DigiCampus tarjoaa korkeakouluille työkaluja digitaalisten palveluiden saavutettavuuden parantamiseen

Digitaaliset ympäristöt ja palvelut ovat yhä suuremmassa roolissa korkeakoulujen toiminnassa. Parhaimmillaan digitalisaatio tarjoaa uudenlaisia oppimisen ja osallisuuden mahdollisuuksia erityisesti, kun tekninen ja sisällöllinen saavutettavuus otetaan huomioon.
”Hyvä digitaalinen saavutettavuus hyödyttää meitä kaikkia. Sen eteen on tehty viime vuosina paljon töitä korkeakouluissa, toki kehitettävääkin vielä riittää. Hyvien käytänteiden jakaminen edistää niiden toteuttamista”, toteaa DigiCampus-hankkeen saavutettavuustyötä koordinoiva Tarja Ladonlahti Jyväskylän yliopistosta. DigiCampus on yksi kesäkuussa päättyvistä OKM:n kärkihankkeista.
Digitaalisen saavutettavuuden varmistaminen on jatkuvaa työtä. Muun muassa ohjelmistopäivitysten myötä digitaalisiin ympäristöihin ja toiminnallisuuksiin tulee yllättäviäkin muutoksia.
”Tekniset ratkaisut kehittyvät huimaa vauhtia – onneksi lain edellyttämän saavutettavuuden suuntaan. Haasteena on saada laajat joukot sisällöntuottajia ymmärtämään oma roolinsa saavutettavien ratkaisujen ja materiaalien tuottamisessa”, Ladonlahti lisää.
Saavutettavammat sivut jo muutamalla perusperiaatteella
”Saavutettavamman sisällön tuottamisessa pääsee alkuun muutaman perusperiaatteen sisäistämisellä, esimerkiksi varmistamalla riittävä kontrasti sisältöjen ja taustan välille, luomalla linkkeihin ja kuviin sisällölliset kuvaukset ja varmistamalla otsikoihin sekä muuhun sisältöön haluttu lukemisjärjestys, jota automatisoidusti lukevat ruudunlukuohjelmat noudattavat”, Merja Saarela Hämeen ammattikorkeakoulusta sanoo.
Myös tallenteiden tekstitys on keskeinen osa korkeakoulujen saavutettavuutta. Tekstitykseen onkin rakentunut eri korkeakouluihin toisistaan poikkeavia käytänteitä.
Mikael Viitasaari Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo, että hankkeessa on myös vertailtu automaattiseen puheentunnistukseen perustuvia tekstitystyökaluja laajan videoaineiston pohjalta. Samalla on arvioitu muun muassa, miten eri videojärjestelmien tuottama automaattinen tekstitys toimii pohjana laadukkaalle tekstitykselle.
Käyntikortti kuntoon: Verkkosivujen saavutettavuudessa on eroja
DigiCampuksen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahankkeen tehtävänä on ollut testata ja kehittää korkeakoulujen käyttämien digitaalisten järjestelmien saavutettavuutta parantavia ratkaisuja sekä kouluttaa henkilöstöä saavutettavuuden kehittämiseen.
Korkeakoulujen verkkosivut ovat yksi keskeinen esimerkki korkeakoulujen saavutettavuustyöstä, sillä ne toimivat eräänlaisena käyntikorttina tai paraatiovena korkeakoulun toimintaan. Ne viestittävät myös korkeakoulun saavutettavuuslinjasta.
”Huomionarvoista on, että korkeakoulujen verkkosivujen saavutettavuudessa on suuria eroja. Tutkimuksemme mukaan verkkosivujen saavutettavuudessa loistavat erityisesti Laurea-ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto”, toteaa väitöskirja-artikkelia aiheesta viimeistelevä Merja Laamanen Jyväskylän yliopistosta.
Ideoita saavutettavuuden kehittämistyöhön päätöswebinaarista
DigiCampuksen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahankkeessa on tuotettu monia koulutuksellisia vaihtoehtoja saavutettavuutta parantavien käytäntöjen oppimiseen joko itsenäisesti tai ohjatusti. Oman osaamisensa voi jatkossakin todentaa esimerkiksi DigiCampus-hankkeen laatimilla Saavutettavuuden osaamismerkeillä, joita voi hakea organisaatioiden oman osaamismerkkitehtaan kautta.
Osahankkeen päätöswebinaari Digitaalinen saavutettavuus korkeakoulussa järjestetään perjantaina 21.5. klo 13–16. Tilaisuudessa esitellään hankkeen tuloksia ja annetaan ideoita korkeakoulujen palveluiden saavutettavuuden kehittämiseen. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu webinaariin tästä linkistä.
DigiCampuksen Esteettömyys ja saavutettavuus -osahankkeen toimijoina ovat olleet Jyväskylän yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu, jotka ovat verkostoituneet vahvasti monien keskeisten toimijoiden kuten Celian kanssa. Hanketyössä on ollut mukana myös opiskelijoita.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarja Ladonlahti
tarja.ladonlahti@jyu.fi
p. +358 40 5767 754
Merja Saarela
merja.saarela@hamk.fi
p. +358 40 765 0710
Mikael Viitasaari
mikael.viitasaari@jamk.fi
p. +358 40 553 8163
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme