digitaalisesta asuntokaupasta tunnetuksi tullut yrittäjä Sami Honkonen kertoo luottamuksen rakentamisesta digitaalisessa asuntokaupassa.

Keskustele Onnellisten digitalisaatio -artikkelin herättämistä ajatuksista kanssamme Twitterissä tunnisteella #sujuvasuomi!

Onnellisten digitalisaatio on Digi- ja väestötietoviraston yhdessä suomalaisten ajattelijoiden kanssa tuottama artikkelisarjan, jossa keskustellaan digitalisaatiosta ja tulevaisuudesta. Sen tavoitteena on herättää ajatuksia erilaisista mahdollisista digitaalisista tulevaisuuksista, jotta yhä useampi innostuisi yhteiskunnan kehittämisestä ja lähtisi siihen mukaan.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja artikkelisarjasta

Digi- ja väestötietovirasto, viestintäasiantuntija Eetu Jokela, p. 0295 535 056, etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Financing provided to make digital support a permanent service for citizens and businesses3.12.2021 09:10:00 EET | Press release

The Ministry of Finance has granted the Digital and Population Data Services Agency EUR 1.8 million for building an operating model for digital support. A pilot project is to be completed in 2022, and the model is to be later adopted nationwide as a permanent service. The financing was granted from the Programme for the Promotion of Digitalisation. One of the programme objectives is to expand the national operating model to cover digital support to business operators.

Finansiering för etablering av digitalt stöd – Målet är att betjäna både medborgare och företag3.12.2021 09:10:00 EET | Tiedote

Finansministeriet har beviljat Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata 1,8 miljoner euro för utveckling och pilottestning av en riksomfattande verksamhetsmodell för digitalt stöd år 2022. Avsikten är att modellen etableras. Finansieringen beviljades ur programmet för främjande av digitalisering, där ett av målen är att utvidga den riksomfattande verksamhetsmodellen för digitalt stöd till att omfatta utveckling av digitalt stöd för dem som bedriver näringsverksamhet.

Digituen vakiinnuttamiseen rahoitusta – Tavoitteena palvella sekä kansalaisia että yrittäjiä3.12.2021 09:10:00 EET | Tiedote

Valtiovarainministeriö on myöntänyt Digi- ja väestötietovirastolle 1,8 miljoonaa euroa digituen valtakunnallisen, vakiinnutettavan toimintamallin kehittämiseen ja pilotointiin vuodelle 2022. Rahoitus myönnettiin Digitalisaation edistämisen ohjelmasta, jonka yhtenä tavoitteena on laajentaa digituen valtakunnallinen toimintamalli kattamaan myös elinkeinotoimintaa harjoittavien digituen kehittämisen.

Did your organization experience data breach or a data leak? You can now get compiled operating instructions on the Suomi.fi web service2.12.2021 12:15:00 EET | Press release

The Digital and Population Data Services Agency has published an electronic guide on the Suomi.fi web service for organisations affected by a data breach or data leak. The guide provides information to companies, communities and other organisations on how to act if they suspect that their organisation has been the victim of a data breach or if confidential information held by the organisation has been leaked to the public.

Utsattes din organisation för ett dataintrång eller ett dataläckage? Suomi.fi-webbtjänsten erbjuder nu samlade anvisningar2.12.2021 12:15:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har i Suomi.fi-webbtjänsten publicerat en elektronisk guide för organisationer som utsatts för dataintrång eller dataläckage. Guiden ger företag, samfund och andra organisationer information om hur de ska agera, om de misstänker att deras organisation utsatts för dataintrång eller om sekretessbelagda handlingar har läckt ut från organisationen till offentligheten.

Tapahtuiko organisaatiossasi tietomurto tai tietovuoto? Suomi.fi-verkkopalvelusta saat nyt kootut toimintaohjeet2.12.2021 12:15:00 EET | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Suomi.fi-verkkopalveluun sähköisen oppaan tietomurron tai tietovuodon kohteeksi joutuneelle organisaatiolle. Oppaasta yritykset, yhteisöt ja muut organisaatiot saavat tietoa, kuinka toimia, jos epäilevät organisaationsa joutuneen tietomurron uhriksi tai jos organisaation hallussa olevia salassa pidettäviä tietoja on vuotanut julkisuuteen.

The transfer of study attainment and health data between the Nordic and Baltic countries will be improved - The objective is to achieve a smoother everyday life between countries30.11.2021 14:15:00 EET | Press release

For a long time, the Nordic and Baltic countries have done a lot of work to ensure that the data that is central to living in another country gets transferred smoothly between countries. Such information includes study attainment and health related data. The objective is to facilitate mobility between countries. Challenges to data mobility include different legislations, non-interoperability of information systems, and conceptual differences between different countries.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme