Digitala färdigheter uppstår inte av sig själva – ungdomarna behöver mer stöd för att fungera i den digitala världen
Smärtpunkterna i användningen av digitala tjänster har att göra med tjänsternas tillgänglighet, begriplighet och användbarhet. Tröskeln att kontakta den som tillhandahåller tjänsten kan vara hög om den unga inte vet hur han eller hon ska agera eller känner att han eller hon inte kan kommunicera på det sätt som förväntas av honom eller henne. De instanser som hjälper till att ta sig fram i servicedjungeln är inte nödvändigtvis bekanta för de unga sedan tidigare.
"Diginativitet hänvisar till tidpunkten då en person föddes. Att ha fötts under den digitala tiden garanterar inte digitala färdigheter. De är saker att lära sig precis som att läsa och skriva", påminner Minna Piirainen, projektchef för digitalt stöd vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Den kartläggning som nu har publicerats visar att vi invaggar oss alltför mycket i att ungdomar är skickliga användare av apparater, och vi glömmer lätt att lära dem grundläggande digitala färdigheter och digital ärendehantering. Unga kan ha utmaningar till exempel med att använda ordbehandlingsprogram, lägga till bilagor och ändra filformat, eftersom de aldrig har fått lära sig dem. I synnerhet coronapandemiåret lyfte fram att ungdomarna antas kunna verktygen i den digitala miljön och att man inte behöver ge separat handledning i användningen av dem.
Hur förbereder vi unga för självständig digital ärendehantering?
Utöver de digitala redskapens användarfärdigheter betonas i kartläggningen de utmaningar som unga upplever att de har med att sköta olika frågor som gäller livssituationer. Vi kan inte förbereda unga tillräckligt för digitala ärenden, ifyllande av blanketter, upprättande av arbetsansökningar och andra officiella ärendesituationer.
Unga upplever att utbildningen borde ge bättre verktyg för att använda och förstå de tjänster som erbjuds samt möta den digitala världens utmaningar, såsom nätmobbning. Om man inte undervisar dessa färdigheter i skolan kan de bli helt olärda.
Inlärningen av många digitala färdigheter stöder sig för närvarande på föräldrarnas eller den närmaste kretsens hjälp, vilket i framtiden kan leda till en allt större ojämlikhet bland unga.
Hurdana digitala tjänster borde vi producera?
Kartläggningen utmanar också utvecklarna av digitala tjänster att fundera på hurdana tjänster de utvecklar.
Vi måste ifrågasätta tanken att ungdomar bör lära sig ämbetsspråket och svårbegripliga digitala tjänster. En lösning som betjänar alla bättre skulle vara att de digitala tjänsterna är lättillgängliga och begripliga samt att användarlogiken är tillräckligt lätt att använda.
"När kommersiella tillämpningar och tjänster ändrar användningsvanorna och själva förändras med dem, måste även de offentliga tjänsterna hålla sig till dem. Om de unga är vana vid intuitiva användargränssnitt som fungerar med en viss logik kan ansökningen av hjälp eller stöd sluta som en vägg, om man för att komma åt dem måste tillägna sig ett helt annat sätt att agera i en digital miljö", säger Piirainen.
Veckan för digitalt stöd utmanar att lära sig och lära ut digitala färdigheter i vardagen
Veckan för digitalt stöd som ordnas 30.8–3.9.2021 vill öka diskussionen om digitala färdigheter i vardagen. Veckan indelas i temadagar, av vilka det första behandlar digitalt stöd ur stödgivarens synvinkel och senare i veckan bekantar man sig med bl.a. framtidens digitala färdigheter, medieläskunnighet och digital läskunnighet, olika användarperspektiv samt kvaliteten på de digitala tjänsterna. Vid sidan av det riksomfattande programmet ordnar regionala tillhandahållare av digitalt stöd ett lokalt, praktiskt program som ger tips till exempel för e-tjänster.
Det digitala stödets uppgift är att hjälpa till att säkerställa att ingen hamnar utanför det digitala samhället. När det gäller digitaliseringen är det fråga om en bestående förändring, inte bara ett övergående fenomen. Därför är digitala färdigheter dagens medborgarfärdigheter. En omfattande utveckling av dessa färdigheter hjälper oss som gemenskap att klara oss bättre", säger Piirainen, projektchef för digitalt stöd.
Välkommen till Veckan för digitalt stöd
Vi bjuder in representanter för medierna att delta i evenemangen under Veckan för digitalt stöd. Man kan bekanta sig med veckans program på adressen https://dvv.fi/digitukiviikko-2021-ohjelma. Veckans virtuella evenemang är avgiftsfria och öppna för alla.
Vill ni dela webbsändningar från Veckan för digitalt stöd i era egna kanaler?
Vi erbjuder medierepresentanter möjlighet att streama den webbsändningar från Veckan för digitalt stöd till era egna webbkanaler. Om du blev intresserad, kontakta kommunikationen vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata på adressen dvv.viestinta@dvv.fi eller per telefon, tfn 0295 535 060.
Nyckelord
Kontakter
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, projektchef för det digitala stödet Minna Piirainen, tfn 0295 535 280, minna.piirainen[at]dvv.fi
Dokument
Om
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inrättades år 2020 och lyder under finansministeriet. Ämbetsverket uppstod 1.1.2020 när Befolkningsregistercentralen och magistraterna sammanförs till en ny helhet.
Följ Digi- ja väestötietovirasto
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats12.6.2025 15:13:43 EEST | Pressmeddelande
Samarbetsförhandlingarna vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har avslutats i samförstånd mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivaren. Förhandlingarna gällde konsekvenser för personalen i och med ändringen av nätverket av service- och verksamhetsställen. Tjänsteställena för ämbetsverkets nuvarande personal finns i fortsättningen på 12 orter. Ändringen medför inget behov av nedskärningar i personalen.
Digi- ja väestötietoviraston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet12.6.2025 15:13:43 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirastossa käydyt yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet työntekijäjärjestöjen ja työnantajan yhteisymmärryksessä. Neuvottelut koskivat palvelu- ja toimipaikkaverkoston muutoksen henkilöstövaikutuksia. Viraston nykyisen henkilöstön virkapaikat sijoittuvat jatkossa 12 paikkakunnalle. Muutokseen ei liity henkilöstön vähentämistarvetta.
Cooperation procedure at the Digital and Population Data Services Agency completed12.6.2025 15:13:43 EEST | Press release
Cooperation procedures at the Digital and Population Data Services Agency have ended with an agreement between the employee organisations and the employer. The procedures concerned the personnel impact of the changes in the network of offices and service locations. The post locations of the Agency’s current personnel will be in 12 municipalities. The changes do not involve a need to reduce the number of personnel.
HelsingforsMissionens och Helsingfors stads digitala stöd i hemmet belönades med utmärkelsen Digitukiteko 2025 – digitala färdigheter och delaktighet för seniorer genom samarbete22.5.2025 15:05:00 EEST | Pressmeddelande
Det digitala stöd som HelsingforsMissionen och Helsingfors stad ordnar har vunnit utmärkelsen Digitukiteko 2025. Det avgiftsfria digitala stödet erbjuder i synnerhet seniorer som riskerar att marginaliseras en möjlighet att stärka sina digitala färdigheter i sitt eget hem. Verksamheten har lyckats kombinera samarbetet mellan den offentliga och den tredje sektorn på ett sätt som kan skalas upp till andra delar av Finland.
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin kotiin tuotava digituki palkittiin Digitukiteko-tunnustuksella 2025 – yhteistyöllä digitaitoja ja osallisuutta senioreille22.5.2025 15:05:00 EEST | Tiedote
HelsinkiMission ja Helsingin kaupungin järjestämä kotiin tuotava digituki on voittanut vuoden 2025 Digitukiteko-tunnustuksen. Maksuton digituki tarjoaa erityisesti syrjäytymisvaarassa oleville senioreille mahdollisuuden vahvistaa digitaitojaan omassa kodissaan. Toiminta on onnistunut yhdistämään kolmannen ja julkisen sektorin yhteistyön tavalla, joka on skaalattavissa myös muualle Suomeen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum