Digi- ja väestötietovirasto

Digitaitoviikko kysyy: Riittävätkö suomalaisten digitaidot?

Jaa
Maanantaina 16.5.2022 alkavan Digitaitoviikon aiheena on digitaitojen merkitys Suomen tulevaisuudelle. Voivatko heikot digitaidot murentaa vihdoin kasvuun kääntyneen suomalaisen kilpailukyvyn? Kenen vastuulla taitojen kehittäminen on ja miten asiaan pitäisi tarttua? Aiheesta keskustelemassa ovat maamme eturivin asiantuntijat.

Digi- ja väestötietoviraston kolmatta kertaa järjestämä digituen teemaviikko on saanut uuden nimen. Digitaitoviikolla 16.–20.5.2022 pohditaan tänä vuonna, pitäisikö suomalaisten digitaidoista olla huolissaan. Osaamiseen liittyvät valinnat määrittävät Suomen tulevaisuutta – olipa kyse sitten kilpailukyvystä tai yhdenvertaisuudesta.

Digituen johtavan asiantuntijan Minna Piiraisen mukaan osaamisesta on syytä olla ainakin pikkuisen huolissaan.

– Digitalisaation valtavan nopea tahti haastaa meidät ihmiset. Tarvitaan paljon erilaista osaamista, jotta pärjäisimme myös tulevaisuudessa. Eikä kyse ole pelkästään käyttäjätason taitojen kasvattamisesta. Keskustelua on tärkeä käydä kehittäjäpuolen vastuukysymyksistä lähtien aina rahoitus- ja organisointikysymyksiin sekä teknologiavalintoihin asti.

Samoilla linjoilla on Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen, joka on yksi viikon keskustelijoista.

– Vaikka kilpailukykymme on viime vuosina ollut kasvussa, voivat esimerkiksi osaamisvaje tai laaja digitaalisten toimintaympäristöjen ulkopuolelle jäävä joukko jälleen muuttaa sen suuntaa. On tärkeää, että huolehdimme osaamisen kasvua tukevat rakenteemme ajantasaisiksi ja varmistamme toivotunlaisen tulevaisuuden mahdollisimman monelle.

Tuoretta ja monialaista näkemystä Digitaitoviikolle muodostamaan on koottu maamme eturivin asiantuntijoita niin yritys- ja tiedemaailmasta kuin yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Mukana ovat mm. vaikuttaja Elina Gustafsson, työelämämuotoilija Aku Varamäki, tutkijat Suvi Uski, Minna Huotilainen, Karoliina Talvitie-Lamberg ja Anna-Mari Rusanen, Sitran erityisasiantuntija Tapio Huttunen, professorit Teemu Roos ja Janne Lindqvist, Philipsin Global Head of Portfolio Belinda Gerdt, Chief Sales Marketing Officer Minna Ruusuvuori – sekä monia muita.

Digitaitoviikko tarjoaa herättelevää sisältöä ja keskustelumahdollisuuksia aiheen ympärillä koko viikon ajan. Alkuviikolla tapahtumien pääpaino on sosiaalisessa mediassa, ja keskiviikosta perjantaihin asiantuntijavetoinen, kaikille avoin liveohjelma pyörii verkossa.

Digitaitoviikon koko ohjelma on luettavissa osoitteessa https://dvv.fi/digitaitoviikko

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Digi- ja väestötietoviraston viestintään dvv.viestinta@dvv.fi  viimeistään tapahtumapäivänä klo 9.00 ja kerro haastattelutoiveesta.

Digitaitoviikko

  • Digitaitoviikko on Digi- ja väestötietoviraston vuosittainen digiosaamisen teemaviikko, joka järjestetään kolmatta kertaa 16.–20.5.2022.
  • Digitaitoviikon tavoitteena on kiinnittää huomiota suomalaisten digitaitoihin ja niiden merkitykseen paitsi yksilölle, myös yhteisöille ja yhteiskunnalle. Tätä kautta halutaan tukea taitojen kehittämistä.
  • Viikon päiväkohtaiset teemat ovat
    • opiskelijoiden ja työikäisten digitaitojen kehittäminen (keskiviikko 18.5.),
    • inhimillisyys digitaalisessa maailmassa (torstai 19.5.) ja
    • digiosaamisen strateginen johtaminen (perjantai 20.5.).
  • Digitaitoviikko on kaikille avoin, maksuton tapahtuma
  • Digi- ja väestötietovirasto vastaa digituen valtakunnallisesta koordinaatiosta, toimii digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukiorganisaationa.
  • Digituki kuuluu Sanna Marinin hallituksen ohjelman yhdenvertaisuutta edistäviin toimenpiteisiin, joiden avulla pyritään vahvistamaan yksilöiden ja yhteisöjen osallisuutta yhteiskunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto, Johtava asiantuntija Minna Piirainen, p. 0295 535 280 etunimi.sukunimi[at]dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats12.6.2025 15:13:43 EEST | Pressmeddelande

Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats i samförstånd mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren. Förhandlingarna gällde konsekvenser för personalen i och med ändringen av nätverket av service- och verksamhetsställen. Tjänsteställena för ämbetsverkets nuvarande personal finns i fortsättningen på 12 orter. Ändringen medför inget behov av nedskärningar i personalen.

Cooperation procedure at the Digital and Population Data Services Agency completed12.6.2025 15:13:43 EEST | Press release

Cooperation procedures at the Digital and Population Data Services Agency have ended with an agreement between the employee organisations and the employer. The procedures concerned the personnel impact of the changes in the network of offices and service locations. The post locations of the Agency’s current personnel will be in 12 municipalities. The changes do not involve a need to reduce the number of personnel.

HelsingforsMissionens och Helsingfors stads digitala stöd i hemmet belönades med utmärkelsen Digitukiteko 2025 – digitala färdigheter och delaktighet för seniorer genom samarbete22.5.2025 15:05:00 EEST | Pressmeddelande

Det digitala stöd som HelsingforsMissionen och Helsingfors stad ordnar har vunnit utmärkelsen Digitukiteko 2025. Det avgiftsfria digitala stödet erbjuder i synnerhet seniorer som riskerar att marginaliseras en möjlighet att stärka sina digitala färdigheter i sitt eget hem. Verksamheten har lyckats kombinera samarbetet mellan den offentliga och den tredje sektorn på ett sätt som kan skalas upp till andra delar av Finland.

HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin kotiin tuotava digituki palkittiin Digitukiteko-tunnustuksella 2025 – yhteistyöllä digitaitoja ja osallisuutta senioreille22.5.2025 15:05:00 EEST | Tiedote

HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin järjestämä kotiin tuotava digituki on voittanut vuoden 2025 Digitukiteko-tunnustuksen. Maksuton digituki tarjoaa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville senioreille mahdollisuuden vahvistaa digitaitojaan omassa kodissaan. Toiminta on onnistunut yhdistämään kolmannen ja julkisen sektorin yhteistyön tavalla, joka on skaalattavissa myös muualle Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye