Digitaalisista tekijänoikeussäännöistä päästiin sopuun
- Internetalustoille kannustimia maksaa taiteilijoiden ja toimittajien työstä
- Meemejä ja GIFejä voi jakaa vapaasti
- Yksittäisillä sanoilla tai hyvin lyhyellä kuvauksella varustettuja linkkejä uutisartikkeleihin voi jakaa
- Toimittajien saatava osuus kustantajien saamasta tekijänoikeuksien alaisesta tulosta
- Start up -alustoille kevyemmät vaatimukset
- Direktiivi ei määrää pakollisia suodattimia
Euroopan parlamentin ja neuvoston neuvotteleman sopimuksen tavoite on turvata, että tekijänoikeudet toteutuvat internetissä. Lainsäädäntö vaikuttaa suoraan muun muassa YouTube-, Facebook- ja Google News- alustoihin.
Lainsäätäjät onnistuivat takaamaan, että internet pysyy vapaan ilmaisun alueena. Tekstipätkiä uutisartikkeleista sekä GIFejä ja meemejä voi jatkossakin jakaa.
Teknologiajättien tulee jakaa tuloja taiteilijoille ja toimittajille
Sopimuksen tavoite on vahvistaa oikeuksien haltijoiden mahdollisuuksia neuvotella paremmista korvauksista työnsä käytöstä internetalustoilla. Sopimus parantaa erityisesti muusikkojen, esiintyjien, käsikirjoittajien ja uutiskustantajien oikeuksia.
Ilmaisunvapauden varmistaminen
Tekstipätkiä voi jatkossakin jakaa uutisartikkeleiden yhteydessä edellyttäen, että tekstipätkä on hyvin lyhyt.
Tekijänoikeuksin suojattujen töiden lataaminen internet-alustoille esimerkiksi lainaamista, kritiikkiä, arviointia, karikatyyriä, parodiaa tai pastissia varten on jatkossakin mahdollista ja meemejä ja GIFejä voi jatkossakin jakaa.
Vahvemmat neuvotteluoikeudet tuottajille ja teosten esittäjille
Tuottajat ja teosten esittäjät voivat vaatia lisäkorvausta jakelijalta, joka hyötyy tuottajan työstä esimerkiksi, jos alun perin sovittu korvaus on kohtuuttoman pieni suhteessa jakelijan saamaan hyötyyn.
Miten direktiivi muuttaa nykytilannetta
Tällä hetkellä internetyrityksillä on vain vähän kannustimia tehdä reiluja lisenssisopimuksia tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa, koska yritykset eivät ole vastuussa sisällöstä, jota alustojen käyttäjät niille lataavat. Kun internetyhtiöt asetetaan vastuuseen, vahvistuvat tekijänoikeuksien haltijoiden mahdollisuudet vaatia kohtuullisia sopimuksia ja saada reilu korvaus töidensä käytöstä digitaalisilla alustoilla.
Seuraavaksi
Neuvoston ja Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnan sekä täysistunnon tulee hyväksyä sopimus.
Kommentti
Esittelijä Axel Voss (EPP, Saksa) sanoi: ””Sopimus on tärkeä askel eteenpäin, ja se korjaa tilannetta, jossa muutama yhtiö on voinut tienata ilman kohtuullista korvausta luovan alan toimijoille ja toimittajille, joiden työn varassa tuotot ovat olleet. Samaan aikaan sopimus sisältää määräyksiä, joilla varmistetaan internetin pysyminen vapaan ilmaisun alueena.
Teksti huomioi myös erityisesti start-up -yritykset. Huomisen johtavat yritykset ovat tämän päivän start-up -yrityksiä. Monimuotoisuus perustuu kasvuyritysten laajaan, dynaamiseen ja innovatiiviseen toimintaan.
Sopimus suojaa ihmisten elantoa, demokratiaa, monipuolista mediakenttää, ilmaisunvapautta, sekä rohkaisee kasvuyrityksiä ja teknologista kehitystä. Sopimus tekee internetistä tilan, joka hyödyttää kaikkia, ei pelkästään muutamaa vahvaa toimijaa.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iina LietzénLehdistötiedottaja, Euroopan parlamentin lehdistöyksikkö, Bryssel
Puh:+32 47 088 3910iina.lietzen@europarl.europa.euMaria TuomelaLehdistötiedottaja
Euroopan parlamentti, Suomen toimisto
Simo RistolainenLehdistötiedottaja
Euroopan parlamentti, Suomen-toimisto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Malminkatu 16
00100 Helsinki
+358 9 622 0450http://www.europarl.fi
Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Koldioxidutsläpp: Parlamentet antar flexibilitetsåtgärder för biltillverkare8.5.2025 14:08:32 EEST | Pressmeddelande
På torsdagen antog Europaparlamentet en riktad ändring av koldioxidutsläppsnormerna för nya personbilar och lätta nyttofordon.
Autojen hiilidioksidipäästöt: parlamentti hyväksyi joustavammat säännöt8.5.2025 14:08:32 EEST | Tiedote
Euroopan parlamentti on hyväksynyt uusien henkilö- ja pakettiautojen hiilidioksidipäästönormien kohdennetun muuttamisen.
Vargar: Europaparlamentet överens om att ändra EU:s skyddsstatus8.5.2025 13:56:06 EEST | Pressmeddelande
Parlamentet har ändrat EU:s skyddsstatus för vargar från ”strikt skyddad” till ”skyddad”. Syftet är att anpassa EU:s regelverk till Bernkonventionen.
Mepit hyväksyivät suden suojeluaseman muutoksen8.5.2025 13:56:06 EEST | Tiedote
Parlamentti on hyväksynyt suden suojeluaseman muuttamisen täysin rauhoitetusta lajista suojelluksi lajiksi.
Parlamentets prioriteringar för EU:s långtidsbudget efter 20277.5.2025 15:31:28 EEST | Pressmeddelande
På onsdagen antog ledamöterna en resolution som slår fast Europaparlamentets vision och krav för EU:s budget för 2028–2034.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme