Jyväskylän yliopisto

Digitalisaatio uhkaa laittaa Jyväskylän alueen suuryritykset polvilleen

Jaa

Digitalisaatio on nähty mahdollisuutena, jolla yritysten toimintaa tehostetaan ja palveluja parannetaan. Ruokatilaukset tehdään nykyään verkossa, sosiaaliset verkostot toimivat ja viranomaisasiointia voi tehdä vaikka viikonloppuisin. Kuluttajapuolella on tapahtunut mullistavaa kehitystä viimeisen kymmen vuoden aikana. Digitalisaation kääntöpuolella ovat kuitenkin suuret, perinteiset teollisuusjätit ja konsernit, joiden menneiden vuosien valtakautta uudet ja ketterät palvelut ovat tulleet uhkaamaan.

Selviytyäkseen kilpailussa suuret yritykset tarvitsevat uudenlaisia avainkyvykkyyksiä ja halua pyrkiä laajentamaan toimintaansa alueelle, joissa heillä ei ole nykyisellään osaamista. Suuryritysten johdossa ei ole kuitenkaan riittävästi teknologiaosaajia, jotka ymmärtävät ohjelmistojen ja datan vaikutuksen liiketoimintaan. Ohjelmistot ja data mahdollistavat uusien liiketoimintamahdollisuuksien löytämisen alueilta, joissa sitä ei aiemmin ollut. Suuryritysten pitää myös uskaltaa laittaa panostuksia tulevaisuuden liiketoimintamallin etsimiseen jopa olemassaolevan liiketoiminnan kustannuksella. Eletään harhakuvitelmassa, että tämä voitaisiin tehdä yksittäisten T&K-projektien kautta. Vaadittavan muutoksen laajuus ja nopeus on vastoin perinteistä suunnitelmiin pohjautuvaa yrityskulttuuria ja nykyisten johtoportaiden on siten vaikea sitä hyväksyä.

Jyväskylän yliopistossa 18.11.–20.11.2019 järjestettävillä ohjelmistoliiketoimintaan keskittyvässä kansainvälisessä ICSOB-konferenssissa ovat digitalisaation monet teemat kattavasti esillä. Yksi konferenssin avainpuhujista on professori Jan Bosch Chalmsersin yliopistosta Göterborgista. Professori Bosch puhuu suuryritysten digitalisaatiohaasteista puheessaan maanantaina 18.11.2019 klo 13:30.

Lisätietoja:

Dekaani Pasi Tyrväinen, informaatioteknologian tiedekunta
040 540 8646, pasi.tyrvainen@jyu.fi 

Professori Pekka Abrahamsson, informaatioteknologian tiedekunta
040 541 5929, pekka.abrahamsson@jyu.fi 

www.icsob.org

International Conference on Software Business (ICSOB) sai alkunsa Jyväskylästä vuonna 2010 dekaani Pasi Tyrväisen toimesta. Nyt konferenssi järjestetään 10. kerran ja se kerää vuosittain yhteen laajalti ohjelmistoliiketoiminnan ammattilaisia yrityksistä ja yliopistoista. Lisätietoja konferenssista ja ohjelmasta www.icsob.org. ICSOB 2019 järjestetään Mattilanniemi 2, Agorassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme