Digitaaliset valmiudet tulkkauspalveluissa ovat avain saavutettavampaan yhteiskuntaan

Koronapandemia ja oppimisympäristöjen digitaalinen muutos ovat vieneet tulkkausalaa voimakkaasti etäopetuksen ja etätulkkauksen suuntaan.
– Etätulkkaus kehittyy jatkuvasti ja opetuksen pitää pysyä kehityksessä mukana. Tulkkausalan koulutus on muuttumassa yhä monimuotoisemmaksi ja tarvitsee uusia opetusinnovaatioita ja koulutusmateriaaleja, kertoo projektipäällikkö Ulla Niittyinperä Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Hanke kehittää etäopetusta yhdessä lehtoreiden ja asiantuntijoiden kanssa sekä luo uutta koulutusmateriaalia sekä etäopetukseen että -tulkkaukseen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä asiakkaiden, tulkkien, etujärjestöjen sekä palveluntuottajien kanssa. Yhtenä tavoitteena on testata ja arvioida etätulkkauksen ja etäopetuksen teknisiä toteutusmahdollisuuksia, kuten digitaalisia videokommentointiohjelmia kielistudiokäyttöön ja 360°-videokuvausta materiaalinvalmistukseen.
– Hankkeen tuloksena opiskelijat saavat parempaa koulutusta ja etätulkkausta käyttävät asiakkaat laadukkaampaa tulkkausta. Lisäksi tulkkausalan koulutuksen ja tulkkipalveluiden paraneminen on yhteiskunnallinen saavutettavuuskysymys, Niittyinperä sanoo.
Tulevaisuuden tulkkaustaidot -hankkeessa laaditaan lisäksi myös suositukset etätulkkauksen toteutukseen Suomessa. Lisäksi kehitetään etäharjoitteluja ja etäsimulaatioita varten teknisesti ja pedagogisesti toimivat mallit.
Tulevaisuuden tulkkaustaidot -hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR). Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.8.2023. Hankkeen kotisivut löytyvät osoitteesta tulevaisuudentulkkaustaidot.diak.fi. Hanketta voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #TulevaisuudenTulkkaustaidot.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme