Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 

Jaa

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Suomalaisilla on tällä hetkellä eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Helmet-kirjastojen tarjontaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ekirjasto. Kuva: Maarit Hohteri
Suomalaisilla on tällä hetkellä eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Helmet-kirjastojen tarjontaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ekirjasto. Kuva: Maarit Hohteri

Digimedian palvelukonseptihanke keskittyy selvitystyöhön ja kokeiluihin, joiden pohjalta edetään kohti laajempaa tavoitetta: kaikkien yleisten kirjastojen asiakkaiden saumatonta pääsyä valtakunnalliseen digitaaliseen kokoelmaan, alueellisia ja käyttäjäryhmäkohtaisia erityistarpeita unohtamatta. 

Tällä hetkellä kirjastojen asiakkaiden tilanne vaihtelee paljon asuinpaikasta riippuen monista eri syistä. Eri kunnilla ja kirjastokimpoilla on hyvin erilaiset e-kokoelmat. Lain mukaan kokoelman ja palvelualustojen hankinta on kunnan vastuulla, mutta toisaalta usean kunnan kattavat kirjastokimpat ovat vapaaehtoisia yhteenliittymiä.  

Käytössä on useita eri alustapalveluja, minkä vuoksi niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin asiakaskokemus on monimutkainen ja sekava. Kirjaston asiakkaat ja henkilökunta joutuvat tunnistamaan, mitkä sisällöt löytyvät mistäkin palvelusta sekä käyttämään useita erilaisia sovelluksia ja teknologioita. Tämä heikentää digitaalisten kirjastopalvelujen käytettävyyttä ja yhdenvertaista saavutettavuutta. Lisäksi digitaalisten sisältöjen lisenssi- ja tekijänoikeuskorvaukset ovat kirjavia. Hankkeessa halutaan löytää yhteisiä malleja, jotka helpottavat aineistojen saatavuutta ja huomioivat kaikkien osapuolten edut.  

Selvitystyö muodostuu rinnakkaisista kokonaisuuksista, joihin kuuluu tarvittavan teknologia-arkkitehtuurin ja asiakkuudenhallinnan selvittäminen, tekijänoikeuksien, kokoelmalinjausten ja tiedonhallinnan kokonaisuudet sekä ratkaisujen hakeminen tuotantoon, organisointiin ja rahoitukseen. Tämän lisäksi kokeillaan eri palvelualustojen sopivuutta yhteiseen palvelukonseptiin. Lopputuloksiksi odotetaan myös suosituksia tukemaan palvelualustan kilpailutusta ja teknistä kehittämistä sekä jatkosuunnitelmia erityisesti yhteistyön kannalta. 

Käyttäjänäkökulma on keskeinen sekä hankekokonaisuuden tavoitteissa että niiden toteutuksessa. Käytettävyyden ja sisältötarjonnan käyttäjänäkökulma selvitetään eri paikkakunnilla sekä kyselyinä. Palvelukonseptin halutaan myös olevan osa Finna-palveluympäristöä.  

Yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä on monia, kuten kustannusalan toimijat, Suomen kunnat, Kansalliskirjasto ja Finna-ekosysteemi, Celia, yleisten kirjastojen valtakunnalliset kehittämispalvelut, selvitys- ja konsulttipalvelujen tuottajat sekä lisenssi- ja tiedonhallintakokonaisuuksiin liittyvät muut toimijat. 

“Digimediahanke on iso askel kohti kulttuurisisällön tasa-arvoisempaa ja monipuolisempaa saavutettavuutta yleisissä kirjastoissa ympäri Suomen”, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Sivulainen 
Projektipäällikkö
Digimediahanke   
suvi.sivulainen@hel.fi, 040 191 8531 

Virva Nousiainen-Hiiri
Kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö
Helsingin kaupunginkirjasto
virva.nousiainen-hiiri@hel.fi, 050 402 5813

Marjo Haatainen
Viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
marjo.haatainen@hel.fi, 050 382 8150

Kuvat

Suomalaisilla on tällä hetkellä eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Helmet-kirjastojen tarjontaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ekirjasto. Kuva: Maarit Hohteri
Suomalaisilla on tällä hetkellä eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Helmet-kirjastojen tarjontaan voi tutustua osoitteessa helmet.fi/ekirjasto. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *
Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja hoitaa myös yleisten kirjastojen valtakunnallista kehittämistehtävää ja Kirjastot.fi-verkkopalveluja.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

KUTSU aamiaisinfoon Savoy-teatteriin keskiviikkona 28.10. klo 9.3027.10.2020 10:18:48 EETKutsu

Tervetuloa lehdistöaamiaiselle huomenna keskiviikkona 28.10. klo 9.30 Savoy-teatteriin Julkistamme syyskuussa 2021 ensi-iltansa saavan musikaalin, joka on Savoy-teatterin ja Sublime Music Agencyn kaikkien aikojen suurin tuotanto. Savoy-teatterissa tuotettavan musikaalin ensi-ilta on 1.9.2021. Päärooleihin on kiinnitetty kansainvälisiä ja kotimaisia musiikkiteatterin huippusolisteja. Lehdistöaamiaisella esitetään tanssi- ja laulukohtaus teoksesta, ja pääsette tapaamaan produktion kotimaisia esiintyjiä. Paikalla ovat myös ohjaaja, kapellimestari ja koreografi. Tilaisuus kestää noin 40 minuuttia. Tanssiesitys alkaa 9.35, joten saavuthan ajoissa paikalle! Ilmoittautumiset 27.10. klo 18 mennessä: sirpa.hynninen@hel.fi Turvallisuus: Kutsumme Savoyn aamiaisinfoon vain rajallisen määrän kutsuvieraita. Tulethan paikalle maski päällä. Tullessasi saat aulassa aamiaisen mukaasi saliin, jossa istutaan turvavälein tilavassa katsomossa. Kuvaaminen on sallittua koko ajan, ja yksittäisiä haastatteluja

Rhizome Project by Other Spaces introduces schoolchildren to bodily learning at Tehtaankatu Comprehensive School26.10.2020 13:26:32 EETPress release

A new work of art to be implemented with the Percent for Art principle has been started in Helsinki involving the pupils and staff of Tehtaankatu Comprehensive School for the next two school years. Rhizome Project by the Other Spaces collective is a series of experiential and bodily workshops at the school. The workshops look at the idea of the rhizome through various rhizomatic structures and phenomena occurring in the environment, such as mycelium, the internet, vaporisation or even the formation of language. Through these concrete rhizomatic phenomena, the series of workshops familiarises the pupils with non-hierarchical models of thinking, learning and organisation, where diversity, movement and free association are emphasised.

Projektet Rhizom, som leds av kollektivet Toisissa tiloissa, introducerar eleverna i lågstadieskolan Tehtaankadun ala-asteen koulu till kroppsligt lärande26.10.2020 13:23:34 EETTiedote

I Helsingfors har ett nytt verk som genomförs enligt procentprincipen påbörjats och i vilket eleverna och personalen på lågstadieskolan Tehtaankadun ala-asteen koulu deltar under de två följande läsåren. Toisissa tiloissa-kollektivets projekt Rhizom är en serie experimentella och kroppsliga verkstäder i skolan. I verkstäderna undersöker man rhizomens, det vill säga mycelens, idé genom olika strukturer och fenomen i omgivningen med mycelstruktur, till exempel svampmycel, internet, förångning eller uppkomsten av språk. Med hjälp av olika konkreta fenomen med mycelstruktur introducerar verkstäderna eleverna till icke-hierarkiskt tänkande, lärande och inordnande i modeller med fokus på mångfald, rörelse och fri association.

Toisissa tiloissa -kollektiivin Rihmasto-hanke tutustuttaa koululaiset ruumiilliseen oppimiseen Tehtaankadun peruskoulussa26.10.2020 13:20:14 EETTiedote

Helsingissä on aloitettu uusi prosenttiperiaatteella toteutettava teos, johon osallistuvat Tehtaankadun peruskoulun oppilaat ja henkilökunta seuraavan kahden lukuvuoden ajan. Toisissa tiloissa -kollektiivin Rihmasto-hanke on kokemuksellisten ja kehollisten työpajojen sarja koulussa. Työpajoissa tarkastellaan rihmaston ideaa erilaisten ympäristössä esiintyvien rihmastollisten rakenteiden ja ilmiöiden, kuten sienirihmaston, internetin, kaasuuntumisen tai vaikkapa kielen muodostumisen kautta. Konkreettisten rihmastollisten ilmiöiden avulla työpajasarja tutustuttaa koululaisia epähierarkkisiin ajattelun, oppimisen ja järjestäytymisen malleihin, joissa korostuvat moninaisuus, liike ja vapaa yhdistely.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme