Digi- ja väestötietovirasto

Digitaitoviikko 2022 kysyy: Huomioidaanko digipalvelujen kehittämisessä riittävästi arjen hyvinvointi?

Jaa
Teknologia ja digipalvelut ovat olennainen osa arkeamme. Ne helpottavat ihmisten elämää, mutta tuovat elämäämme myös uudenlaisia haittoja.

”Ihmisen ei pitäisi joutua sopeutumaan teknologiaan, vaan teknologian tulisi tukea inhimillisiä tarpeita ja ominaisuuksia. Tällä hetkellä teknologian käyttö, pelit ja sosiaalisen median palvelut kilpailevat käyttäjiensä ajasta ja huomiosta ja saattavat syrjäyttää hyvinvointimme kannalta tärkeitä asioita. Tällaisia ovat esimerkiksi riittävä lepo, liikunta ja ravinto sekä sosiaalisten taitojen kehittyminen. Meidän tulisikin miettiä, miten rakennamme maailmaa, jossa teknologia ei häiritse, vaan tukee arkea, osaamista ja oppimista. Pitäisi miettiä keinoja, miten toimisimme siten, että aivomme eivät kuormittuisi jatkuvista keskeytyksistä, kiireestä ja hälystä, vaan mahdollistaisimme itsellemme enemmän työrauhaa, hallinnan tunnetta ja mahdollisuuksia uuden oppimiseen.”

Näin toteaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta käynnissä olevalla Digitaitoviikolla.

Digitaitoviikon torstain 19.5.2022 webinaarissa keskusteltiin, kasvaako vai katoaako inhimillisyys digimaailmassa ja sopeudummeko me ihmisinä digimaailmaan. Päivän keskustelussa ja puheenvuoroissa pohdittiin, miten inhimillisyyttä voidaan digissä edistää ja miten digiosaaminen lisää digisivistystä ja vuorovaikutusta. 

Digitaitoviikon paneelikeskustelijat nyrkkeilijä Elina Gustafsson, Haagan seurakunnan kirkkoherra Mari Mattsson, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Aalto-yliopiston professori Janne Lindqvist korostavat, että sosiaalisessa mediassa toimimisessa tarvitaan aitoa ihmisen ja inhimillisen kokemuksen ymmärtämistä ja esiintuomista. Vain olemalla aito oma itsensä ja laittamalla itsensä likoon voi tavoittaa toisen ihmisen ja hänen kokemusmaailmansa. Samalla verkko on myös monelle täynnä vaaroja: kykymme suojata lapsia ja muita heikommassa asemassa olevia verkon vaaroilta on edelleen kovin heikko.

Inhimillisen digimaailman kehittäminen vaatii myös digipalvelujen kehittäjiltä uutta ajattelua. Palvelujen suunnittelussa pitää ymmärtää ihmistä ja ihmisen psykologiaa sekä sitä, miten ihminen ja teknologia toimivat parhaiten yhteen. Digi mahdollistaa palvelujen kehittämisen ihan uudelle tasolle, jos osaamme hyödyntää verkon ja tekoälyn mahdollisuuksia. Voisiko esimerkiksi tietokone suunnitella tulevaisuudessa digitaalisen palvelun käyttöliittymän siten, että se toimisi ihmiselle paremmin kuin ihmisen suunnittelema käyttöliittymä, kysyvät päivän keskustelijat.


Katso Digitaitoviikon torstain 19.5.2022 lähetyksen kooste >>

Päivän tallenne julkaistaan kokonaisuudessaan 20.5.2022.


Digitaitoviikko jatkuu perjantaina 20.5.2022 klo 9.00 jolloin webinaarin teemana on ”Digiosaaminen on kilpailukyvyn perusta”

Onko digiosaamisen kehittäminen johdon agendalla? Mihin asioihin johdon tulisi organisaatioissa panostaa, jotta digiosaaminen ylläpitäisi kilpailukykyä Suomessa nyt ja tulevaisuudessa? Entä mitä tämä vaatii organisaatioiden johdolta ja onko siihen nykyisellään resursseja ja osaamista?

Mukana keskustelemassa ovat mm. Sitran vanhempi neuvonantaja Tapio Huttula, muutosagentti Aku Varamäki, Helsingin yliopiston kognitiotutkija Anna-Mari Rusanen ja Chief Sales Marketing Officer Minna Ruusuvuori.

Tule mukaan kuulolle: https://www.mediaserver.fi/live/digitaitoviikko2022

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye