Digi- ja väestötietovirasto

Digiturvaseminaari avaa Suomen digi- ja kyberturvallisuuden tilaa ja uhkatilanteen muutoksia 31.8.2021

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto järjestää verkkoseminaarin digitaalisesta turvallisuudesta ti 31.8.2021 klo 9.00-16.25. Seminaarissa saat kokonaiskuvan tämänhetkisestä digi- ja kyberturvallisuuden tilasta, muutoksista uhkatilanteessa sekä odotettavissa olevista haasteista.

Valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen esittelee Suomen kyberturvallisuusstrategian kehittämisohjelman, ja työelämäprofessori Jarno Limnéll avaa kansainvälisen poliittisen tilanteen heijastumista digitaaliseen toimintaympäristöön. Lisäksi digiturvallisuutta tarkastellaan useiden eri viranomaisten ajankohtaiskatsausten kautta.

Seminaari on suunnattu digitaalisen turvallisuuden asiantuntijoille ja vastuuhenkilöille sekä organisaatioiden johdolle. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Mukaan livetilaisuuteen pääset tästä linkistä: mediaserver.fi/live/digiturva. Samassa osoitteessa julkaistaan myöhemmin tallenne suomen- ja ruotsinkielisillä tekstityksillä.

Tervetuloa!

Ohjelma

9.00 Tervetuloa Digiturvaseminaariin! 

Janne Viskari, pääjohtaja, Digi- ja väestötietovirasto, @janneviskari 

9.10 Digiturvan tila pähkinänkuoressa – mitä on tapahtunut 2021 ja mitä on odotettavissa loppuvuoden aikana? 

Kimmo Rousku, johtava erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @kimmorousku 

9.20 Miten digiturvan kehittämishanke JUDO auttaa vahvistamaan osaamistasi ja organisaatiosi digiturvaa? 

Erja Kinnunen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @ErjaKinnunen 
Kirsi Janhunen, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @KirsiJanhunen 
Hanna Heikkinen, tietoturva-asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @heikkinen2020 
Juha Kirves, tietoturva-asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @KirvesJ 
Laura Penttilä, asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @Lauraemmiev 
Tuomas Pelttari, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto 
Juho Reivo, tietoturva-asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

10.00 Tietosuojavaltuutetun toimiston ajankohtaiskatsaus 

Jari Råman, apulaistietosuojavaltuutettu, tietosuojavaltuutetun toimisto, @raman_jari 

10.20 Tauko

10.30 Miten Haukka-toimeenpanosuunnitelma kehittää julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden palveluita? 

Tuija Kuusisto, tietohallintoneuvos, valtiovarainministeriö, @tuijakuusisto 

10.50 Kyberturvallisuuskeskuksen ajankohtaiskatsaus 

Sauli Pahlman, ylijohtaja, Liikenne- ja viestintävirasto, Kyberturvallisuuskeskus, @PahlmanSauli 

11.10 Ajankohtaiskatsaus – tietosuoja ja haasteet pilvipalveluiden hankinnassa 

Jukka Lång, asianajaja, osakas, CIPP/E, Dittmar & Indrenius Asianajotoimisto Oy, @JukkaLang 

12.00 Lounastauko

13.00 Organisaation digiturvakysely – tulokset ja keskeiset havainnot 

Kimmo Rousku, johtava erityisasiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, @kimmorousku

13.50 Tauko 

14.00 Suomen kyberturvallisuusstrategian kehittämisohjelma 

Rauli Paananen, kyberturvallisuusjohtaja, liikenne- ja viestintäministeriö, @rauli_paananen 

14.30 Miten kansainvälinen poliittinen tilanne heijastuu digitaaliseen toimintaympäristöön? 

Jarno Limnéll, kyberturvallisuuden työelämäprofessori, Aalto-yliopisto; Vice President, Innofactor Oyj, @JarnoLim 

15.00 Miten digimaailman toteutuneet uhat näkyvät kokeneen viestintäkonsultin työssä? 

Christina Forsgård, viestintäkonsultti, perustaja & partneri, Netprofile Oy, @kittikatti 

15.30 Tauko

15.40 Yleisökysymykset ja keskustelu

16.15 Miten valmistaudut Digiturvaviikkoon 25.-29.10.2021?

Kimmo Rousku ja muu digiturvatiimi, Digi- ja väestötietovirasto

16.25 Digiturvaseminaari päättyy

Medialle

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seminaariin.

Tarjoamme median edustajille myös mahdollisuuden striimata seminaarin tai osia siitä suorana lähetyksenä omissa verkkokanavissanne. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Digi- ja väestötietoviraston viestintään: dvv.viestinta@dvv.fi tai p. 0295 535 060.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digiturvaviikko avaa digiturvallisuuden ajankohtaisimmat ilmiöt 25.-29.10.20218.9.2021 13:56:23 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää valtakunnallisen Digiturvaviikon toista kertaa lokakuun lopussa. Virtuaalinen teemaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen ja tarjoaa käytännöllisiä keinoja digiturvallisuuden parantamiseen. Viikko tarjoaa päivittäin livelähetyksiä verkossa – luvassa on mm. ajankohtaisia keskusteluja digiturvallisuuden tilasta, Digiturvabarometrin tuoreista tuloksista ja ihmisen roolista digimaailmassa sekä vinkkejä turvalliseen etätyöhön ja syväsukellus kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen. Viikon aikana vietämme myös kahta teemapäivää: kansallista Salasanapäivää ti 26.10. ja Tietoturvapäivää ke 27.10.

Tjänsten Katso är stängd – Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Från början av september fungerar inte längre Katso-koden och Katso-auktorisering i i någon av Statsförvaltningens e-tjänster. I fortsättningen sköts uträttandet av ärenden för någon annans räkning med hjälp av Suomi.fi-tjänsterna. Många företag, föreningar och andra organisationer använder fortfarande enbart Katso-koden. Det lönar sig att bekanta sig med den nya praxisen i e-tjänsten i god tid före viktiga förfallodagar.

Katso-palvelu on suljettu – monilta yrityksiltä, yhdistyksiltä ja muilta yhteisöiltä puuttuu yhä sähköiseen asiointiin vaadittavat Suomi.fi-valtuudet1.9.2021 07:50:00 EEST | Tiedote

Katso-tunniste ja Katso-valtuus eivät enää toimi valtionhallinnon asiointipalveluissa. Monella yrityksellä, yhdistyksellä tai muulla yhteisöllä on edelleen käytössä vain Katso-tunniste. Puolesta-asioinnin uudet käytännöt kannattaa tarkistaa asiointipalveluista ajoissa ennen tärkeitä eräpäiviä.

Julkisen hallinnon digiturvallisuus kehittyy jatkuvasti, mutta uhkia on hallittava paremmin31.8.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston toteuttaman kyselyn tulokset osoittavat, että julkisen hallinnon organisaatiot ovat kehittäneet järjestelmällisesti tietoturvaa, tietosuojaa ja häiriötilanteisiin varautumista viimeisen kahden vuoden aikana. Tähän kehitykseen ovat osaltaan vaikuttaneet lainsäädännön tuomat vaatimukset, muun muassa EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (25.5.2018) ja tiedonhallintalain (1.1.2020) voimaantulo. Aktiivista reagointia ovat vaatineet myös toimintaympäristön nopeat muutokset, kuten koronapandemian aiheuttama etätöihin siirtyminen sekä tietoverkkorikollisuuden ja kybervakoilun yleistyminen.

We are not born with digital skills - youth need more support in the digital world30.8.2021 06:00:00 EEST | Press release

Young people feel that they do not get enough support for learning how to use digital services. Being a digital native does not guarantee the ability to act in a digital world; instead, skills must be actively taught to young people. This is reflected in the survey published by the Digital and Population Data Services Agency on 30 August 2021 titled ‘The Digital Support for Young People’. The publication of the survey will launch the Digital Support Week, which focuses on the development of everyday digital skills from 30 August to 3 September 2021.

Digitala färdigheter uppstår inte av sig själva – ungdomarna behöver mer stöd för att fungera i den digitala världen30.8.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Unga upplever att de blir för ensamma i att lära sig digitala tjänster och digital ärendehantering. Digitaliseringen garanterar inte färdigheter i den digitala världen, utan man måste aktivt lära unga färdigheter. Detta framgår av kartläggningen Nuorten digitaidot ja digituen tarve (Ungas digitala färdigheter) som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata publicerade 30.8.2021. Kartläggningens publikation inleder Veckan för digitalt stöd 30.8–3.9.2021 som fokuserar på utveckling av digitala färdigheter i vardagen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme