SPR Veripalvelu

Digiloikka Suomen verivalmistehuollossa - Veripalvelulle käyttöön kansainvälisesti ainutlaatuinen IT-ratkaisu

Jaa

Meddelanden på svenska: blodtjänst.fi. Press releases in English: bloodservice.fi

Kuva: Jari Härkönen
Kuva: Jari Härkönen

Veripalvelu on ottanut käyttöön uuden tietojärjestelmäkokonaisuuden, joka kattaa verenluovutuksen, verivalmisteiden tuotannon, varastoinnin ja toimituksen sairaaloille sekä siihen integroituna vereen liittyvien laboratoriotutkimusten tulokset. Verenluovuttajille uudistus näkyy aluksi sähköisenä terveyskyselynä, joka nopeuttaa ja sujuvoittaa verenluovutuksessa käyntiä. Tietojärjestelmän teknisestä toteutuksesta vastasi IT-palveluyhtiö CGI.

”Uusi järjestelmäkokonaisuus sujuvoittaa toimintaamme merkittävästi. Saimme nyt alustan, jolle pääsemme rakentamaan uusia digipalveluja verenluovuttajille ja sairaaloille.”, kertoo Veripalvelun digijohtaja Heikki Myllyniemi.

Toukokuun alussa tapahtuneen käyttöönoton yhteydessä siirryttiin verenluovuttajien terveyskyselyssä kokonaan digitaaliseen ratkaisuun. Verenluovuttaja voi täyttää terveyskyselyn jo etukäteen kotona. Näin luovutuspaikalla ei tarvitse käyttää aikaa paperisen kyselyn täyttämiseen.

”Sähköinen terveyskysely antaa alustavan arvion luovutussoveltuvuudesta ja vähentää virheiden mahdollisuutta”, Myllyniemi toteaa.

Korkeat vaatimukset luotettavuudelle ja turvallisuudelle

Kaikkien verivalmisteisiin liittyvien tietojen on toimittava saumattomasti yhteen, ja tietoketjun tulee pysyä eheänä. Verivalmisteissa käytettävän veren alkuperä eli luovuttaja ja luovutuspaikka on myös voitava jäljittää aukottomasti – jopa 30 vuoden jälkeen luovutuksesta. Lisäksi järjestelmän tietoturvavaatimukset ovat korkeat.

”Tällaisen potilaiden hoidon kannalta äärimmäisen kriittisen järjestelmän toteutuksessa ei ole varaa virheisiin. Siksi kehittämiseen, perusteelliseen testaamiseen ja viimeistelyyn investoitiin aikaa ja vaivaa erityisen paljon”, Myllyniemi toteaa.

Järjestelmäkokonaisuuden rakentamisessa CGI hyödynsi pääasiassa Microsoftin teknologiaa, jota hyödynnetään monilla eri toimialoilla ja jonka osaajia on paljon niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Vahvaan tietoturvaan ja -suojaan kiinnitettiin erityistä huomiota.

”Suomessa tekemämme kehitystyö on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla. Tiettävästi vastaavaa kaupalliseen CRM- ja ERP-ratkaisuun perustuvaa näin laajaa veripalvelutoiminnan järjestelmäkokonaisuutta ei ole tehty missään muualla. Tätä suomalaiseen osaamiseen perustuvaa innovaatiota tullaan viemään konsernimme kautta myös muualle maailmaan”, kertoo CGI:n terveydenhuollon toimialan palveluista Suomessa vastaava johtaja Katja Artimo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Myllyniemi, digijohtaja, Suomen Punainen Risti, Veripalvelu, p. +358 50 326 9043, heikki.myllyniemi(at)veripalvelu.fi

Willy Toiviainen, viestintä- ja henkilöstöjohtaja, Suomen Punainen Risti, Veripalvelu, p. +358 40 523 7451, willy.toiviainen(at)veripalvelu.fi

Esa Luoto, PR Lead, CGI Suomi, +358 50 380 5601, esa.luoto(at)cgi.com

Kuvat

Kuva: Jari Härkönen
Kuva: Jari Härkönen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Kivihaantie 7
00310 HELSINKI

vaihde 029 300 1010https://www.veripalvelu.fi

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme