Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Digitaaliset valmiudet tulkkauspalveluissa ovat avain saavutettavampaan yhteiskuntaan

Jaa

Viittomakielisten ja puhevammaisten tulkkaus on muuttunut radikaalisti korona-aikana ja tulkkausalan koulutusten sekä palveluiden tulee vastata näihin muuttuviin tarpeisiin. Tulevaisuuden tulkkaustaidot -hanke kehittää etäopetusta, etätulkkausta ja digitaalisia oppimisympäristöjä tulkkausalalla. Hankkeen avulla tulkkauksen opiskelijat saavat parempaa koulutusta, etätulkkausta käyttävät asiakkaat laadukkaampaa tulkkausta, ja saavutettavuus paranee yhteiskunnallisesti.

Koronapandemia ja oppimisympäristöjen digitaalinen muutos ovat vieneet tulkkausalaa voimakkaasti etäopetuksen ja etätulkkauksen suuntaan.

– Etätulkkaus kehittyy jatkuvasti ja opetuksen pitää pysyä kehityksessä mukana. Tulkkausalan koulutus on muuttumassa yhä monimuotoisemmaksi ja tarvitsee uusia opetusinnovaatioita ja koulutusmateriaaleja, kertoo projektipäällikkö Ulla Niittyinperä Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Hanke kehittää etäopetusta yhdessä lehtoreiden ja asiantuntijoiden kanssa sekä luo uutta koulutusmateriaalia sekä etäopetukseen että -tulkkaukseen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä asiakkaiden, tulkkien, etujärjestöjen sekä palveluntuottajien kanssa. Yhtenä tavoitteena on testata ja arvioida etätulkkauksen ja etäopetuksen teknisiä toteutusmahdollisuuksia, kuten digitaalisia videokommentointiohjelmia kielistudiokäyttöön ja 360°-videokuvausta materiaalinvalmistukseen.

– Hankkeen tuloksena opiskelijat saavat parempaa koulutusta ja etätulkkausta käyttävät asiakkaat laadukkaampaa tulkkausta. Lisäksi tulkkausalan koulutuksen ja tulkkipalveluiden paraneminen on yhteiskunnallinen saavutettavuuskysymys, Niittyinperä sanoo.

Tulevaisuuden tulkkaustaidot -hankkeessa laaditaan lisäksi myös suositukset etätulkkauksen toteutukseen Suomessa. Lisäksi kehitetään etäharjoitteluja ja etäsimulaatioita varten teknisesti ja pedagogisesti toimivat mallit.


Tulevaisuuden tulkkaustaidot -hankkeen päätoteuttaja on Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR). Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.8.2023. Hankkeen kotisivut löytyvät osoitteesta tulevaisuudentulkkaustaidot.diak.fi. Hanketta voi seurata sosiaalisessa mediassa hashtagilla #TulevaisuudenTulkkaustaidot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme