Digi- ja väestötietovirasto

Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus keskeytyi – tarve digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuille ei kadonnut

Jaa
Eduskunta ei ehdi käsitellä digitaalisen henkilöllisyyden uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Uudistus parantaisi henkilötietojen hallintaa, toisi sähköisen tunnistautumisen kaikkien saataville sekä sujuvoittaisi maahanmuuton prosesseja. Digi- ja väestötietovirastolla on valmius jatkaa kehitystyötä myös seuraavalla hallituskaudella.
Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta
Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta

Tämän vuoden syyskuussa ei oteta käyttöön digitaalisen henkilöllisyyden palveluja, joita Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt. Julkaisematta jäävät tunnuslukulaite sekä mobiilisovellus, joka mahdollistaisi digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ja ulkomaalaisen tunnistusvälineen käyttämisen. Myöskään henkilötunnuksen uudistus ei etene lukuun ottamatta välimerkkiuudistusta.

Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta.

Digitaalinen henkilöllisyys edistää yhdenvertaista yhteiskuntaa

Uudistus toisi henkilöllisyystodistuksen puhelimeen ja yhteiskunnan digitaaliset palvelut yhdenvertaisemmin kaikkien saataville. Vahva sähköinen tunnistautuminen ei ole vielä kaikkien saatavilla, vaikka yhä useammat palvelut ovat digitaalisia. Digitaalinen henkilöllisyystodistus parantaisi myös omien tietojen hallintaa, kun tunnistautumistilanteessa voisi jakaa itsestään vain tarvittavat tiedot.

– Uudistus on edelleen tarpeen ja uskomme myös Suomen seuraavan hallituksen näkevän tämän asian tärkeyden. Pystymme jatkamaan kehitystyötä ja julkaisemaan palvelut nopeasti, jos niin päätetään, sanoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietoviraston teettämän, Suomen väestöä edustavan tutkimuksen mukaan lähes 30 prosenttia 16-74-vuotiaista suomalaisista aikoi ottaa digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöön. 50 prosenttia aikoi ehkä ottaa palvelun käyttöön. Myös moni organisaatio oli osallistunut aktiivisesti kehitystyöhön ja valmistautunut digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastamiseen.

Henkilötunnuksen uudistus toteutuu osittain

Henkilötunnuksen uudistus ja ulkomaalaisille tarkoitettu tunnistusväline sujuvoittaisivat työperäisen maahanmuuton prosesseja. Uudistuksessa olisi myös poistettu henkilötunnuksesta sukupuolitieto ja mahdollistettu yksilöintitunnus henkilötunnuksen rinnalle.

Henkilötunnuksen uudistukseen liittyvä uusien välimerkkien käyttöönotto takaa henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa. Välimerkkiuudistuksesta päätettiin jo viime vuonna. Digi- ja väestötietovirasto jatkaa nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää. Tämän hetken arvion mukaan uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2024.

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu

Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu Suomessa ja koko Euroopassa. Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat laajennettavissa rajat ylittävään käyttöön EU-alueella, kuten EU pian jäsenmailtaan edellyttää.

– Meidän on edelleen tarpeen valmistautua EU:n digitaalisen identiteettilompakon vaatimuksiin. Digitaalisen henkilöllisyyden uudistus jatkuu tältä osin. Suomen käyttöön tarkoitetun sovelluksen kehittäminen on mahdollistanut aktiivisen vaikuttamisen myös eurooppalaisen identiteettilompakon valmisteluun, Pekka Rehn kertoo.

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen käyttöönottoon liittyvän kyselytutkimuksen toteutti Digi- ja väestötietoviraston toimeksiannosta mediatoimisto dentsu Finland. Tiedot kerättiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 2.–13.12.2022. Kohderyhmänä olivat 16–74-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 2 500 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta
Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta
Lataa
Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastus
Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastus
Lataa
Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastus
Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen tarkastus
Lataa
Digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus
Digitaalisen henkilöllisyyden mobiilisovellus
Lataa
Digi- ja väestötietoviraston Asiakkaat-osaston ylijohtaja Pekka Rehn
Digi- ja väestötietoviraston Asiakkaat-osaston ylijohtaja Pekka Rehn
Lataa
Digi- ja väestötietoviraston Asiakkaat-osaston ylijohtaja Pekka Rehn
Digi- ja väestötietoviraston Asiakkaat-osaston ylijohtaja Pekka Rehn
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

The next digital leap for higher education institutions: information about studies completed abroad can now be exchanged electronically across borders13.3.2023 10:00:00 EET | Press release

At the beginning of 2023, Metropolia University of Applied Sciences became one of the first Finnish higher education institutions to introduce an electronic service that enables the agile and reliable transfer of study credits completed abroad to be counted towards a Finnish degree. The reform paves way for cross-border digital public services.

Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

I början av 2023 var Metropolia en av de första högskolorna i Finland att ta i bruk en elektronisk tjänst som gör det möjligt att smidigt och tillförlitligt tillgodoräkna studieprestationer som avlagts under utbytet som en del av den inhemska examen. Reformen visar en modell för digitalisering av offentliga tjänster över landsgränserna.

Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska6.3.2023 14:15:00 EET | Tiedote

Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.

Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi6.3.2023 13:59:01 EET | Tiedote

Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme